halen daha dünyadaki en pahalı baharattır. Safran Türkiye'den Crocus sativus'un erciğidir. Ercikler elle toplanır ve bu da yüksek fiyatının nedenidir. 200 ile 500 arasındaki ercik bir gram safran için gereklidir.
Safran, rengi (kırmızı-sarı) ve lezzeti için yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Safran ipliklerinin kırılmaya ihtiyacı vardır ve sıcak su içinde ıslatılırlar. Safran, kabuklu deniz ürünleri ve pirinç yemekleri ile kullanılır.
Tadı egzotik ve biraz da acı olarak tanımlanır. Safran çayının ısıtıcı ve rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Safran aynı zamanda boya olarak da kullanılmaktadır.
Taksim Yeni Melek Gösteri Merkezi'nin hemen yaninda bulunan,yabanci mutfaklarin ulkemizdeki en guzel temsilcilerinden biri olan restoran (restaurant?!)..Tuzlu olmasına rağmen özel günlerde severek gidilir..Onceden yer ayrılması ve Şef Wilco'nun soğan çorbası tavsiye edilir..
safranbolu da yetişen,dünyadaki nadir bitkilerden biridir.çok pahalıya satılmaktadır.pilavın üzerine çeşni olarak,tat versin diye dökülür.aynı zamanda istanbul da çok şık bir restoran/bardır.
latince ismi " crocus sativus " olan safran; eczacılıkta, boyacılıkta ve katkı gıda maddesi olarak kullanılır. Boya maddesi olarak kullanıldıgında kendi ağırlıgının binlerce katı suyu boyayabilir ve oldukça pahalı bir maddedir.
safranbolu'da sadece 2-3 aile tarafından yetiştirilen, yetiştirilmesi çok zahmetli olan bir bitkidir.kilosu 15 milyara (15 bin ytl) tekabül etmektedir.kendi ağırlığının 10.000(on bin) katını boyayabilme özelliğine sahip.zerde'ye koyulur, 1 gramı yaklaşık 30 kase zerde yapılmasına yeterlidir.
altına eşdeğer olarak gösterilen ve dünyanın en pahalı bitkisi olma ünvanını taşıyan safranın,1 gramı altının gramına eşdeğerdir ve kendi ağırlığının 100 bin kat suyu sarıya boyayabilmektedir.
Koku ve renk verici olarak kullanilan, sinir isitemini uyarici, istah acici, adet sokturucu ozellikleri bulunan, hamilelerin kesinlikle kullanmamasi gereken bitkidir.
vücuda kuvvet verir. sinirleri uyarır. regli gecikmelerinde faydalıdır. rahim hareketlerini arttırır. iştah açar. sinir zayıflığını giderir. öksürük, bronşit ve astımda faydalıdır. fazla miktarda kullanılmamalıdır.meyvasi kapsül şeklindedir ve sonbahar aylarında meydana gelir. içeriğinde; şekerler, organik asitler, krosin ve uçucu yağ vardır. tepeciklerinden elde edilen toz; renk, tat ve koku verici olarak kullanılır.
süsengiller (iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20-30 cm boyunda, soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat;
bitkinin yoğun sarı renk özelliği erkek organlarından ileri gelir; bu organlar kurutularak özellikle gıda ve tekstil boyası ve tad verici olarak kullanılır;
3000 yıllık geçmişiyle antik dünyadan günümüze gelen en tanınmış baharatlardandır;
tıptan, parfümeriye, yemeklerden, şarapçılığa, dokamacılıktan dinsel ritüellere kadar geniş bir kullanım alanı vardır;
doğal yaşamda kendi başına bulunmayan mutant bir bitkidir ve özel olarak insan tarafından yetiştirilmesi gerekir;
arapça kökenli zafaran sözcüğünden gelir. geçmişte tacirlerin baştacı olan alışveriş maddelerindendir.
kullanıldığı yemeğe keskin, acımsı bir tad ve sapsarı bir renk verir. bazı balık ürünlerrinde ve deniz mahsüllerinde, yahnilerde, pilavlarda ve sütlü pirinçli tatlılarda kullanılır. * zeytinyağında hiç erimez.
ayrıca zerde yapımında kullanılır.
Safran bitkisinin tepeciklerinin toplanıp kurutulmasıyla elde edilir. Pilav,balık,tavuk ve tatlılara sarı renk,koku ve lezzet verir. Ekmeğe de katılır. Safran katılarak yapılan "zerde" adlı tatlı ülkemizde çok sevilir.Safran bitkisinin anavatanı Anadolu'dur;şimdilerde Safranbolu'nun Davutobası ve Oğulören köylerinde az miktarda üretilmektedir. Oysa geçmişte bölgede geniş ölçüde safran üretimi yapıldığından,yöreye "safran şehri" anlamına gelen Safranbolu adı verilmişti.
hamilelerin kullanılması kesinlikle yasak olan bitkidir. Rengi sarı, yer yer kırmızı sekildedir. tatlıya yakın bir tadı olup, kullanıldığı yemeye renk verir. aromatik afrodizyak etkisi vardır.
10 gr safranın büyük bir insanı öldürebileceğini unutmamak gerekir.
Artık üretimi eskisi kadar yapılmadığı için, fiyatı gittikçe pahalanır.
edit: yapılan geniş araştırmalar sonrasında öğrenilmiştir ki, safran rahim hareketlerini arttırdığı için hamileler tarafından kullanılması yasaktır.