bugün

sırrı uzun yıllar çözülemeyecektir.zira oraya giren hiçbir şey geri çıkamıyor.
Olayin nedeni gibi alakasiz bir cevap veriyorum.
Dönülmez ufuktur. Tekillikten önceki son duraktır.
Çokmuş.
uzayda kaybolan bir geminin uzun süre sonra başka bir gemi tarafından bulunması, ancak söz konusu gemide garip durumlarla karşılaşılmasını konu alan ve tedirgin edici bir minvalde ilerleyen bir bilim kurgu-gerilim filmi.

(bkz: event horizon)
bir kara deliğin çekim kuvveti sebebi ile dışarı hiçbir şeyi (ışığı bile) bırakmadığı sınırdır.
bu ufku geçen bir şeyin merkeze doğru gitmesi kesindir. çarşambadan sonra perşembenin gelmesi gibi burada zaman merkeze/tekilliğe doğru giden bir yol/süreçtir.
nasıl geçmişe gitmemiz mümkün değilse burada da ufka doğru gitmek mümkün değildir. o halde burada meydana gelen bir olay ufkun dışında bir değişim meydana getiremez. bu içeriden dışarı mesaj iletilemez demektir. yani ufkun içindeki bir olay "neden", dışındaki bir olay "sonuç" olacak şekilde neden-sonuç ilişkisi kurulamaz. bunun için uzay-zamanda aralarında neden-sonuç ilişkisi kuramayacağımız iki tür olayı birbirinden ayıran bu sınıra "olay ufku" denir. kaynak belgesel: https://youtu.be/t6Z_Yj-_sig
görsel
görsel
Einstein'in kurallarının ve Kuantum mantığının eridiği noktadır, tipik fizik kuralları burada hakimiyetlerini kaybederler. Olay ufku'nda uzay zaman ışığın bile kaçamayacağı bir şekilde bükülmektedir.

Bilgi taşıyan hiç bir şey ışıktan hızlı gidemeyeceğine göre, buradan da hiç bir şey çıkamayacaktır.

Kaosun hüküm sürdüğü bir noktadır fakat Dışarıdan kara deliğin olay ufkuna düşen bir şeye bakan birisi, burada o nesneyi durgun olarak görecektir çünkü o kişiden gelen son ışıklar hala göze çarpıyordur diyebiliriz. Bir süre sonra içeri düşen şey ya da kişi, soluklaşıp kırmızılaşır, ve yok olur. Asla kara deliğin siyah kısmına girişini göremezsiniz.

Belki çok ilerideki yıllarda kara deliklerin olay ufkunu incelemek için olay ufuklarına gönderilmiş dolaşık tanecikler incelenebilir. Işık hızından daha hızlı bilgi transferi yaparlar sonuçta.
zamanın akışkanlığı ve göreceliğinin eşiğidir.
buradan ötesi hâlâ bir sır. (#38863884)
bir kara delik için "köprüden önceki son çıkış"

kara deliklerin çekim gücü sonsuz değildir. bulunduğu yerden çok uzaklardaki cisimleri parçalamaya kara deliğin kütle çekim gücü yetmez. örneğin güneş kütlesindeki bir kara deliği güneş'in yerine koyarsanız, güneş sisteminde hiçbir şey değişmez.

ancak olay ufku, kara deliğe düşen yakınlardaki bir cismin geri dönemeyeceği sınırdır. bunun nedeni, kaçış hızı adı verilen kavramdır. bu hız, bir cismin yüzeyinden kurtulabilmek için gereken minimum hızdır. örneğin dünya yüzeyinden, mesela bir roketin kurtulup uzaya gidebilmesi için gereken minimum hız saniyede yaklaşık 11.2 kilometredir. kara delikte bu hız, ışık hızına eşittir. bu sebepten olay ufkuna düşen bir cisim buradan kurtulabilmek için ışıktan hızlı hareket etmek zorundadır. bilinen evrenin hız limiti ışık hızı olduğundan ve bunu geçmek bildiğimiz kadarıyla mümkün olmadığından, olay ufkuna düşen hiçbir cisim oradan geriye dönemez.

bu arada, geçen yıl çekilen kara delik fotoğrafı da, aslında kara deliğin doğrudan kendi fotoğrafı değil, olay ufkunun neden olduğu radyasyonun ve bu radyasyonun ortasındaki kara delik "gölgesinin" fotoğrafıdır.