rus edebiyatı

    59.
  1. bağımlılık yapar.

    dostoyevski, tolstoy, turgenyev, gogol, gorki, gonçarov, çehov, puşkin gibi efsane yazarlarıyla benim gözümde bir numaradır. hatta ben sadece kitap okuyarak, üzerimde hiçbir baskı olmamasına rağmen, uzaktan asimile oldum o derece. "remote assimilation"

    anneme redingotumu diktiriyorum. şirkete de maaşımı ruble olarak ödemeleri talimatını verdim. sonra babama gidip, "kontluk var mı?" dedim, yok. "prenslik var mı sende?" yok. "kontluk yok, prenslik yok. ne var lan it?" demedim tabii ki çünkü biz ruslar babalarımızın bizi lanetlemesinden çok korkar, onların bizi kutsamalarını isteriz.

    şimdi de patates ekmeğimle, patates yemeğimi ve yanında patates salatamı yemeğe gidiyorum.

    hatta gelip bir gece sabaha kadar sharapova'yla beraber mi olmak istersin, yoksa bir rus romanı okumak mı istersin deseler, "heralde şarapova yarram, sıçmışım kitabına" derim. o kadar da ibne değiliz
    14 ...
  2. 10.
  3. okuma şevkinizi kırar.

    şöyle ki; rus edebiyatına ait birkaç kitap okuyup sindirdikten sonra diğer ülke edebiyatlarından ve yazarlarından keyif alamazsınız. kitapta bahsedilen olaylar o kadar basit ve yavan gelir ki sıkılırsınız okumaktan vazgeçersiniz.

    böylede bir yan etkisi vardır rus edebiyatının.
    7 ...
  4. 7.
  5. umut sarıkaya'nın mükemmel yaptığı edebiyattır.

    --spoiler--
    Sevgili dostum vasili ivanavov pavloviç
    Ahh sevgili dostum bilemezsiniz size nasıl minnettarım. gönderdiğiniz 120 ruble öyle işime yaradı ki bilemezsiniz...

