ukte: amen ra'nın içine dert olmuş. mario puzo'nun sicilyalı adlı romanının baş karakteri. kendisi gururludur ve kendisine en yakın adamı tarafından öldürülür. italya'nın sicilya yarımadasında yaşamış. (romana göre).
ayrıca bu adamı kurtarmak içim michael corleone bile uğraşmıştır.
fakat ölüm emri amerika'dan vito corleonetarafından gelince sonu kaçınılmaz olmuştur. clemanza gizlice italya'ya gidip michael'i kaçırır. romanın sonundaki baba oğul diyaloğu düşündürür.
michael: ölmesine neden izin verdin. bıraksaydın orada kalıp onu kurtarabilirdim belki. vito corleone: bak. bir insanın öncelikli görevi hayatta kalmaktır. hiçbir şey hayatta kalmaktan önemli olamaz. çünkü hayatta olmayan birisi, bir hiçtir. yaşadığı zaman ne kadar büyük olursa olsun.
dip not: salvatore bunları. the godfahter adlı roman'da michael corleone'nin italya'ya kaçtığı yıllarda yapar. aynı iki romanda real time'dır.
28. uluslararası istanbul film festivalinde gösterilen, yanılmıyorsam 1962 yapımı francesco rossi filmi. yönetmen, filmde ötekileştirilen sicilyanın italyadan kopup bağımsızlığını kazanmak için verdiği mücadeleyi gayet realist bir gözle işlemiştir.
--spoiler--
+nerelisin?
-romalı
+sen sicilyanın halinden ne anlarsın...
--spoiler--
hükümet ve çete ilişkisini, çetelerin bi süre sonra nasıl "azılı düşman"a dönüştüklerini görebiliyoruz. bu sebepten 1950lerin italyası ile 1990ların ve hatta 2000lerin türkiyesi arasındaki benzerliği görüyoruz.
(bkz: http://www.salvatoregiuliano.com/)
yalnızca bir romanın baş karakteri diye tanımlanması ilginç. turi kanlı canlı yaşamış bir insandır. (1922-1950) bilinen anlamda tam bir eşkıyadır, ancak çaldıklarını köylülere dağıttığı için bir halk kahramanı muamelesi görmüştür. mario puzo sicilyalı adlı romanında hayatının büyük kısmını gerçek hikayeye sadık bir şekilde anlatır.
hayatını anlatan sürükleyici romanın aksine filmi son derece vasattır;