rte ve adnan menderes arasındaki benzerlikler

entry22 galeri0
    1.
  1. ikisi de muhalefeti ve medyayi susturmak istemistir.
    ikisi de "tek gercek iktidar, cogunlugun oyuna saygı duyun" dusuncesi ile kendisine oy vermeyenlerinin haklarını hice saymıstır.
    sonları benzemesindir. *
    9 ...
  2. 2.
  3. gidişat olarak aynı, şimdilik son olarka farklı olan benzerliklerdir.

    ikisi de halkı tarafından sevilmiştir
    ikisi de görevleri süresince haksız eleştirilere maruz kalmıştır
    birisi halen sağdır, diğeri idam edilmiştir.

    ayrıca google'a sormak gerekir adnan menderes'i, adının nerelere verildiğini...
    3 ...
  4. 3.
  5. ikisi de halkın teveccühüne mazhar olmuş insanlardır.
    9 ...
  6. 4.
  7. ikisinin de, faşist ve oligarşik zihniyetlerince düzenledikleri otoriter devlet yapısını bu millete 'cumhuriyet' diye yutturan millet düşmanı, köksüz, irfansız, kimliksiz, özenti, beceriksiz, işbilmez zavallı hakim zihniyetin, a.k.a. millete rağmen akim değil hakim olagelmişlerin, yani gerçek iktidarın hışmına uğraması...
    12 ...
  8. 5.
  9. kesinlikle kibarlik sifatinin bulunmadigi benzerliklerdir.
    4 ...
  10. 6.
  11. kesinlikle yalancılık ve sahtekarlık sıfatlarının namevcut; mertlik ve dürüstlük sıfatlarının ise mevcut olduğu benzerliklerdir.
    2 ...
  12. 7.
  13. ikisinide elit, jakoben zihniyet demokrasi kahramanı yapmıştır. kemik oyu olmayan partinin seçmenini kemikleştiren aynı muhalefettir. aynı zihniyet hala aba altında sopa göstermekte, sonunuz menderese benzemesin diye ironi yapmaktadır. bu ülkede böyle muhalefet oldukça bu iktidar yapısından başkasını göremeyiz.
    4 ...
  14. 8.
  15. ikisi de;
    - amerika ile iyi geçinmeyi ana politika bellemiştir
    - dini öne çıkarırken, atatürke eski moda mualemesi yapmıştır
    - işçiyi köylüyü teorik olarak kucaklamış, pratikte tepelemiştir
    - zenginlerle kanka olmuştur
    - evlatlarını okumaya/çalışmaya "gavur" batıya yollamıştır
    - şatafata prim vermiştir
    - demagojinin dibine vurmuştur
    - muhalefete acık/gizli savaş açmıştır
    - üniversiteye, bilim adamına şüpheyle bakmış, kendine göre değiştirmeye çalışmıştır
    19 ...
  16. 9.
  17. ikisi de belli bir şeyler yapdıktan sonra "bu halka odun göstersem seçtiririm" mantalitesinin insanlarıdır. hatta birisi bunu dile bile getirmiştir.
    (bkz: adnan menderes)
    4 ...
  18. 10.
  19. her ikiside aynı güçler tarafından desteklenmiş, iktidara getirilmiştir. Adnan menderes yine kendisini iktidar koltuğuna getirenlerin hışmına uğramış ve idama gönderilmiştir. Tayyip için ise şuan tehlike çanları pek çalmamaktadır. Sam amca, tayyip'i biraz fazla sevmiş anlaşılan. Ama şu bir gerçektir ki her ikiside emperyalizmin uşakları olmuştur.
    4 ...
  20. 11.
  21. her ikisi de emperyalist paradigmanın 'osmanlı ruhu yaşayacağına seküler ve zayıf bir devlet olsun yeni türk devleti' düsturunu benimsemiş, gütmüş büyük(!) devletlerince iktidar edilen gizli uşak elit-kemalist hakim zihniyete karşı, tümel millet erkine ise yandaş olmuş demokrat kişilerdir.
    7 ...
  22. 12.
  23. ikisi de küreselciler tarafından getirilmiş başa konulmuştur. adnan menderes nasıl başa geldi öğrenmek isteyen (bkz: erol toy) (bkz: imparator)
    biri demiryollarını durdurmuş, uçak fabrikalarını kapatmış; diğeri kritik önem taşıyan devlet kitlerini satmıştır. (bkz: nuri demirağ) (bkz: türk telekom)

