(bkz: troll ne lan) *
birkaç özdeyiş araştırdım. buyurun bakın:
" sanatı olmayan bir ülkenin hayat damarları kopmuş demektir. " m. kemal atatürk
" sanat, doğaya eklenmiş insandır. " bacon
" sanat hem bir coşma, hem bir yadsıma işidir. " albert camus
" sanat, insanın doğaya eklediği bir şeydir. " alain
" sanat, özgürlük tarafından emzirildikçe büyür. " schiller
" sanat, şiddeti ortadan kaldırmalıdır, yalnız o yapabilir bunu. " tolstoy
" sanat, toplumsal bir çabadır; toplumdan gelir, topluma döner. fakat gelenle giden aynı şey değildir. " atilla ilhan **
tarihten aklıma gelen kesitler var. örneğin endülüs emevileri' nin sanatta yaptıkları ilerleme sayesinde bilimde çok fazla ilerledikleri bilinmektedir. rönesans hareketini tetikleyen en önemli etkenlerden. ya da ilk olarak fatih' in bir portre yaptırması sayesinde biz, fatih' ten sonra tahta çıkmış her padişahın nasıl bir yüze sahip olduğunu bilmiyor muyuz? nasıl bir yararı olabilir ki diyenler olabilir, şahsen ben yavuz' un bakışlarını görmeseydim o portrede, onun nasıl biri olduğunu bu kadar iyi anlayamazdım.
hep 'faşo' lara laf yetiştirdin bize de bir şeyler söyle diyen varsa da;
da vinci' yi düşün. kendisi o çağda istanbul boğazı'nda son yüzyılda yapılabilmiş olan köprüyü resmetmiş. hadi buna da hayal deyiverin. adam vidayı tasarlamış, hayatı boyunca yan gelip yatmış mı oluyor? ** *
aynı düşünce sistemine göre felsefe ve psikoloji de gereksizdir. fakat yaşamak gereklidir burdaki kocaman çelişkiyi görmemek için ne tarz bir gözle bakmak gerekir bilemiyorum. sözlük gereksiz, filmler gereksiz, müzik zaten gereksiz. politika da gereksiz. hava alıyoruz değil mi? o gerekli! nasıl oluyo len bu!
sanat yaratıcılıktır yaratıcılık gereksizdir!
peki heyecanlanmak? gerekli mi gereksiz mi?
çok sevdiğin bir yazarın yeni kitabı çıktığında? o sevdiğin müzisyenin yıllardır beklediğin albümünü eline aldığında?
plakların tozunu almakta gereksiz sanırım. ya çalmazlarsa bir gün. üzülür müyüm üzülürüm ya ben. ya kitaplarım bir sayfası yok olunca duyduğum üzüntü ne olucak! bilemedim şimdi! gerekli mi gereksiz mi?
insan robot değildir bunu biliyorum ben. insanı robotlaştırmayan bir olgu da sanat mı?
bilemedim sanatsız yaşamı. ürktüm. korktum. üzüldüm. geri çekildim gitti.
''yaşamak şakaya gelmez!''
Nazım Hikmet Ran...
sapla samanı ayıramayan kişinin görüşüdür. hele bu ülkede sanatını icra etmeye çalışanlar hakkında milyon dolarları götürüyor demek... dilim varmıyor. bir gitar virtüözü düşünün ki sabah kalkıyor kahvaltısını yapıyor gitar çalışmaya başlıyor. bundan itibaren yatana kadar olan çalışma süreci başlamış oluyor. arada sadece temel ihtiyaçlarını karşılıyor. günde en az 10 saat diyebiliriz. parmakları nasır tutuyor belki, belki de çalışmaktan kanıyor parmakları. bu çalışmaların sonunda ürettiklerini insanlara sunuyor ve bunun karşılığını alıyor yada alamıyor ki bu derece emek! verip karşılığını bulamayıp yitip gidenleri bilenler biliyor. (bkz: yavuz çetin)
popüler kültürün pırıltısına bakmayın koçlar. nice sanatçılar belkide dilencilerden kötü durumlarda öldüler. kazananı da olmuştur. helali hoş olsundur.
şimdi yeğen kısaca bundan bahsettikten sonra işin birde fizyolojik yönü var. herhangi bir sanatsal hazzın seni nasıl motive ettiğine, işine konsantre olabilmende nasıl etkili olduğuna, beyninin çalışmasını ne derece etkilediğine dair lakin sen biraz araştır ama önce bir çay koy kendine.
şaka bir yana, sanat kavramı tamamen öznel yaklaşımlara açık bir kavram olduğundan agresif çıkışlar yapılmaması gerekir. bazısının şaheser dediğine bazısı kıçını siler.