"Ko ölmek endişesin, aşık ölmez bakidir.
Ölmek senin nen ola çün cânun ilahidir
Ölümden ne korkarsın korkma ebedi varsın
Çün kim Hakka yararsın,bu söz fasit davadır." https://youtu.be/AfRRdPI8EII
kanuna olan bağlılığımı sorgulatmış santuru sevdirmiştir, özellikle amak-ı hayal albümü vesilesiyle çok taktir ettim kendisini. bu tür çalışmalar minvalinde eserler bekliyoruz kendisinden.
Halfeti şanlıurfa doğumlu, Ankarada ikamet eden, Hacettepe tarih bölümü mezunu santur sanatçısı. Ankaralı iseniz ve sürekli dışarılardaysanız sedat anarı görmemiş olamazsınız. Gördüğü herhangi bir yere kurar dükkanını başlar çalmaya santur. Yanılmıyorsam bir kaç kez orospu çocuğu zabıtaların gazabına uğramıştı. Fakat buna rağmen sokaktan vazgeçmemiştir kendileri. Ayrıca 23 aralıkta diyarbakıra geliyor. Sağolsun daha gelmesine 1 ay olmasına rağmen haber verdi. Harcamayın böylelerini. Her gün kral tvde şöhret ettiklerinizi dinleyeceğinize bu gibi adamlara ilgi duyun dikkat çekin. Ne bilim albümlerini alın. Zaten iki tane albümü var adamın alın bari. Ayrıca şunlara da bir göz atın isterseniz..
doğu müziğiyle yıllardır haşır neşir olan müzisyendir.yıllardır demek isterken güzel ve olgun yıllar.kendisi daha 25 yaşındadır.
web sitesinde ayrıntılı bilgilere bakmak istenyenler. (bkz: )http://sedatanar.com/
facebook adresi (bkz: )https://www.facebook.com/...8271384?ref_type=bookmark
iki albümü vardır.birisi ahenk etiketiyle çıkmış türkiye'de ki ilk solo santur albümü olan belagat adlı albümüdür.bir diğeri ise kalan müzik etiketinden çıkan amak-ı hayal adlı albümüdür.amak-ı hayal kitabının müzikal versiyonunu yapmıştır bu albümünde.
ayrıca ilk albümünden sonra kendilerini doğan hızlan,naim dilmener ve ahmet telli gibi üstadlar,köşelerinde yazmışlardır.
(bkz: )https://www.youtube.com/c.../UCMJHEarWtzsgVvk1mw8e1LQ
doğan hızlanın hürriyet gazetesinde ki köşesini tamamen ayırdığı kişidir şöyle demiş:
ilhamını kitaptan alan albüm
santuri sedat anarın birinci albümü belâgati yazmıştım.
santur sevgimi, müzikteki yerini önemsediğimi okurlarım bilir.
anarın ikinci albümü âmâk-ı hâyâl* de yakın zamanda çıktı.
albümün üstüne anar bir de not eklemiş:
bu albüm âmâk-ı hâyâl benim ruhumu yansıtır. filibeli ahmet hilmi efendi günlerce rüyalarıma mihman oldu. hasbıhal ettik. beni irşad etti. gönlümden çıkan bu ezgileri sizin de dinlemenizi çok istedim.
size âmâk-ı hâyâl kitabından bir dörtlükle hoşça kal demek istiyorum.
dedi, nedir bu hayatta lezzet.
dedi cahiller için yemek ve şehvet
âkiller içinse seyr-ü bedayi
albümün ithafı şöyle:
yeğenlerim; siyabend, yusuf, azra, rojin, aliye, sezgin-sedat ve türkâna ithafen.
ve hakikat aşkıyla yananlara...
albümün ilk sayfalarında zerdüşt, kaf ve anka yer alıyor.
âmâk-ı hâyâl albümünün hazırlanışını anar şöyle anlatıyor:
yaklaşık olarak dört yıldır amak-ı hâyâl kitabıyla haşır neşir olmaktayım. bu yıl, amak-ı hâyâl kitabının yazarı olan değerli insan filibeli ahmet hilmi efendinin ölümünün yüzüncü yıldönümüdür. teşekkürümü ilk önce filibeliye etmek istiyorum. sayesinde feyz aldım. irşad ettim. böyle bir albüm yapmak fikri, hiç kuşkusuz ki bu kadar güzel gönülle, ruhla ve aşk ile yazılmış bir kitabı ilk okuduğumda aklıma düştü. aslında çok zor bir işti. kitaptaki şiirleri bestelemem dört yılımı aldı.
