insana "ne biçim dünya bu hüsnü" dedirtmesine rağmen ruhu feci derecede dinlendirip rahatlatan, sadece edebiyatla sınırlı olmayan klasiklerdir. edebiyat alanında, diğerlerinden farklı olarak basit yazılar yazmaz; okuyucunun dikkatini çekmeye, okuyucuyla karşılıklı oturuyormuşçasına anlatmaya çalışırlar. bu yüzden çoğu rus romancısı ancak 15-16 yaşında okunup anlaşılabilecek şeyler yazar, çünkü kişinin iç dünyasını yansıtır genelde ve kimliğini fark etmemiş çocuk bunların kelimelerini anlasa da anlamını toparlayıp ne dediğini algılayamaz. yazarların abazanlığıyla paralel olarak ayrıntıları da artar bu klasiklerin, puşkin'in kadın ayak ve bacaklarına yazdığı zibilyon tane şiiri mevcuttur. bu yüzden kitap sayfalarının arasında yer yer fışmıklara da rastlanabilir, insan öküz olunca amacından sapıyor; seks hikayesi okurmuşçasına okuyor şiiri. hem ruhunu, hem vücudunu besliyor. ama tasvip etmiyoruz bu davranışları, efendi gibi okuyun, efendi gibi dinleyin.
rus klasiklerinin başını herkesin bildiği üzere dostoyevski,tolstoy,çehov,gorki,puşkin gibi yazarlar çeker. rus klasiklerinin büyük bir kısmı 19. yy 'da yazılmıştır. fazlaca inceleme içerirler. betimleme dediğimiz bir kuşun kanatlarının renginden duruşuna kadar anlatılması ya da bir kadının ayakkabısının çıkardığı tak tak seslerinden bir saç telinin nasıl durduğunun anlatılması gibi yazıyı zenginleştiren anlatım şekilleri en ala şekilde ve hatta abartılarak kullanılır. daha çok iyi-kötü , zengin-fakir, din-dinsizlik (bilhassa dostoyevski'de) işlenir. rusya'da yaşanan sancılı ve bir o kadar karışık günler adeta yaşanıyormuşçasına hissedilir satır aralarında. raflarda bu kitaplara yer edindirmeli ve sık sık okuyarak ruha gıda vermeli.
okunulması gereken bir yapıttır.yazar bu kitabı kumar borcunu ödemek için inanması güç ama 21 günde tamamlamış ve basmıştır.bu kitaptan çok büyük paralar kazanmıştır ve bütün borçlarını kapatmıştır.