bugun ataturk ortaokulu olarak kullanılan lisenin binası 1914 agustosun' da tamamlanmıştır.
birinci dünya savası' nda bina önce askeriye tarafından hastahane, daha sonra da darül eytam olarak kullanılmıştır. harbin sona erdigi yıllarda darül eytam ögrencilerinin başka tarafa nakli dolayısıyla boşalan bina, samsun' da ilk defa mualim mektebi açılması üzerine,bir muddet bu amaçla kullanılmıştır.
1927 yılında okul samsun lisesi olarak ögretime açılmiştir.
4. 2. 1952 tarihinde alınan bir kararla samsun lisesi' nin adı ondokuz mayıs lisesi olarak degiştirilmiştir. 1965-1966 ögretim yılında ise atatürk ortaokulu binasından bugunkü binasına tasınarak ögrenime burada devam edilmektedir.
"samsun baba lisesi" olarak tabir edilen okuldur.
1925 ve 1930 yılında büyük önder atatürk okulu iki kez ziyaret etmiştir. milli sef ismet inönü de okulu ziyaret edenler arasındadır.
1988-91 arası 3 sene okuduğum okul.bir zamanlar samsun'un en kaliteli eğiti veren liselerinden birisiydi.şimdi bakıyorum da serseri potansiyeli dolmuş.rasim akın,kör sezai,süleyman olukcuoğlu ve daha ne hocalar geldi geçti.şimdi kimbilir neredeler.
lise caddesine ismini veren, bir zamanlar eğitim seviyesi ve disiplini, üniversiteye öğrenci sokma oranıyla adını duyurmuşken; benim okuduğum yıllarda * serseri çıkarma potansiyeliyle ünlenen, yine o zamanlar 6500'ü aşkın öğrenci sayısıyla okuldan ziyade kasabayı andıran, bahçesinde düzenlenen sokak basketbolu turnuvalarının onlarca kişi tarafından izlendiği, sonradan bu basketbol sahalarının halı saha ve otoparka dönüştürüldüğü,yine zamanında tam anlamıyla efsanevi hocaları öğretim kadrosunda bulunduran **** samsunun en büyük lisesidir.
bu okulda öğrenci olanlar kör sezai'nin vefat etmiş olduğunu duyunca eminimki eskiye dair bir parçanın kopup gittiği hissiyle hey gidi günler diyeceklerdir.
samsun'un fırsatlar açısından en baba lisesi. şehrin tam merkezinde ve hemen önündeki halı sahası, akşamları büyük bir kalabalığa ev sahibi yapan bir basketbol sahası ve çay bahçesi ile öğrencilerin okuldan zevk almasını sağlayan okul.
eğitim seviyesi eskiye nazaran biraz daha gelişen ve buna ters orantıda olarak serseri potansiyeli olarak da düşen bir okul. eskisi gibi değil yani.
ha, her teneffüste tuvaleti daima duman altı olur, buna da kimse bir dur diyemez, o ayrı. hocalar bildiği halde buna bir engel koyamıyor. neden koyamıyor, orası meçhul.
şimdilerde başında ziya denen bir müdür yardımcısı var ki, evlerden ırak. bir araba falan çarpsa bu herife, rahatlanır, o derece.
Samsun baba lisesi veya lise diyede adlandırılır. Bulunduğu caddeye ismini vermiştir. (bkz: lise caddesi) 1 halı saha 1 kapalı spor salonu 2 tane basketbol sahası ve otoparkı bulunan bu okul dışarıdan bakıldığında kampüs havası verir. gel gör ki arka bahçesi olsun çay bahçesi olsun tuvaletleri olsun tam liseye yakışacak hareketlerle doludur. iyidir hoştur. Okul takımlarının renkleri de sarı laciverttir.
samsunun efsanesi... Kör sezai'nin öldüğünü duymak üzücü gerçekten. Hami kıranlı ne bağırırdı. Bir de kadın müdür yardımcısı vardı. Adını unuttum. Acayip cadı...
Samsun Liseler caddesi üzerindeki en büyük ve en eski liselerden biri. Bende bu okulun mezunuyum. Bizim zamanımızda düz liseydi, değişik bir ortamdı, haraç kesenler, tuvalette cigara içenler(basbaya marijuana olan), 2 yıllıkların(sınıf tekrarı yapanlar) yeni gelenleri ezmesi gibi tam bir kaos havası hakimdi lisede. Ama güzel yanları da vardı. Grup kurup konserlere çıkmak, makaranın dibine vurmak, okulu asıp hemen majöre kaçmak falan, ayrı bir büyüsü vardı. 2006 yılında da öğrencilerinden biri cinayete karıştı, adı sıkça olaylarla geçen bir lise olmasına rağmen öğretim görevlileri modunda kıymetli ve değerli öğretmen kadrosuna sahipti, bir çoğu yaka silkmişti artık öğrencilerden. Anadolu lisesi olduktan sonra kaliteyi yine arttırdı diyorlar, kıyafet saç falan da serbest oldu, okuyun bari da işte, daha ne istiyorsunuz.