yazılı tarihi 864 (veya 830*) yılından başlayan, günümüzde yüz ölçümü olarak dünyamızın en büyük devleti olan rusya federasyonu'nun, ilk slav kavimlerinden bu yana süre gelen uzunca ve kimine göre karışık tarihlerinin genel tanımıdır. Öyle ki rusya tarihi: apanaj rusya, rusya çarlığı, rusya imparatorluğu, sovyet rusya gibi çeşitli kategorilere ayrılarak incelenir ve irdelenir.
Rusya tarihi de türk tarihi kadar uzun olmakla birlikte sınırları bizim kadar belirli değildir. bunun birçok nedeni vardır. biri; rusların kendilerine özgü bir çeşit feodal düzene sahip olmalarıdır. knezlikler halinde yapılanan bu düzen günümüze kadar çeşitli şekillerde parçalanıp birleşerek evrim geçirmiş, günümüz rusyasının belkemiğini oluşturmuştur. bir diğeri ise; rusya tarihinde derin izler bırakmış moğol akınlarıdır. 13. yüzyılda başlayan bu akımlar ve istilalar yer yer asırlarca sürmüş, ruslar moğolların himayesinde bir milletçik-devletçik haline gelmişlerdir.
rusya tarihi merak eden tarih severler için ilginç bir serüvendir. türk-rus etkileşimlerinin bol olduğu bu tarihi alanda çalışmak insanı empati yönünden oldukça geliştirmekte.
not:bu başlığı yeni bilgilerle sürekli güncelleyeceğim. takipte kalınız efendim.
anna karenina vardı bi. kelleyi bi tek o kurtardı diye biliyom çarlığın yıkılış döneminde. bide lenin, deli petro sıcak deniz falan derkene adamlarda tabi mecal kalmadı iniyolar yazın antalyaya kurutup gidiyolar otel hizmetlerini. adamlar haklı ama rusyanın ne bok oluğu belli hayattaki tek zevkleri türkiye heriflerin.
Altın ordu devletinin yıkılması ile karadenize indikten sonra anadolu üzerinden sıcak deniz ve okyanuslara inmeyi amaç edinmiş devlet tarihidir. Bu yolda hala adım atmaya devam etmektedir.
master yaptığım zaman okuduğum (ciddi ciddi derstir bu) okurken de ulan acaba hangi rus türk tarihini okuyordur acaba diye düşündüğüm saçmalık. lisansta'da amerika, ingiltere, fransa gibi ülkelerin yerel yönetimlerini okumuştuk ne işimize yarayacaksa artık.