    ...Bunun üzerine yazdıklarımı gösterdim onlara, hepsi yazdıklarımdan çok heyecanlandılar. bir şeyler daha yazdım onlara da heyecanlandılar. bir köftecinin broşürünü gösterip "bunu ben yazdım" dedim, ona da heyecanlandılar...
    --spoiler--
    7 ...
  6. 81.
  7. tolstoy'a balon diyen cahilleri gün yüzüne çıkarmış edebiyat.
    gidin kahraman tazeoğlu okuyun amk
    6 ...
  8. 9.
  9. genellikle karakterlerin kişisel özelliklerinden bahsedilir fakat sıkıcı değildir bu anlatım boğmaz insanı. sıradan insanlar konu edilir psikolojik tahliller yapılır özellikle diyalog sırasında yüz ifadeleri iyice irdelenir.aşklar acılıdır hiç yolunda giden normal aşklar yoktur yazarları baş karaktere acı çektirir kim bilir belki de kendi acısını hafifletmek için karakterini daha kötü durumlara düşürür. ayrıca; çok daldığın zaman kitaplardan etkilenip insanlardan nefret etmeye başlarsın. yazarlardaki genel insan sevgisizliği durumu ister istemez size de geçer.
    5 ...
  10. 21.
  11. Çokça müdahele edilmiş ve çoğunlukla esin edebiyatçısını yücelten bir okuyucu kitlesine sahip olan türk edebiyatı'na göre elbette daha kişiliklidir. Büyük coğrafyasına rağmen * farklı merkezlerinde farklı insanların aynı sorunların gölgesinde yaşaması, geleneklerin toplumu zorlayıcı olmasından çok topluma eşlik edici olması, bir çok farklı özelliğe sahip sanatçıların özünde temel niteliklerde benzeşen eserler üretmesini sağlamıştır. Bu eserlerin birbirine benzeyen yanlarına rağmen Rus edebiyatında asla bir tekrarlama olmamıştır. belki de Rus okuyucusunun niteliksel ayrımı sayesinde tekrar eserler silinip günümüze sadece en iyi yapıtlar ulaşmıştır.
    Rus edebiyatında özgünlük; biçem, üslup ya da hikeye ile değil belki de ideal bir biçimde yazar ve şair kişilikleriyle sağlanmıştır. Bilim ne kadar tarafsızsa o kadar taraflı olması gereken edebiyat, rusya'da kendine yeni bir soluk bulmuş ve bu ülkenin temeline kadar işlemiştir.
    Günümüzden yüzyıl önce dahi insanlarını bireyselcilik ve aşka * özlemle kuşatan şehir St. petersburg, başyapıtların zemini belki de destekleyicisi olmuştur. iyi bir eğitim alan Rus insanı, çağının ve hatta önceki çağın sorunlarını kavramış çözüm yollarını kısmen bulmuş ve bunu ortaya dökme için belki de en bireyselci sanat dalı olan edebiyatı kendine kılavuz etmiştir *. edebiyat bu kılavuzluğunun karşılığında kendini yüceltmiş, bir sürü dehayı bünyesine katabilmiştir. Belki de nietzsche'nin söylediği gibi büyük ölçüde iklimsel koşullardan dolayı rus insanı melankolik bir yapıya sahiptir. Bu melankolik yapı sayesinde rus soyluları ve halk arasında edebi eserlerden bir köprü kurulmuştur. Bu köprüyü oluşturan eserler derin anlamlar taşıyan ama o anlamları göremeyenleri de ezmeyen yapıya sahip aşk romanlarıdır. Bu köprünün bir faydası da edebiyatın halktan sürekli beslenmesi, ve yazının başında belirttiğim gibi nitelikli okuyucu kitlesi oluşmasıdır.
    Rus kültüründe kitap okumak ve mektuplaşmak büyük bir yer tutmaktadır, bu konuyu en çarpıcı biçimde gözümüze sokan ise ivan Gonçarov'un oblomov'u dur.
    Rus edebiyatının tüm bu kazanımları onu dünyada saygın bir yere oturtmuştur. yüzyıllar geçse dahi okunacak tazelik ve çekicilik arzeden eserler bir dünya mirasından çok rus mirasıdır.
    Türk edebiyatında da izdüşümleri görülen bu eserlerden en ağır şekilde esinlenen yazarlarımızdan birisi de Sabahattin ali'dir.
    Türk edebiyatı'nın bir rus edebiyatı gibi markalaşması için; öncelikle kendi özgünlük mekanizmasını çözmesi, ardından da okuyucuların esinlenme makinaları yazarları elemesi gerekmektedir. Bunların gerçekleşmesi içinse edebiyatı sürekli sansürleyen ve yer altına iten bazı eğilimlerin kırılması gerekmektedir. Yine de bu çağda bile paylaşımcı bir yapıya sahip olan türk yaşayış tarzı asla edebiyata yeteri kadar önem verilmesini sağlamayacaktır.
    5 ...
  12. 6.
  13. Kara Sevda Edebiyatı'dır. Tüm ürünlerinde ağır hastalıklı aşklar vardır. Eski dönem ve yeni dönem diye ikiye ayrılır. insanın hem duygu dünyasını hem de kelime dünyasını geliştirmede yardımcı olur. (#614435) nolu entry'de belirtildiği gibi sadece az eğitimli gençleri değil okumaya ilgisi olan herkesi kendine çeker ve büyüler. Dosteyevski'nin Yer Altından Notlar'ında belirttiği gibi Batılı romantikler gibi aptallıklarının savunmasını yazmaz Rus yazarlar. Tasvirleri sıkıcı değil açıklayıcı ve yardımcı olur okura.
    4 ...
  14. 54.
  15. ülkemiz edebiyatçılarının neden geçmişte rus edebiyatı gibi bi hazine varken, saçma ve hayalcilikten öteye gitmeyen fransız edebiyatını örnek aldığını hep merak etmişimdir.

    Geçmişimizde yapılan siyasi toplumsal hataların birincil sorumlulularından biri de sanatçılarımız ve edebiyatçılarımızdır. yönetimsel ve toplumsal olarak bir sürü yanlış içinde olan bi devlette insanların ne olup bittiğini belki de en iyi anlatabilecek yol olan sanatı realist akımı reddedip ergen akımı olan romantizmi örnek almaları insanların yıllarca gerçeği görmeyip çok farklı hülyalara dalmasına yol açmıştır.
    4 ...
  16. 63.
  17. 14.
  18. romanda dostoyevski'yi, şiirde mayakovski'yi, öyküde puşkin'i, oyun yazarlığında çehov'u yetiştirmiş bir acayip, bir derya umman edebiyattır, ki bu islmler ilk akla gelenlerdir, üzerlerine daha niceleri eklenir.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük