safranbolu'da sadece 2-3 aile tarafından yetiştirilen, yetiştirilmesi çok zahmetli olan bir bitkidir.kilosu 15 milyara (15 bin ytl) tekabül etmektedir.kendi ağırlığının 10.000(on bin) katını boyayabilme özelliğine sahip.zerde'ye koyulur, 1 gramı yaklaşık 30 kase zerde yapılmasına yeterlidir.
Eser miktarda kullanılması gereken yoğun tat ve renk veren bitki.
Anadolu kültüründe, zerde denilen su ve prinçten hapılan tatlıda sıklıkla kullanılır.
Ülkemizde, nadiren, pilav ve zerde de kullanılan baharattır.
Hindistan' da ise, kullanılmayan yemeği dövüyorlarmış.
Rengi itici, dozu ayarlanamazsa, yemeği rezil eden yoğun bir baharat.
halen daha dünyadaki en pahalı baharattır. Safran Türkiye'den Crocus sativus'un erciğidir. Ercikler elle toplanır ve bu da yüksek fiyatının nedenidir. 200 ile 500 arasındaki ercik bir gram safran için gereklidir.
Safran, rengi (kırmızı-sarı) ve lezzeti için yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Safran ipliklerinin kırılmaya ihtiyacı vardır ve sıcak su içinde ıslatılırlar. Safran, kabuklu deniz ürünleri ve pirinç yemekleri ile kullanılır.
Tadı egzotik ve biraz da acı olarak tanımlanır. Safran çayının ısıtıcı ve rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Safran aynı zamanda boya olarak da kullanılmaktadır.
Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılan ve kilogramı 30 bin liradan satılan safranın ekimi başladı.
safran çiçeği gibi güzel bir bitkinin eldesi.
safranboluya adının verilmesine vesile olmuş, rengi/ görüntüsüyle zerdeçalı andıran baharat.
şifalı fakat bir o kadar da pahalıdır. zerdeçal ise hem şifalı hem ucuz bir nimet.