tanzimat edebiyatının birinci döneminde toplum için olan sanat, ikinci döneminde ise abdulhamit döneminde uygulanan baskı nedeniyle sanat için sanata dönmüştür. peki sizce sanat ne içindir ?
Sanat duygudur düşüncedir ve bunlarda çıkan herşey sanattır, güzeldir sanat ve anlamadığın zaman kendini tartarsın gördüğün zaman sanatı mesala kendine bakarsın aynada dersenki kusursuzum ben ve bu senin o anki bilincini yansıtır sen o zaman ayrı bir bilinçtesindir ve bu hal iyidir dersen devam et daha ilerisini bul daha çok mutlu ol .
şu an:hissetme ve hissettirme kabiliyetini kavramsallaştırıp halk adı altında insanlara pilav günüvari sunmak için var.
sanat ne amk?
yemek mi?
hangi sanat la bu?
Sanat, toplum içindir cevabı verilmesi gereken sorudur.
Sanat, topluma inerse asıl amacına ulaşmış olur.Sanatın asıl amacı, insana katkıda bulunmak bir şeyler öğretmek, bir bilinç oluşturmaktır.
imgeleri kullanarak yazılan bir şiirden toplumun çoğu kısmı bir mana çıkaramamaktadır ama bir halk şiirinden yani sade bir dille yazılmış bir şiirden birçok manalar çıkarılabilri.
Kimin için olduğu daha önemlidir. Sanat elbette şahsi ve muhterem bir şeydir ama estetik olanın yerine bir amaca yönelik ürün vermeyi koyduğumuz zaman yapıtın sanatsal boyutu sekteye uğruyor.
Yani gerçeği yeniden oluşturma çabasında pastel boyası ile duvara kuş çizen çocuk ile saray portresi yapan kişiyi ayırmak lazım.
Benim fikrime göre bu zamana kadar 'yanlış' sorulmuş ve cevaplanmış sorudur. Sanat ne içindir ? 2 yolu var zaten halk veya sanat. Ama ne yaparsanız yapın ne halktan ne sanattan ayrılamıyor. Sanat halk için deseniz; sanatı sanat yapan şey sanattır. ( bu cümle karışık oldu) sanat sanat içindir deseniz sanatın tüm çalışma yeri ve olayı halktır. Bir sanat eserinin inceliklerini anlatırken halktan örnekler verilir. Bu yüzden bence halk sanat içindir görüşü biraz daha doğru gelmektedir.