* * *
filibeli ahmet hilminin yapıtlarının anarın bestelediği her parça birine adanmış:
âlem, tanıl boraya, göz, ibrahim sarıtaşa, ben oyumki, cemal ve kemal şentürke,
seyyah-âvare, hasan kınaya, kim, nihat güle, iyi şair ahmet tellinin şiiri santur, emine hocaoğluna, ulular meclisi, emre terlemez okçulara.
santuru, onunla yapılmış besteleri dinlemeniz birkaç gerekçeyle savunulabilir. gerçekten her yerde dinleyemeyeceğiniz iyi bir enstrümanı, iyi bir icracıdan dinleyeceksiniz. ikincisi iyi bir bestecinin yapıtları bu sazda seslendiriliyor.
ayrıca albümde şair ahmet telli, iki eseri seslendirmiş, biri filibeli ahmet hilminin ulular meclisini, diğeri de kendi şiirini.
hiç kuşkusuz ahmet tellinin santur şiiri, bu albüme bir edebi boyut kazandırmış.
yazımı bu iyi şairin santur adlı iyi şiirinden bölümlerle noktalayacağım:
santur
yaralı ve hicazkar bir santurdu
zamanın gözeneklerine kürdili
efkarları sızdıran, zagroslardan
sınır ihlaliyle kalbimize sığınıp
doğunun hicranı bürünürken
ağulu bir ezgiye, isfahandan
istanbula bir güzergah izler
ipekyolunun kervanlarıyla
herattan yahut kandahardan
buzkaşi macerası dediğin çılgın
göçebeydi, yalnız ve yatugan
halkların yaralı coğrafyasında
(*) âmâk-ı hâyâl, sedat anar, z / kalan müzik
cumhuriyet gazetesinde de murat beşer yazmıştır.onun da yazısı şöyledir:
yıllardır ankara sokaklarında santur çalan bir sokak müzisyeni sedat anar.gündelik yaşamın acımasız bir hızla aktığı sokakları,ermenicesinden kürtçesine söylediği şarkılar eşliğinde bir nebze olsun çekilir kılanlardan biri yani; belediye ve mafya karşısında hayatını riske atma pahasına ilk albümü 2013 yılında belagat adıyla çıkmış.hüznün çalgısı santuru bir nebze olsun tanıtmıştı.şanlıurfalı anarın ikinci albümün adını veren feyiz kaynağı,ölümünün yüzüncü yılı olan şehbenderzade filibeli ahmed hilmi efendinin tasavvufi görüşünü içeren kitabı amak-ı hayal.ahmet tellinin santur adlı şiiri dışındaki tüm parçaları vahdet-i vücud görüşlü bu kitaptaki şiirlerden bestelemiş,mistik bir ruh hali içinde.tabi ki başrolde santur ile anarın naif ve duygusal sesi var.eşlikciler ise erbane(def),yaylı tanbur,ney,tenbur,kanun ve kanjira gibi otantik çalgılar.
edindiği sağlam tecrübenin hatırı sayılır bir kısmını da iran seyahatlarine borçlu.doğal olarak fars ekolüne yakın anar.yanı sıra klasik türk müziği makamları da hakim.albümünde bektaşi nefesi,deyişler ve afgan müziği de eksik değil.dost çevresinden daha fazlasını hak eden bir çalışma.
an itibariyle Belagat adlı albümü çıkmış ankaralıların sokakta müzik yaparken tanıdığı santurzendir.bu albümde ; irana özgü bir enstrüman olan santurun büyülü dünyasıyla tanışıyoruz. 1500 yıllık bir geçmişi olan bu doğu enstrümanını Sedat Anar kendine has teknikleriyle icra ediyor ve bunu da zaman zaman Anadolu motiflerini, zaman zaman da Hint ve iran motiflerini kullanarak gerçekleştiriyor. Santura bu uzun yolculuğunda da Tuncay Korkmaz mızıkasıyla eşlik ediyor. Santur ve mızıkanın buluşmasıyla inanılmaz bir uyum sağlanıyor. Her ne kadar birbirinden uzak ve farklı coğrafyalara ait enstrümanlar olsalar da müziğin dilinin olmadığını bir kez daha kanıtlıyor bizlere bu ikili. Albüm 10 eserden oluşmaktadır. Bu 10 eserin sekizi Sedat Anar'ın kendi bestelerinden oluşmaktadır. Diğer iki eserinden birisi çok eski bir kürt halk şarkısıdır, diğeri ise söz ve müziği Kemal Dinç'e ait bir deyiştir. Albümde zaman zaman santur ve mızıka doğaçlamalarına da rastlıyoruz. Bazı parçalarda da santura; erbane(def), zarp, davul, bas gitar ve elektronik altyapılar da eşlik ediyor. Facebook'tan takip etmek isteyenler (bkz: https://www.facebook.com/...r/151348118271384?fref=ts)