bugün

tüp kullanmadan yapılan su altı dalışıdır.

(bkz: zıpkıncı)
maske ve paleti tüple dalanlardan farklılık gösteren, kendi aldığı hava ile ciğerlerini doldurduğundan sığ su çarpması gibi bir tehlike ile karşı karşıya olunan dalış stilidir.
dünyanın en bi birinç zıpkınla balık avlamacısı bir yarışta bu sebepten ölmüştür...
dünyanın en tehlikeli sporudur. en fazla ölüm bu branşta yaşanır.icra edenlerin kulakları ile problemleri olur.ileriki yaşlarda unutkanlık daha bir göze batar.

(bkz: kulak eşitleme)
dünyanın en zevkli uğraşlarından biridir. çok fazla ölüm yaşanması konusuna katılamıyorum. pek çok spor dalında ölüm yaşanabiliyor.. futbol, dağcılık, kayak vb. sonuçta spor denilen şey, insanın bedensel ve zihinsel sınırlarını zorlamasına neden olan bir hede.

hiç su altını görmemiş arkadaşlarımıza dalışı değil ama en azından bir gözlük ve şnorkel'le su yüzeyinde gezintiyi tavsiye ederim.

inanılmaz bir dünyanın kapılarının size açıldığını göreceksiniz. üstelik dalıp bütün bu güzelliklerin arasında dolaşmak bambaşka bir şey.

sığ su çarpması denilen olay (sığ su baygınlığı ya da senkop olarak da bilinir.)yanlış hatırlamıyorsam, genelde 20 metrelerden sonra başlayan bir problem.

sonuçta su altının karadan daha güvenli olduğu konusunda garanti verebilirim.
Abc denilen, maske-palet-şnorkel ile yapılan dalış stili.

ancak bu dalış uluslararası literatürlerde, ağırlıklı dalış, okyanus dalışı adı altında anılarak, su altına yerleştirilen panellerle 100m nin de altına, tüpsiz girmenizi sağlayabilen bir dalış türünün de adıdır.

(bkz: yasemin dalkılıç)

serbest dalışta vurgun (dekomprasyon) olmaz.

edit: sebebi, vurgun ihtimali ancak basınç altında nefes almış vucutlarda vardır.
Zıpkınla balık avının ülkemizdeki bir diğer ismidir. Çeşitli kurallara tabidir ve en önemli kural gündüz vakti tüpsüz dalmaktır. Uzman bir serbest dalışçı 2-3 dakika arası rahatlıkla su altında kalabilir. Bilinçli yapıldığı takdirde doğaya saygılı ve sağlık verici bir uğraşıdır. izmir'den Akdenize kadar tüm sahil şeridinde oldukça yaygın bir spordur.
eğer hırs olmadan yapılırsa çok zevk alınabilecek bir spordur. denizde hırs tehlikelidir. kötü sonuçları ağlatır.
o değilde dalarken dibe doğru gittikçe alınan haz, adrenalin sayesinde tavan yapar,o saniyeler tadından yenmez, öpülesidir sevilesidir.
türk hava yolları’nın sponsor olduğu şahika ercümen isimli sporcumuzun dünya rekoru kırdığı spor dalı.
hazırlanmış olan kısa filmde ercümen'in çocukluk döneminde yaşadığı zorlukları aşmasını ve annesine yaşattığı gururu görebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=OD3sTWS1ZTY

(bkz: şahika ercümen)
Denizi olan yerde yaşasaydım en büyük aktivitem olurdu oyle zevkli bi olay. Gel gör ki anadolu denen garip ve çorak yerde yaşıyorum.
Her yaz yüzlerce ölüm haberi aldığım ve içinde olduğum dünyanın en tehlikeli sporu, bu sabahta maalesef bir ölüm haberi ile uyandık, bu ölümlerin çoğu sınırlarını bilmemek, üst üste aralıksız dalış yapmak ve en önemlisi badisiz dalmakla oluyor.

Bugün yine badisiz dala birinin 20 m derinlikte taşlarda ölüsü bulundu, ailenize yazık şu sporu tek başınıza yapmayın belki agaşona yatarken senkop geçirdi ve oradan çıkamadı yüksek ihtimal.

Hep derim;

"Deniz bildiklerinizle hava atamayacağınız tek yerdir"

O yüzden üstüne gitmeyin boşuna şakası yok milyonlarca galon suyun.
amele gibi kendilerine güven geliyor ama kalkıp da iki saat ulan şu işin kimyasını fiziğini öğreneyim demeyince eninde sonunda bu oluyor.

üstte yazan arkadaşın dediği gibi kendisinin bir kara canlısı olduğunu unutan ve sanki her zaman her şey yolunda gidecekmiş gibi işini şansa bırakan çok oluğu için biraz cehalet biraz de kendine aşırı güven ölümü getiriyor.

1- kesinlikle badisi dalmayacaksın

2- kesinlikle kendine güvenmeyeceksin

3- kesinlikle sınırlarını zorlamayacaksın. (sınırlarını bilmek istiyorsan kontrollü bir yerde bir kaç iyi dalan adamın gözünün önünde yapacaksın)

4- istediğin kadar kabul etme senin biyolojin milyonlarca yıllık karaya göre evrimleşmiş. Balık değilsin.
Bolca yaptığım dalış şekli ama badisiz dalmak gerçekten riskli.

Hee ben tek olsam da olmasam da en fazla 5 metreye dalarım daha fazlasını kolay kolay zorlamam.

En büyük tehlikelerinden bir kaçı,
kayalık yerden zıpkın ile avlanıyorsaniz farketmeden kafanızı kayaya vurup bayilabilirsiniz.

Sığ su bayilmasi yaşayabilirsiniz.

Misine, ağ ve benzeri seylere takilabilirsiniz.

Dalmadan önce kolunuza monte edilmiş 1 bıçak ise mutlaka olsun.
Bu aralar boş vakitlerimde sıklıkla yaptığım aktivite. Agaşona yatmayı seviyorum tek eksiğim belki de en tehlikeli olanı yalnız dalıyor olmam. Bulamadık kafamıza göre bir yoldaş.