resit galip

    1.
  1. yıllarca okullarda her sabah okuduğumuz andımızı yazan milli eğitim eski bakanıdır. reşit galip cumhuriyetin ilanın onuncu yılında, 23 Nisan 1933 sabahı çocuklarıyla bayramlaşırken bu metni çocuklarına söylemiştir. daha sonra yayınladığı bir genelge bu andın okullarda söylenmesini emretmiştir.

    ps : afet inan, hatıralar, s.213
    1 ...
  2. 5.
  3. allah akıl fikir versin insanı. faşo ağa.
    0 ...
  4. 2.
  5. daha fazla anılması ve gençlere tanıtılması gereken kişilerdendir.
    0 ...
  6. 3.
  7. 4.
  8. 30'lu yılların ikinci dünya savaşı'na yönelmiş psycho-milliyetçi ortamından zemin kazanarak varlığım türk varlığına armağan olsun güzellemesini biz milli eğitim mağdurlarına armağan etmiş zat. aha anıyorum, gençlere de tavsiye etmiyorum.
    0 ...
  9. 6.
  10. ankarada bir cadde'ye adını vermiş şahsiyet. bu arada nenehatun caddesi nin bir aşağısından tek yön sıhhıyeye doğru gider bu cadde.
    0 ...
  11. 7.
  12. cankaya'da eski adiyla koroglu caddesi, yeni adiyla ugur mumcu caddesi'nin oradan baslar ve kizilaya dogru bir yonde sirasiyla hirfanli sokak, sairler sokak, rabat sokak, ilkadim sokak ve iscan sokak, hafta sokak, filistin sokak, hatir sokak ve han sokak, golgeli sokak, fiskiye sokak ve hazan sokak, unye sokak, billur sokak, dolunay sokak ve baris sokak'larini keserek; tahran caddesi, esat caddesi ve bulbulderesi caddesi 5li kavsagina kadar gider.

    bu besli kavsak noktasindan sonra yayalar dumduz devam eder ve bulbulderesi caddesini izlerlerse ahmetler postanesi'ne, sola yarim donus yapip esat caddesini dumduz takip ederlerse kocatepe camisi'ne ulasirlar.

    bu besli kavsak noktasindan sonra yayalar ve tasitlar saga esat caddesi'ne donerlerse tepebasi'na giderler. tepebasindan da saga donerlerse cankaya'ya, bagcilar'a veya turkozu'ne; sola soner ve dumduz giderlerse de ahmetler postanesi'nin onune cikarlar.

    son olarak da bu besli kavsak noktasindan sonra yayalar ve tasitlar sola tam donus yapip tahran caddesi'ne donerlerse karum'un onune cikarlar.
    0 ...
  13. 8.
  14. (bkz: #3822232)
    Reşit Galip istanbul Tıp'a gidip doktor olmuş.
    Öğrenciyken gönüllü olarak I. Dünya Savaşı'na katılmış. Kafkas Cephesi dönüşü öğrenimini tamamlayıp fakültede asistanlığa başlamış.
    1923 Mart'ında, hekimlik yaptığı Mersin'e Mustafa Kemal Paşa geldiğinde Paşa'nın huzurunda konuşmuş ve gözlerine doğru bakarak şöyle demiş:
    ''Muhterem Gazi, sen yalnızca bu milletin bir kahramanı değilsin, sen bunlardan çok daha büyüksün. Sen bu milletin bir ferdisin. Senin birinci büyüklüğün, bu milletin bir ferdi olmakla iktifa ve iftihar etmekliğindir.''
    Herkesin yüceltme yarışına girdiği günlerde Gazi'yi ''milletin bir ferdi'' sayan 30 yaşındaki bu hatip, herkesin dikkatini çekmiş.
    Tabii en çok da Gazi'nin...
    Kemal Paşa ona milletvekilliği önermiş* ve Dr. Reşit Galip, Ocak 1925'te Meclis'e girmiş.
    Bir süre istiklal Mahkemesi üyeliği yapmış. CHF idare Heyeti'nde görev almış. Türk Ocakları'nda, Halkevleri'nde çalışmış. Yine Atatürk'ün isteğiyle Serbest Fırka'ya girmiş.
    Ve Atatürk'ün sofrasına oturmuş. Onu bakanlığa taşıyan süreç de o sofrada başlamış. ...(can dündar-ada)
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük