toplumsal bir eleştiridir siddartha.
Muhtara sorarsanız Bizim serseri veli, Marabaya sorarsanız işini bilmemiş deli. Köylüye sorarsanız Ekmeksiz garibin teki. Çocuklara sorarsanı Yüce dağlar aslanı aslan siddartha... Kimsesize sorarsanız Hükümet bilir onu. Candarmaya sorarsanız; Devletin sözlükte kalem çatması. Vurguncuya sorarsanız; Yolkesici yağmacı. Soyguncuya sorarsanız; sözlüğün acizliği.
Sağcıya sorarsanız Siktiret pezevengi. Solcuya sorarsanız "ferman padişahın dağlar bizimdir, "Erzurum da kol başıdır, Erzincan da deli daylak, Pir sultan yoldaşıdır sivas' ta, Bir "kılıcı kanlı" van da, Mardin de bir Gözükanlı kaçakçı...
anıtkabir ile kafayı sıyırdığından, an itibariyle çaylak olan ve çaylaklığı süresince anıtkabir'in sütunlarıyla yakın ilişkide bulunacak olan ilgi budalası yazarımsı.
hermann hesse in doğu mistisizmini bir meta haline getirdiği romanı. zira kendisi de bu romanın fazlasıyla batılı ve bireysel olduğunu kabul eder.
Kitabın en vurucu fikri kişinin mutlak sonsuzluk ya da mutluluğa herhangi bir öğreti çerçevesinde ulaşamayacağının savunulmasıdır.