    gizli uşak elit kemalist zihniyette değillerdir(!!) açıkça küçük amerika olma sevdasındadırlar.
    6 ...
  24. 13.
  25. ikisine de demokrasi bol gelmistir. ya da millete bol geldigini dusunmustur.
    4 ...
  26. 14.
  27. 15.
  28. 1) ikisi de 2. kez kazandıkları genel seçimlerden sonra idari yapıyı değiştirmiştir. adnan menderes, 1954 seçimlerinde osman bölükbaşı'nın partisi cmp'ye * oy veren kırşehir'i ilçe yaparak merkez ilçe civarını niğde'den ayrılan nevşehir'e, aynı ilin kuzey ilçelerini ankara ve yozgat'a bağlamış ve chp'ye oy veren abana'yı bucak merkezi köy statüsüne düşürmüş ve abana'ya bağlı bozkurt'u ilçe yaparak abana'yı buraya bağlamıştır. kırşehir 1957'de yeniden il olsa da Avanos, Kozaklı ve Hacıbektaş ilçeleri nevşehir'de kalmış, abana 1968'de yeniden ilçe olmuştur ama 1954'teki sınırlarında değildi. aynı yıl yine siyasi nedenlerle sakarya * kocaeli'nden, adıyaman malatya'dan, uşak ta kütahya'dan ayrılarak il olmuştur. hatta uşak il olurken manisa'dan eşme ilçesini de almıştır. rte de hem kendisine oy veren veya vermeyen bazı ilçeleri bölmüş, bazı beldeleri kapatarak ya bağlı oldukları ilçeye yada yeni ilçe olmuş ve akp'ye yakın görünen yerlere bağlamıştır.

    2) ikisi de kendilerini eleştiren muhalefet partilerine ve gazetelere savaş açmış, birçok insan cezaevine girmiştir. ikisinin de iktidar borazanı gazeteleri vardı *.

    3) ikisi de kendi zenginlerini yaratmıştır.

    4) ikisinin de zamanında ekonomik kriz çıkmıştır. adnan menderes türk lirasını 4 ağustos 1958'de devalüe etmiş ve doların fiyatı 2.80 liradan 9.02 liraya çıkmıştır. rte zamanında abd'de kriz avrupa'ya yayılmaya başladığında dolar 1.25 civarındayken bugün 1.61 lira civarındadır ki bu da adı konmamış bir devalüasyondur. bu yılın başında 200 liranın tedavüle çıkması da bunu destekler.
    7 ...
  29. 16.
  30. ikisi de Türkiye siyasetinin sağ kesiminden gelmekte olup bence ikisi de hiç hayırlı insanlar değillerdir...Türkiyey'yi soymuşlardır ve soymaya devam ediyorlardır(rte).
    5 ...
  31. 17.
  32. ikiside türkiyeyi borç batağına sürükleyen ilklere imza atmışlardır.
    3 ...
  33. 18.
  34. benzerlikleri sayılamayacak kadar fazla olmasının yanında rte'nin kamuoyu baskısıyla da olsa da ırak'a asker göndermemesiyle az da olsa menderes'ten farklılık gösteren başbakan.
    1 ...
  35. 19.
  36. 20.
  37. 21.
  38. amerikayla yapılan ikili anlaşmalar.
    1 ...
  39. 22.
  40. her ikisi de,
    muhalefeti hiçe sayarak iş yapmış,
    devletin yayın organını kendi siyasi görüşlerine göre kullanmış,
    popilizmi benimseyerek halkını yönetmeye kalkmış,
    vatandaşlarını azarlamış ve aşağılamıştır.
    birisi abd için, kore ye diğeri ırak a asker göndermiştir.
    birisi asılmış diğeri hala hayattadır.
    zamanında babalarımızın şimdi de bizim "bu gidiş iyi bir gidiş değildir" dediğimiz siyaset adamlarıdır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük