Biraz heves etme, biraz da karşılıklı gaza gelme ile rahatlıkla gerçekleştirilebilecek olaydır.
Grup kurmak kolaydır da, devam ettirmek biraz zordur. Stüdyo saatlerini herkese uydurma sıkıntısı, stüdyo öncesi bireysel çalışma gerekliliği, bazen vokal arkadaşların nazlanması, okul ve sınav gibi arayı soğutan etkenlerin bolca olması grupların devamlılığını zorlaştırmaktadır.
Bazen de gruptan iki kişi sevgili olup ayrılırlar, çok iyi olur çok da güzel de olur.
Lise yıllarımda hayal gibi gelen, üniversiteye başladığım seneyse şak diye yaptığımdır. Ama grup bulmak/kurmakla bitmiyor iş tabi, enerjilerinizin uyması çok önemli, ki bizim de en büyük avantajımız bu oldu.
Sahneye çıktığınızda birbirinizin hatasını gizleyip birbirinizi korumalısınız. Bu da Sadece haftada bir stüdyoya girerek değil, stüdyo çıkışları beraber bir şeyler yaparak sağlanabilir, sadece müzik için biraraya gelen insanlar olmaktan ziyade, gerçekten arkadaş olarak.
uğraşıldığı taktirde, başarabileceğiniz bir şeydir. en azından 3 kişi olmanız lazımdır. ama bana göre ideal rock grubu 5 kişiden oluşur. bir gitar, bir bas gitar, bir bateri, bir keyboard ve solist ile çok yaratıcı olunabilir fakat, bu işlere 30 yaştan sonra girmek biraz hobiye kaçıyor, profesyonel olmak için 20li yaşlar çok uygun. enstrüman ve çalışma yeri her zaman sıkıntı olmuştur fakat, kurucam diyorsanız kurarsınız canım.
grup falan güzel şeyler tabi ama gençlere birkaç tavsiyem var; stüdyoya halı saha maçı yapmaya gider gibi gitmeyin, lisedeki yakın arkadaşlarınızı toplayıp stüdyolarda fink atmayın, içerde fotoğraf çektirip çekilen fotoğrafı facebook profil fotoğrafı yapmayın, benim rağkh grubum var deyip liseden kız kaldırmaya çalışmayın, mümkünse bodrum katta bulunan pis kokulu rutübetli stüdyolara gitmeyin, stüdyo ekipmanlarına zarar vermeyin, sırayla davulun başına geçip çalmaya çalışmayın veya fotoğraf çektirmeyin, ünlü dünya gruplarına özenip stüdyoda soyunmayın ve son olarak cep telefonu gibi radyo dalgası yayan cihazları amfilerden ve diğer elektronik cihazlardan uzak tutun; mümkünse kapalı konuma getirin. hadi bana eyvallah.
çok iyi olmayan sahne gruplarının bile çok iyi para kazanabileceği bir olaydır. 20 tane şarkıyı hazır edip, bir yerde sahne aldığınızda, bir süre sonra size para ödenmeye başlar. ilk etapta grup olarak 400 lira alsanız, bu kişi başı 100 lira demektir bir gecede. haftada 2 gün bar programı yaptığınızı varsayarsak, bir grup elemanı en kötü ihtimalle bir haftada 200 lira kazanır. bu da ayda 800 lira yapar. bu, işin en kötü ihtimalidir. daha iyi mekanlarda çıktıkça, hem çok iyi para kazanır hem de sevdiğiniz işi yapıyor olursunuz. başka bir işte çalışmanıza gerek bile kalmaz. üstelik bir sürü de boş gününüz olur bir haftada.
edit: tabi bunun için sizden en az 3 saat sahnede kalmanız istenir. Bu da repertuvarı genişletmeniz gerektiği anlamına gelir ki işin kolay kısmıdır bu. ilk etapta 20 şarkı yeterlidir.
yıllarca sahne almış biri olarak tavsiyem şudur ki kurmayın. çünkü bir süre sonra bakacaksınız ki hepinizde aynı repertuar oluşuvermiş. duman, yüksek sadakat falan fistan
3 senedir elektro-gitar çalıyorum fakat grup kurmak nasip olmadı ne nalet bişeydir. Kendi kendimi guitar prolarla bitirdim, kafalar salladım boş odalarda ama bi yerden sonra kal geldi çalışmaları bıraktım artık. Bu iş grupsuz olmuyor, sizi gazlayan biri olmadan olmuyor.
Buradan yetkililere sesleniyorum; Bana bir grup bulun!
gitar serüveninizi; aldığınız eğitimlerle birleştirip, yılların verdiği ustalıkla harmanlayıp , sizin gibi ekip arkadaşları bulduğunuz vakit, tadından yenmeyecek bestelere imza atmanız an meselesidir. zira 14 yıllık gitar maceramı müzik eğitimi almış müzisyenlerle birleştirince ortaya şahane besteler çıkıyor. ancak piyasada o kadar çok müzik bilgisi olmayan, tanıdık vasıtasıyla, ıvırla zıvırla gelmiş müzisyen bile denemeyecek şahıs ve grup varki. tek sorun reklamınızı iyi yapmak ve çıkış parçalarını iyi ayarlamak. Sonra fırsatları iyi değerlendirmek. sıkı çalışmak. 3-5yıl devam edersiniz. sonra sıkılırsınız ve hobi olarak devam edersiniz.*
(bkz: hobi olarak müzisyenlik)
duman ve pinhani dinleyen ergen sivilceli gitarist.
emre aydın dinleyen depresif gömleği dışarda vokal.
bas gitara yeniş başlamış tek bildiği şarkı zombie olan kıvırcık saçlı gözlüklü çocuk.
ıptah ıptah - kıpçıs pıkçıs gibi basit şeyleri çalabilen bagetleri sürekli elinde olan embesil davulcu.