bugün

hava yollarının daralması ve inflamasyonu ile karakterize kronik bir akciğer hastalığıdır.
Tam tedavisi olmasada pek çok hastada hastalığını unutmaya yol açacak derecede iyi tedavileri yapılabilmektedir, meyvesi nefes alamamak gibi berbat bir şey olan hastalıktır. *
allerjinin büyük abisidir..lanet olası bir hastalıkdır..
latince asthma, günümüzde bronşiyal astım olarak da bilinen Dominique Wilkins, Dennis Rodman, Alberto Salazar, John F. Kennedy gibi ünlülerin de sahip olduğu alt solunum yollarının kronik iltihabı sonucu bu yollarda daralma yaparak etki gösteren, sebebi belli olmayan hastalık.

edit: 2000. entry astıma kısmetmiş.
alerjik astım çeşidi insanın yaşama sevincini düşürmektedir. devamlı her şeye hapşırır, burnun akar. gözler kıpkırmızı olur.
her 25 kişiden birinde görülen hastalık.
belki de en kötü hastalıktır. diğer hastalıklar gibi bi yerim agrısın, kanasın diye yalvarırsınız. cünkü nefes alamamak kadar lanet bişey yoktur ve sondur. o nefesi alamadıgınız zaman herşey biter cünkü. neredeyse her astım krizinde aldıgınız nefesleri sayarsınız sonuna ne zaman gelicem diye. otobuste, evde, okulda, yolda, konserde her yerde o vardır ve ne zaman tutacagı belli olmaz. kriz geldiğinde kimseye belli etmek istemezsiniz insanların size üzülmesini istemediginiz için. önce bir durgunluk gelir, sonra kısık kısık nefas almalar ve daha sonra nefes alamama olayı. eger yanınızda spreyinizde yoksa tam manasıyla boku yemiş duruma gelirsiniz. kalpte sıkısmalar, bulanık görmeler, secilelebilecek seslerin ugultu haline gelmesi, esneyerek derin nefes alma cabaları hepsini aynı yasarsınız. sonunda derin bir nefes alıp rahata kavusursunuz belki ama zaten uzun olmayacak ömrünüzden ömür gider. ve* bütün astım hastaları "ne zaman şu sayılı olan nefesim biticek acaba?" düşüncesindedirler. tabii ki herkesin nefesi sayılıdır ama onların ki sanki daha bir azdır. çünkü aldıkları her nefes ödüldür.
kansere bile çare bulmak üzere olan tıpın bu konuda ne kadar geri kaldığını gösteren musibet hastalık. şu anda bu hastalık hakkında yapılabilen tek şey hastalığı sindirmek. bunun haricinde tedavi olmak için yapılacak hiçbir şey yok maalesef. (bkz: allah düşmanımın başına vermesin)
Kronik hava yolu inflamasyonu, Bronş aşırı duyarlılığı, Diffüz-değişken ve genellikle reverzibl hava yolu obstrüksiyonu ile karakterize hava yolu hastalığıdır. nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma ve baskı hissi, hırıltılı solunum gibi semtomları vardır. gerisini sonra yazarım.
Acildeyken ''yanımda biri olsa keşke şu an son kez'' dedirtecek kadar çaresiz bırakan hastalık.
(bkz: astm)
zor bir hastalık. öldürmez ama süründürür. şeker hastaları nasıl yediklerine dikkat etmek zorundaysa, astımlılarda soluduğu havaya dikkat etmek zorundadır. ev ortamı ise astımlılar için dejenfekte edilmiş olması gereken ortamlardır. halıların koltukların içine gizlenmiş yatakta onları bekleyen mite denilen canlılardan arınmış bir ortamda yaşamaları gerekmektedir bu hastaların. elyaf, toz, toprak ve tabiki duman astımlıların düşmanıdır.

