Sovyet toplumcu sinemasının en önemli yönetmenlerinden biri olarak sinema tarihine geçen s.m. eisenstein, geliştirdiği montaj kuramıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. kuram ve uygulamayı iç içe geçiren sovyet yönetmen-kuramcı, en önemli çıkışını 1925 yılında yaptığı "Potemkin Zırhlısı/Bronenosets Potyomkin" ile yapmıştır.
Dünya görüşü olarak benimsediği diyalektik materyalizm, kuramına da yansımış ve sürekli olarak kendisiyle de çatışan fikirler ortaya koymuştur. Çekimleri, birer hücreye benzetir ve bu çekimlerin hem kendisi içinde, hem de diğerleriyle olan ilişkilerinde meydana getirilecek olan çatışma/çarpışmanın anlamı yaratmakta en temel unsur olduğunu savunur. Ona göre, (klasik kesme ve devamlılık kurgusu anlamında) birbiriyle alakalı olmayan iki çekim yanyana geldiğinde daha üst bir anlama sahip bir başka soyut kavram ortaya çıkar. Kuramını geliştirirken Kabuki tiyatrosundan, ideogramlardan ve Hajiku şiirinden etkilenmiştir. Montaj Türleri isimli makalesinde ise 5 tür montaj biçiminden bahseder: a) Metrik montaj, b) Ritmik montaj, c) Tonal montaj, d) Üsttonal montaj, e) Entellektüel montaj
asıl adı Sergei Mikhailovich Eisenstein olan, 1889 doğumlu rus devrim yanlısı tiyatrocu. daha sonraları film yönetmeni olarak iki filme imze atmıştır.
1925 yılında çektiği "Battleship Potemkin" (bkz: Potemkin Zırhlısı) tüm zamanların en etkileyici filmlerinden biri olarak tarihe geçmiştir. sessiz filmlerde kullandığı yeni montaj teknikleri ve uslubuyla bu ünvanı haketmiş, basit bir propganda filmi yerine şahane bir eser ortaya koymuştur. eisenstein 10 şubat 1948'de moskovada ölmüştür.
devrim sinemasının en önemli isimlerinden biridir. potemkin zırhlısı adlı filmi dünyanın en çok izlenen filmidir. sinemanın gelişmesinde ve günümüze gelmesinde çok büyük katkıları olmuştur. rus ekolünün önemli temsilcilerinden biridir. bir başka sinemacı için: (bkz: dziga vertov)
sinemayı toplumsal bir propaganda için gerekli gören ve sovyet devrimine çok fazla katkıda bulunan yönetmen. aslen getirdiği yenilikler onun yalınlığını temsil eder bu yalınlık ise sovyet devriminin sanat alanındaki yansımasıdır ve bu akım ise toplumcu gerçekçiliktir.
zamanında "war of the worlds" isimli romanı film olarak çekmeyi planlamış ancak maliyetinin çok fazla olacağını düşünerek vaz geçmiş olan büyük üstaddır. tabi bundan birkaç sene önce bu düşünceyi steven spielberg gerçekleştirmiştir ve evet maliyeti çok yüksek olmuştur ama hollywood işte.
kült film potemkin zırhlısı'nın yönetmeni.. ayrıca film yapımcılığı ve tiyatro yapmışlığı da vardır.. mor ve ötesi grubunun bassçısı burak güven'in favorilerinden..