içlerine benim de dahil olduğum milliyetçilerdir. ben din kavramına tamamen kişisel bir mesele olarak bakar kimseyi din ile olan/olmayan ilişkisine göre yargılamam. bu tamamen kişisel bir alandır. başka insanlara yargılamak, yorum yapmak düşmez.
üstelik türk dünyasının çoğu müslüman olsa bile milyonlarca farklı din ve inançtan türklerin de olduğunu bilmek durumundayız. türk dünyasında milyonlarca hristiyan, göktanrıcı, şaman, budist, musevi, deist ve ateist türk de vardır. ayrıca müslüman türklerin içerisinde de hanefi, caferi, alevi gibi ayrımlar vardır. bu nedenle geniş kapsamlı bir türk dünyası için seküler, demokratik bir türk milliyetçiliği anlayışının yerleşmesi şarttır.
türkiye eğer modern ve güçlü bir ülke olmak istiyorsa bu düşünceyi kucaklamak zorunda.
zira diğer tüm düşünceler bilimsellikten uzak duygusal, tinsel, ütopik düşünceler ve politikalar üretiyorlar.
serttir ayrıca. mesela türkiye, pkk gibi sikko bir örgütü yıllardır bitiremedi. neden? çünkü seküler milliyetçilik türklerden uzaklaştırıldı.
atatürk zamanında da kürtler islami kılıflı ayaklanmalar yaptılar, seküler milliyetçi atatürk ne yaptı, sert bir şekilde bastırdı ve kürtler ancak 50 yıl sonra milyar dolarlar harcanarak yeniden ayaklandırabildi.
milliyetçilik kendi başına seküler bir kavramdır. seküler devletlerin gelişimiyle ortaya çıkmıştır (bkz: fransız ihtilali)
tekrardan başına seküler sıfatını koyup nitelendirmeye gerek yok diye düşünüyorum. islamın başına, radikal ve ılımlı gibi saçma sapan sıfatlar koyunca niteliği değişmiyorsa, milliyetçiliğin başına da seküler sıfatını koyunca bir şey değişmiyor. bildiğimiz milliyetçilik işte. daha çok doğudan oy toplamak için kavramı değiştirmişler gibi geldi bana.
Bugün abd ve bazı avrupa ülkelerinin sahip olduğu nitelik.
Kalkıp türkiyedeki milliyetçilikle örneklendiremezsiniz bu bir hatadır.
temelinde sağlıksız bir ideolojidir ama buna sahip olabilmek içinde ideolojik anlamda olgun olmak gerekir.
yukarıda yazan arkadaşa katılıyorum; milliyetçilik seküler bir kavramdır, bu ideolojide egemenlik ve meşruiyet ulus kaynaklıdır. yani iktidar gökyüzünden yeryüzüne inmiştir (iktidarın ilahi değil dünyevi güce dayanması)...
ancak çeşitli ülkelerde ve özellikle türkiye'de 68 kuşağından sonra tek bir cephe oluşturabilmek adına (bkz: milliyetçi cephe hükümetleri) milliyetçilik ve dindar eğilimler yakınlaştırılmıştır. bu durum türk milleti adına çok ama çok büyük bir tehlikedir. dünya çapında 350 milyon bireye sahip bir ulus olan türkler, bugün birçok farklı inanca mensuptur. hal böyleyken siz türklüğü bir inançla veyahut bir mezheple özdeşleştirirseniz koca bir ulusu zehirlemiş olursunuz.
aklı başında olan türkçüler, vatanseverler her zaman seküler kalacaktır. bu millet mezhepçi veya köktendinci hastalıklara yenilmemeli.
Seküler milliyetçilik olarak addedilen düşünce sadece laf salatasıdır. Sırf ingilizce manasında dünyevî manası taşıyor diye de etimolojik olarak kabul edilmiş olamaz. Ayriyetten yırtık dondan fırlamış bir düşünceyi eklemlemeye çalışarak bir kök belirlemeye uğraşmak ayrı bir cahilliktir. Ortaya bir kavram atıp sonra onu tarihle bağdaştıramazsınız. Ortaya bir olay zinciri atarsınız ve tarih bu olay Zincirinin sonuçlarını inceleyip ona isim koyar.
Ek olarak madem burada herkes bie bok biliyor gibi konuşuyor o zaman ben de şöyle bir şey diyorum; sizler seküler milliyetçi değil radikal nasyonal milliyetçisiniz! Puahahahahaa!
Cahillik zor bir şey, hele ki beni özelde yerip burada boku yiyip suyu içenleri görünce duacınızım.
ilber ortaylıya göre milliyet tanımı dini bir bağlantıya da gönderme yapıyor. Yani müslüman türkler ya da musevi Hazarlar gibi. Ulus kavramı ise türkler ingilizler ..gibi adlandırılıyor.
Seküler düşünce fransız ihtilâli ile girdi mi bilemem ama orada amaç kilisenin etkisini kırmaktı. Her ülke tarih içinde devlet - din ilişkisini farklı şekilde düzenledi.
Bir de eski türklerde iktidarın kaynağı kuta yani kan ile geçen göktanrının gücüne dayandırılır. Seküler değildir. Bence karışıklık şuradan çıkıyor. Eski türkler kaynağı din olan töre ile yönetildiği için teokratik bir oluşum sayılabilir ama töre kuralları dünyevi ve pratik olduğu için devletin işleyişi tıkanmaz.
Eski türkler de dindardı ama devlet laikti. Yanı kut vardı ama isteyen budist de olabiliyordu. Biz ne zaman müslüman olduk (751) o zaman bu sekülerlik gitti.
milletin temel unsurunun din olmadığı bütün milliyetçilik türleri, sekülerdir.
özellikle de ülkemizde, türklük olgusu, ve buna bağlı olarak türk milliyetçiliği din bazlı olmadığı için, dini bir şekilde harmanlayan milliyetçilik türleri de bu sebepten dolayı sekülerdir.
Günümüzde olması gerekendir.
Milliyetçilik zaten kendi başına bir seküler ideolojidir. Aydınlanmanın ve Fransız ihtilalinin eseridir. Dincilikle bir ülke batar, kalkınamaz. (bkz: seküler türkçülük)
Bir ülke, gelişmek istiyorsa şu iki şeyi benimsemelidir: Aklı-bilimi ve Milliyetçiliği. (bkz: Türkçülük)
Ulus devlet, özünde seküler bir ideolojidir ve ümmetçilikle çelişir. islam'da ulus devlet olmaz.
Gelişmiş ülkelerin çoğu ulus devlettir: Almanya, Fransa, ispanya, Portekiz, isveç, italya, Danimarka, Polonya, Norveç, Finlandiya, Kore, Japonya, Çekya vs.
vatansever görünümlü seküler sol cenahın pof pof lamasıyla kimilerinin dini hassasiyeti olan milliyetçilere çaktırmadan yapmaya çalıştıkları milliyetçilik türü.