dostoyevski, tolstoy, turgenyev, gogol, gorki, gonçarov, çehov, puşkin gibi efsane yazarlarıyla benim gözümde bir numaradır. hatta ben sadece kitap okuyarak, üzerimde hiçbir baskı olmamasına rağmen, uzaktan asimile oldum o derece. "remote assimilation"
anneme redingotumu diktiriyorum. şirkete de maaşımı ruble olarak ödemeleri talimatını verdim. sonra babama gidip, "kontluk var mı?" dedim, yok. "prenslik var mı sende?" yok. "kontluk yok, prenslik yok. ne var lan it?" demedim tabii ki çünkü biz ruslar babalarımızın bizi lanetlemesinden çok korkar, onların bizi kutsamalarını isteriz.
şimdi de patates ekmeğimle, patates yemeğimi ve yanında patates salatamı yemeğe gidiyorum.
hatta gelip bir gece sabaha kadar sharapova'yla beraber mi olmak istersin, yoksa bir rus romanı okumak mı istersin deseler, "heralde şarapova yarram, sıçmışım kitabına" derim. o kadar da ibne değiliz
ülkemiz edebiyatçılarının neden geçmişte rus edebiyatı gibi bi hazine varken, saçma ve hayalcilikten öteye gitmeyen fransız edebiyatını örnek aldığını hep merak etmişimdir.
Geçmişimizde yapılan siyasi toplumsal hataların birincil sorumlulularından biri de sanatçılarımız ve edebiyatçılarımızdır. yönetimsel ve toplumsal olarak bir sürü yanlış içinde olan bi devlette insanların ne olup bittiğini belki de en iyi anlatabilecek yol olan sanatı realist akımı reddedip ergen akımı olan romantizmi örnek almaları insanların yıllarca gerçeği görmeyip çok farklı hülyalara dalmasına yol açmıştır.
sıkılmamak adına cok az da olsa rus tarıhı hakkında toplum yapısı hakkında bılgı sahıbı olmakta fayda olan edebıyattır.ısımlerı akılda tutmanın da bır haylı yorucu oldugu o yuzden okumaya hacım olarak ınce kıtaplarla baslamakta fayda vardır.
saygı duyduğum ama okumayı tercih etmediğim edebiyattır. bir ingiliz, bir fransız edebiyatı değildir.
tabii ki onlar kadar büyük edebiyattır. benim tercihim değildir.
realizm akımının en iyi görüldüğü edebiyattır. Okumanın zevk verdiği klasiklere sahiptir. Bugüne kadar bu edebiyattan en sevdiğim eser savaş ve barış'dır.
Dostoyevski gibi bir zat-ı muhterem'i bünyesinde bulunduran edebiyat'tir.
Rus edebiyatçılar ilkokulda ve lisede kesinlikle okutulmamalidir! Okuyanın felsefi bir donanıma sahip olması gerekir. suç ve ceza'yı okuyan liselilerin geneli bu romanı akıcılığından tercih etmiştir.
okurken keyif alabilmek için, sağlam bir donanımın gerekli olduğu edebiyat türüdür. altyapı yoksa, kuvvetle muhtemel "sıkıcı" olarak tanımlanacaktır. klasik müzik dinlemek gibidir. altyapınız uygun değilse sıkılırsınız. müzik kültürünüz yoksa, anlayamazsınız. beethoven yerine ibrahim tatlısesi, petek dinçözü, serdar ortaçı vs. yi tercih edersiniz. zira onları dinlemek daha kolaydır. kafa yormanıza, düşünmenize gerek yoktur. anlamak için, zevk almak için beynin çalışmasına gerek duymazsınız.
velhasıl-ı kelam ; donanımı olan için muhteşem, olmayan için 5 kuruş etmeyen bir alandır.
kaliteli anlatımı olmasına karşın karakter isimlerinde ki anlaşılmazlık,benzerliklerden dolayı okuyucuya sıkıntı çektiren edebiyattır.
belki de bende sorun var ama ben kitabı okurken bile baş karakterin ismini bilmiyorum.birisi elimde kitabı görüp bunun baş karakteri kim dese hava atmak için yanında kitap taşıyan adam durumuna düşerim hacı, karakter isimleri gelince orayı okumuyorum ki resme bakar misali bakış atıp geçiyorum ee doğal olarak resmi görünce tanıyorum fakat noktası virgülüne tarif edemiyorum bee, bende mi sorun var bilemedim şimdi.
not: adı iv- ile başlıyordu -iç ile bitiyordu ama...
not2:buldum yöntemi, birisi sorarsa sallayın hacılar zaten oda noktası virgülüne bilmiyor yanlış söylesenizde itiraz edemez, ivanoviçti oğlum-evet eminim.
sevdiğim bir edebiyattır ama isimlerin zor olması anlaşılmayı zorlaştırıyor.
bir insanın üç ismi, bir soyadı, bir unvanı ve bir de lakabı olur mu? bu güzel ama zor edebiyatta oluyor. üstelik bir de süreki ''-ov, -iç'' gibi sonları olması işi biraz daha zorlaştırıyor.
bazen hangi karakter hangisiydi diye düşünse de insan kitabı bitirince yüzünde hoş bir tebessüm oluyor. çünkü usta yazarlar büyük bir zevk tattırıyor insana.
not: düzgün bir çeviriden okumak da önemli.