hekim sinan da denir. türk soyundandır. osmanlının ilk şairidir. şair ahmedî'den öğrenim gördü. iran'a gitti. orada tıp, hikmet ve tasavvuf konularında çalıştı. dönüşünde ankara'da hacı bayram veli'ye kapılandı. o'ndan şeyhî takma adını aldı. kütahya'ya yerleşip attar dükkanı açtı. hekimliğe başladı. çelebi mehmet'in özel hekimi oldu. harname adlı yapıtını tamamlayıp çelebi mehmet'e sundu. hüsrev-ü şirin adlı bir yapıtı vardır.
şeyhi, germiyan beyi yakub efendinin tabibidir. bir savaş sırasında çelebi mehmed'in gözleri kör olur. sahasında çok bilinen şeyhi'ye haber verilir. şeyhi, çelebi'yi iyileştirir. çelebi'de buna karşılık topuzlar köyünde şeyhi'ye bir tımar verir. tımarını devralmaya giden şeyhi eski tımar sahipleri tarafından feci şekilde darb edilir. bunun üstüne şeyhi 126 beyitlik harname'yi yazar. harname türk şiirindeki ilk yergi eseridir.
dini konuların yanında din dışı konularda da şiirler yazmıştır. söyleyiş güzelliğinden ziyade, söze ve anlama önem vermiştir. tasavvufun yanı sıra tıp eğitimi de almıştır.