şu anki bilgimize göre gerçekleşmesi imkân dahilinde olmayan ihtimal. aslında bu durumda buna ihtimal demek ne derece doğru olur, bilemedim.
kara deliklerin çekim gücü sonsuz değil. bunu şöyle anlatayım: güneş'in yerine, onun şu anki kütlesine sahip bir kara deliği koyarsanız hiçbir şey değişmez. kara deliğin çekim gücü, kütlesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkacak olan (bkz: olay ufku) genişliği ile ilgili. bu yüzden samanyolu'nun ve başka galaksilerin merkezinde bulunan süper kütleli kara delikler galaksileri olduğu gibi "yutamaz." sadece çok yakınlarında bulunan gök cisimlerini parçalayabilirler.
Icine gideriz. isik yillari uzaklikta boyle bir karadelik varsa bunlardan haberimiz oluyor. Etrafamizda boyle bir karadelik yok. gunes bugun karadelige donusse yine bir sey olmaz, etrafinda doneriz. Galaksi merkezindeki karadelik de galaksiyi hicbir zaman yutmayacak. Sadece olay ufkunu gecen maddeleri icine cekiyor, disinda kalanlar ise etrafinda donuyor.
Bence daha merak uyandirici olan sey galaksilerin nasil dagilmadan durup sahip oldugu seklini korudugudur. Dis taraflarinin uzaya suruklenmeme sebebinin kara madde oldugu dusunuluyor mesela. Bu ilginc bir konudur.
milyonlarca ışık yılı uzakta olan bir karadeliğe saatte 2500 kilometre hızla yaklaşıyorsak hiç de endişelenilmemesi gereken bir durumdur. bunun etkilerini biz değil 500.000'inci nesil sözlük yazarları hissedecektir. sağlıcakla kalın
kara deliğin oluşabilmesi için güneşimizin patlaması gerekiyor. sistemimizde bir kara delik oluşabilmesi için bu şart. anlayacağınız kara delik dünyadan arda kalanları içine çekecektir. tabi bir şey kalırsa...
gök bilimciler sadece samanyolunda değil çoğu büyük galaksilerin merkezinde, çok daha büyük ve tehlikeli kara deliklerin olduğunu düşünüyorlar.
samanyolundaki kara delik şimdilik dünya için bir tehlike oluşturmuyor.