ayrıca çocuğu astımlı olan ebebeynlerin ''çocuğum oynasın'' diye oyuncak ayı köpek kedi gibi oyuncaklar almaması gerekir.
30 yaşından sonra da yakalanabileceği başa gelerek öğrenilen hastalık.
az önce nefes alamamyla başlayan gözyaşlarıyla beraber nefes almaya çalışmak ölsem annem ne kadar üzülecek diye düşünmek ve sırf bunun için nefes almaya çalışmak ilk defa başıma geldi
bugün astımla tanıştım rahat nefes alabilmek herşeyden önemliymiş.
içerik bulunamadı.
seretide diskus ve notta'yla beraber hayatıma müthiş bir uyum sağlamış hastalık. sigara da içtiğim için ileride muhtemelen başka bir yerlerimden soluyacağım ama olsun, hayat yine de güzel.
alerjik olanı içgüveysinden hallice olanıdır. bir nebze rahatsınızdır kış gelince.
halk arasında fısfıs denilen inhaleri yanınızdan ayır(a)mamaktır.
gitmek üzere olan otobüse koşup yetişemezsiniz, üç kattan fazla çkamazsınız. dağlara tepelere tırmanamazsınız. yoksa ne kadar alırsanız alın, o nefes size bir türlü yetmez.
alerjikse geçmeyendir. ot falan kullanıyorsanız siker. en iyisi sigara bile içmeyin. hatta içilen ortamda bile bulunmayın.
Muğlanın datça ilçesine sevk ediyorum bu hastaları..
nefes alamamaktan çok, alınan nefesi boşaltamama durumudur. ya da öyle bir his uyandıran durumdur. bir türlü aldığınız nefes yeterli gelmez ve en sonunda ciğerleriniz patlayacak hissine kapılırsınız. çeken bilir.
aylardır neden geçmiyor bu grip diye isyan edilirken. ciğerden gelen hırıltıların duyulması sonucu hastanenin göğüs hastalıkları bölümü ziyaret edilmeye karar verilir. kapıda görülen astım hastaları içte bir korku yaratasada yok canım şu sigara illetine yeniden başladım ya ondandır vücut itiraz ediyor işte diye düşünülür halbuki ne güzel bırakılmıştır champix sayesinde yeniden başlamak gerçekten ahmaklıktır (bu kısımda bol miktarda kendine küfür edilir). ciğer filmi çektirilir ve solunum fonksiyon testi yaptırılır. sonrasında hastane çıkışında bir sigara yakılıp beklenmeye başlanır. sonuçlar artık gitmiştir doktora düşüncesiyle polikliniğe dönülür ve gerçekle yüzleşme zamanı gelmiştir. doktor sonuçlara baktıktan sonra sırtınızı açın der ver hızlı bir şekilde alınan nefesleri dinlemeye başlar bu esnada sorulan ailenizde astım hastası var mı? sorusu korkulanın başa geldiğinin işaretçisidir. ergenlikte başlanılan illet belamı verdi diye içten geçirilir. sonrasında sigara içilmemesi, içilen ortamda bulunulmaması tavsiyesi ve dört adet ilaç yazılmış bir reçeteyle iki hafta sonra kontrole gelinmek üzere hastaneden çıkılır. astım olmuşum lan denerek bir sigara daha yakılır. tekrar kendine küfredilir.
acil durumlarda tamamen çaresiz kalabilirsiniz. capital alerji ve solunum hastalıkları merkezinin araştırmasına göre astım hastalarının yüzde 25'i tam astım atağı geçirirken ilaçlarının tüpünün bitmiş olduğunu fark ediyor. dolayısıyla müdahale için hastaneye gitmek zorunda kalıyorlar. gerekçe ise basit. o ana kadar ilacın ne kadarını kullandığınızı bilemediğiniz için düğmesine bastığınızda içinden boş hava gelebilir. nefesinizi kurtarmak için ilacın arkasındaki basma sayısından her basışınızı düşün.
kronik akciğer hastalığı. önlenmesinde probiyotiklerin etkin olduğu söyleniyor.