efsanevi babil kraliçesi. güvercinler tarafından beslenip büyütüldüğü rivayet edilir. çobanlar bunu farkedince bu kız çocuğuna semiramis yani "güvercinlerden gelen" anlamına gelen ismi koymuşlardır.
istanbul kuruçeşmede yer alan,üzerinde sabaha kadar zıplanılabilen,sanırım swissotel'in teknelerinden sonra istanbul'un en iyisi tekne..organizasyonlar için birebir.ses bilgisayar ve küçük bir mixer ile kontrol ediyor.ses sistemi reina'nın sesini bastıracak kadar kuvvetli..ama "benim partim güzel olsun" diyenler için dışarıdan ışık sistemi getirtilmesi önerilir çünkü teknenin ışık sistemi* disco ortamını yaratmak için yetersiz.ayrıca yemek seçenekleri ve barı da gayet şık.
basit bir urartu prensesi iken babası tarafından asur kralına verilir. Gençliğinin ve güzelliğinin tüm gücünü kullanarak kocasını etkiler. Zamanla bu etki olağanüstü boyutlara ulaşır ve eşini yönlendirmeye başlar. Yaşadığı şehir olan babil, onun sayesinde asma bahçelere kavuşmuştur. kocasının Ölümünün ardından ülkeyi uzun yıllar başarıyla yönetir ve katıldığı savaşlarda da değişik stratejiler kullanır. Ölümünden bir süre önce yerini pek de anlaşamadığı oğluna bırakır.
nabukad 2. nezzar'ın karısı. şah cihan'ın mumtaz mahal'i sevdiğinden daha çok sevilmiş olsa gerek. yoksa neden koca babili asma bahçeleri ile süslesin.
(bkz: zemiramit)
ze - nitelemek için kullanılan bir kelime. ingilizce deki the gibi.
emir - dal
amit - taşıyıcı
yani dal taşıyıcı gibi bir tercümesi vardır. zeytin dalı taşıyan bir güvercin olarak resmedilmiştir.
bilinen en güçlü kadınlardan biri olan semiramis'in mö 9. yüzyılda yaşadığı ve hüküm sürdüğü söylenir.
eski yunan tarihçilerine göre semiramis, aşkelon'dan derceto'nun kızıydı ve babası onu bulana kadar güvercinler tarafından büyütülmüştü. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2285549/+
sonraki yıllarda semiramis, asur ordusunda bir general olan onnes ile evlendi. kısa bir süre sonra ninova'nin kudretli kralı ninus, onları baktriya'ya (orta asya) seferini desteklemeye çağırdı.
kral ninus, güzelliği ve askeri başarısı nedeniyle semiramis'e aşık oldu.
ve bu yasak aşk semiramis'in kocası general onnes'in hayatına maloldu ve semiramis, yaşlı kral ninus ile evlendi. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2285554/+
bu evlilikten ninyas (tarihte: 3. adad-nirari) doğdu. kral ninus vefat edince bebek yaşta kral olan ninyas'ın naibi annesi semiramis oldu ve 5 yıl ülkeyi yönetti.
asur'un ve babil şehrinin tek hükümdarı olan semiramis iddialı bir inşaat programı başlattı.
dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen babil'in asma bahçelerini ve bbail surlarını inşa etti. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2285552/+
semiramis, savaşçı bir kraliçeydi.
mısır, etiyopya ve hindistan gibi uzak yerlere de savaş açtı.
lakin düşmanları da yok değildi.
aldattığı ve ölümüne sebep olduğu kocası onnes'in oğulları, ninyas ile semiramis'i öldürmek için komplo kurdular.
semiramis kendisine kurulan bu komployu önceden sezdi ve komplo başarısızlıkla sonuçlandı.
efsaneye göre semiramis kendisine düzenlenen suikastten bir güvercine dönüşerek kurtuldu.
yukarıda aktardığım semiramis efsanesinin günümüze ulaşan bu anlatımı, jül sezar döneminde bir yunan tarihçisi olan sicilyalı diodorus'tan gelmektedir.
diodorus bu anlatımı ünlü masal anlatıcısı cnidus'lu ctesias'ın yazdığı pers tarihi'ne dayandırır.
diodorus, semiramis ile ilgili rakip bir hikaye daha anlatır. bu versiyonda semiramis, kral ninus'u baştan çıkaran güzel bir fahişeydi.
kralı baştan çıkarıp öldürmüş ve yerine geçmişti.
diodorus'un bu rakip anlatısında semiramis, büyük iskender'in kadın versiyonu gibi anlatılmış, yaptığı seferler ve savaşlar büyük iskender'in seferleri ile örtüştürülmüştür.
giritli anlatıcı nearkus'un bir hikayesine göre ise iskender, semiramis'i takip eden, izinden giden bir savaşçıydı. iskender semiramis'i geçmek istediği için çöl yoluyla hindistan'ı işgal etmeye çalışmış lakin başarısız olmuştu.
efsanevi asur-babil kraliçesi semiramis'i kısaca anlatmaya çalıştım.
neden?
batıda bir kült haline gelen semiramis efsanesinin dayanak noktası anadolu'nun ve tüm mitolojinin baş tanrıçası olan kybele'dir. semiramis kültü pek çok noktada anadolulu kibele'den izler taşır.
semiramis efsanesi pek çok kitap, film, heykel ve sanat eserine konu olmuş, günümüzde hep gözümüzün önünde olmaya devam etmiştir.
örneğin, columbia pictures tarafından yapılan filmlerin başlangıcında firmanın yüzü olarak elinde meşale tutan bir kadın çıkar.
işte o kadın tarihi/mitolojik asur kraliçesi semiramis'tir... https://galeri.uludagsozluk.com/r/2285551/+
son olarak hiç gitmediğim ve sevmediğim starbucks'ın logosundaki "siren" (cyrene) ablanın da semiramis olduğunu belirterek entryi noktalamak istiyorum.