seyri süluk

entry6 galeri0
    1.
  1. allaha giden en güzel yol tasavvuftur. bu yola seyri süluk denir, yolcusuna ise derviş.
    2 ...
  2. 2.
  3. Tasavvufta ermiş kişiye verilen sıfat.
    0 ...
  4. 3.
  5. Yürüme, gezme, seyretme, yola girme, yol tutma, mutasavvıfın Allah'a ulaşmayla sonuçlanan manevî yolculuğunu belirten bir tasavvuf terimi. Aynı anlamda sefer ve seyahat kelimeleri de kullanılır. Bir tarikata girerek seyr-ü süluke başlayan mutasavvıf ise; "salik", "ehl-i süluk", "sair", "saih", "seyyar" ve "müsafır" gibi isimlerle anılır.

    Seyr-ü süluk, kişinin kendi başına yapabileceği bir iş değildir. Önce bir tarikata girilmesi, bir mürşide bağlanılması gerekir. Bu bağlanma seyr-ü sülukün vazgeşilmez şartıdır. Salik, Süluku boyunca dünyevî ilgi ve ilişiklerden kesilerek nefsini arındırır, kötü huylardan kurtularak ahlâkını güzelleştirir; böylece Allah'a ulaşma (vusul) yeteneği kazanır.

    Mutasavvıflar iki farklı seyir üzerinde dururlar. Bunlar "seyr-i nüzulî" ve "seyr-i urucî" isimleriyle anılır. Seyr-i nüzuli (iniş seyri); mutlak varlığın mukayyed varlığın var olması, zuhuru için yaptığı seyıdir. Başka bir deyişle Ahadiyet (Teklik) mertebesindeki Allah'ın mümkün çokluklar (kesret) mertebesine; vacib'in imkan mertebesine; küll'ün cüz'e nüzulü, inişidir. Bu seyre "seyr-i inbisatî" veya "seyr-i zuhuri" da denir. Varlıklar dünyası ve insan bu seyrin bir sonucudur. Seyr-i urucî (yükselme seyri), mukayyed varlığın mutlak varlık'ta yok olmak için yaptığı seyrdir. Diğer bir ifadeyle cüz'ün küll'e, mümkün varlığın mutlak'a, insanın Allah'a seyridir. "Seyr-i şuurî" de denilen bu seyr, tarikatlarda amaçlanan manevi seyri, yolculuğu meydana getirir.
    http://samil.ihya.org/ansiklopedi/seyr-u-suluk.html
    5 ...
  6. 4.
  7. marifetname'de hakkında bolca bilginin varolduğu tasavvuf terimi.
    0 ...
  8. 5.
  9. Bu yolculuğun tam anlamıyla gerçekleşmesi için Allah’a olan itikadın tam olması şarttır. Bu itikadı ayakta tutmak için de bir mürşid-i kâmile ihtiyaç vardır. Kendi kendime yol alırım zannına kapılan yanılmıştır. Zahir ilim buna kâfi gelmez.
    4 ...
  10. 6.
  11. zamane âlimleri bu terimi tasavvuf'a yakıştırmadan evvel; sümüklü böceğin hedefine götüren yolda ilerlemesiyle, gövdesinin, yolun üzerindeki tuz toksinlerine temas etmesi sebebiyle canının yandığını ve azar azar eridiği halde, hiç durmadan yoluna devam etmesi hâlini göz önünde bulundurmuşlardır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük