sabo kökünden türemiş olan fiildir. ortaçağ avrupası'nda işçi sınıfı sabolarını makinaların dişlilerine sıkıştırarak üretimi baltalamakta, bu eyleme de sabotaj adı verilmektedir.
işleyişi aksatma amacı güden kasıtlı eylem."sabot" kelimesinden geliyor, eski britanya dillerinde takunya demek. 1900lerde fabrika işçileri sanayide makineleşmenin getirdiği işsizliğe karşı tepki olarak çarka takunya atarak makineleri bozar. bunun üzerine bu terim oluşur ve günümüze kadar geniş anlamda kullanılır.
bir başka anlatıda ise; bugün doktor ve hemşirelerin giydikleri sabo terlikleri bu kavramın oluşumuna önayaktır. 1900'lerde demir yolu işçileri ucuz olduğundan ötürü, bu tarz terlikleri tedarik edip giyerlermiş. gel zaman git zaman, karışan ortamda grevler, eylemler birbirini izlemiş. bu çalkantılı ambiansta, seslerini duyurmak isteyen işçiler giydikleri bu terlikleri şimendiferin makas kıskaçlarına sokmuşlar; tren seferlerini sekteye uğratmışlar, yani "sabote" etmişlerdir.
zarar verici, yıkıcı, baltalayıcı harekette bulunma işidir. sabotaj kelimesi, sanayi devrimi sonrası işsiz kalan fransız işçilerin sabo denilen ayakkabılarını makinelere sokarak bozmasından dolayı doğmuştur.
Bir işyerine, bir ekonomik ya da askeri sisteme zarar vermek kısaca, bir ülkeyi zayıflatmak amacıyla maddi değerlerin bilerek tahrip edilmesi ya da yapılmakta olan işin yavaşlatılmasıdır. Başlangıcı I. Dünya Savaşı'ndan önceki anlaşmazlıklara dayanır. II. Dünya Savaşı'ndaAlmanlara karşı direnişin ve partizan eylemlerinin, savaştan sonra da anti emperyalisteylemlerin temel yöntemiydi