bugün

bu sayı bir akışkanın lamier akıştan*, türbülanslı akışa geçiştiği noktayı tespit etmede kullanılır. mesela bir sigara dumanı belli bir miktar düzgün olarak yükselir yani laminer akış yapar. daha sonra birden dağılır, dağıtır kendini yani türbülanslı akış yapar. yani sigara dumanı laminer akıştan, türbülanslı akışa geçmiştir. işte geçiş noktasını tespit etmek için bu sayı kullanılır.
hızın karakteristik uzunluk* ile çarpılıp akışkanın kinematik viskozitesine bölünmesiyle ifade edilen sayıdır.
akışkanlar mekaniği dersiyle hayatıma giren ve pi sayısını sollamıs olan, re ile gösterilen boyutsuz bir sayıdır. reynold sayısının 1600ün altında olması laminar aıkıs, üstünde olmasıysa türbülant akıs oldugunu gösterir. *
bir baska ifade ile kinematik kuvvetlerin viskoz kuvvetlere oranını ifade eden sayıdır. *
laminer ya da türbülans karakterinde akışı ayırmak için kullanılan sayıdır. bu ayrım için tek bir sayı yoktur, durumdan duruma değişir. düz bir levhada türbülans başlangıcı için bu sayı 500000 iken, boru içerisinde 2300 olmaktadır. en önemli husus ise uzunluk olarak karakteristik uzunluğun tespitidir ki bu da akışın olduğu geometrinin alanının 4 ile çarpımının, çevreye bölümüyle bulunabilir. ondan sonrası ıvır zıvırdır.
(bkz: bilimsel içerikli entry girmek)
boyutsuz bir sayı olup; "re= (hız*hidrolik çap)/kinematik viskozite" formülü ile bulunur.

moody diyagramında kullanılarak, sürtünme katsayısının belirlenmesine yardımcı olur.
akışkanı yürüten atalet kuvvetlerinin, akışkanı durdurmaya çalışan viskoz kuvvetlere oranı olarak tanımlanır ve akış rejiminin tespitinde kullanılır.
akiskanlar mekaniginde kullanilmasi farz olan boyutsuz sayilardan sadece biridir. reynolds sayisi akista viskozitenin ne kadar onemli oldugu hakkinda bize bilgi veren en onemli olcektir. eger ki bu sayi 1 e esitse akis viskozite tarafindan kontrol altina alinmis da denebilir. reynolds sayisi ayni zamanda bize isi gecisii hakkinda da bilgi verebilecek duzeyde bir boyutsuz sayidir. oyle ki viskozite nedeniyle isi transferi olayina girildigi dusunuldugunde, genelde reynolds sayisindan nusselt sayisina direk gecis yaparak isi gecisinin derecesi bulunabilmektedir.
Kendisini akiskanlar mekanigi ile birlikte hayatima girdiği andan itibaren zihnime de yuregime kazidim resmen. Mühendis olmanin en asil duygusunu kendisiyle tattim. Mezuniyetimin üzerinden bunca zaman geçmişken ve farklı da bir yolda ilerliyorken zaman zaman unutmaktan korkup kendimi yokluyorum:
Reynold ?
-Dvg/μ ...
ohh iyi mühendisim hala.
bir akışkanın, atalet kuvvetlerinin (vsp) nin, viskozite kuvvetlerine (u/d) olan oranıdır. ayrıca akışın türbülanslı veyahut laminer * olduğunu belirlemek için kullanılmaktadır.

eğer re<2300 ise ; akış laminer akış,

2300< re < 10000 ise geçiş akışı

re> 10000 ise akış türbülanslı akıştır.