rene descartes

entry145 galeri4
    25.
  1. 1649 yılında, zamanın isveç Kraliçesi Christina'nın davetiyle Stokholm'a yerleşti ve burada kraliçeye dersler vermeye başladı. Kraliçenin isteğiyle, filozofun uyanık olmaya alışık olmadığı kadar erken bir saat olan, sabah beşte yapılan dersler ve ülkenin soğuk iklimi yüzünden Descartes, isveç'e gelişinin birkaç ay ardından 11 Şubat 1650'de zatüreden dolayı yaşamını yitiren filozof. (bkz: bir am bir orduya bedel) *
    2 ...
  2. 26.
  3. 27.
  4. tümdengelimi kullanarak nedensellik ilkesini oluşturan büyük düşünür.
    2 ...
  5. 28.
  6. felsefeyi kurallaştırmaya çalışarak düşünceyi sınırlayan akılcılık akımının öncüsü filozof.

    (bkz: aklın yönetimi için kurallar)
    2 ...
  7. 29.
  8. esir hipotezi'nin fikir babası. ona göre evrende boşluk yoktu. boş olduğunu sandığımız yerler, somut olarak algılayamadığımız bir takım maddelerle doluydu. madde olduğu müddetçe mekan (uzay) da vardı. ve eğer uzay varsa, mutlak surette madde olması da gerekirdi.

    daha sonra aynı şeyleri düşünen newton, uzayın maddenin 4. hali olan ether'le (esir, maddenin 3 fazından farklı olarak duyularla algılanamayan 4. hali) kaplı olabileceğini düşündü.

    bugün izafiyet teorisi'ne varana kadar pek çok kuramın (lorentz fitzgerald olayı, ışık hızının mutlak sabitliği vs...) ortaya atılmasında esir hipotezinin büyük payı vardır.
    0 ...
  9. 30.
  10. günün 14 saatini yatağın içinde düşünerek geçiren zat-ı muhterem. ha düşündü düşündü de ne oldu? sonunda öldü, o'na hayran olan bir korsan tarafından cesetinden kafasını ayırarak kafasını yürüttü. ne yapacaksa artık..!
    1 ...
  11. 31.
  12. 32.
  13. ortaöğretimde okumamız gereken diğer bir filozof. ötekisi

    (bkz: immanuel kant)
    2 ...
  14. 33.
  15. "Kesin olan bir şey var.
    Bir şeyin doğruluğundan şüphe etmek.
    Şüphe etmek düşünmektir.
    Düşünmekse var olmaktır.
    Öyleyse var olduğum şüphesizdir.
    Düşünüyorum, o halde varım.
    ilk bilgim bu sağlam bilgidir.
    Şimdi bütün öteki bilgileri bu bilgiden çıkarabilirim."

    der kendisi.
    4 ...
  16. 34.
  17. 35.
  18. 'hocam hepsi iyi guzel de, sen niye tanriyi kanitlamaya cabalami$sin ki' sorusunu aklima tekrar getirmi$ filozof. ha yuzmu$un yuzmu$un, kuyruguna sicmi$sin be haci.
    2 ...
  19. 36.
  20. isminin bir universiteye verildigi filozof. paris V descartes hukuk, tip, sosyal bilimler gibi dallarda ogretim vermektedir. parisin gobeginde uc ayri yerde ders gorursunuz. hocalarinizin yasayan efsane olmalari kuvvetle muhtemeldir.
    0 ...
  21. 37.
  22. artan şöhreti isveç kraliçesi descartesi felsefi dersleri vermek üzere davet etmesine neden olur.kraliçeyi kıramayan descartes 1649 yılının sonbaharında isveç'e gider.nedendir bilinmez kraliçe o soğuk kış mevsiminde dersin sabahın 5inde fazla ısınmayan kütüphanede olmasını ister.soğuklara 4ay dayanabilen descartes 11 şubat 1650de zatürreden ölür.
    0 ...
  23. 38.
  24. Kartezyen ve Modern felsefenin kurucusu olarak kabul edilen Fransız filozof.
    0 ...
  25. 39.
  26. descartes`a gore felsefe tipki matematik gibi kesin olmalidir. descartes hakikatin kendisinden suphe duymaktadir, o supheyi method olarak kullanmistir ancak insan bilincinden asla suphe edilemeyecegini dusunmustur ve iste bu dusuncesinden hareketle her seyi insan bilincinden saglama almisitir, buna da rasyonalizm denmektedir.

    descartes`in bir diger yontemi kartezyen yontemidir. kartezyen yonetemi; bir butunu once kucuk birimlere ayirmakla baslar, bu kucuk birimler tek tek incelenir ve bu bilgiler dogrultusunda daha buyuk bir olgunun bilgisine ulasilir.
    2 ...
  27. 40.
  28. "allah'ın varolduğu fikri bize kendiliğinden gelemez, o halde allah vardır" demişliği olan dindar bilimci.
    1 ...
  29. 41.
  30. fransız filozof. 1596 yılında la haye'de doğdu. cizvitlerin la fleche okulunda okudu, soyluların ordularına katılarak birçok yer dolaştı. 1628'den sonra hollanda'ya yerleşti. 1649'da kraliçe cristina'nın çağrısı üzerine isveç'e gitti, kısa bir süre sonra stockholm'de ölmüştür.

    not: alıntıdır
    2 ...
  31. 42.
  32. tıpkı sokrates gibi kesin bilgiyi ancak aklın sağlayabileceğini dü$ünen 1596 doğumlu filozof.
    1 ...
  33. 43.
  34. hayranlık üzerine bir deyişi ;

    "aşırı bir hayranlığa düşmekten kendimizi alakoymak için birçok şeylerin bilgisini edinmekten ve en nadir ve en acayip şeyleri gözden geçirmeye ve incelemeye kendimizi alıştırmaktan başka çare de yoktur"
    2 ...
  35. 44.
  36. +dekart, biz piknik yapıcaz, sen de var mısın?
    -bi dakka, düşüniyim
    +düşünüyorsun, öyleyse varsın
    -bi pişman etmeyin adamı bi şey söylediğine!
    2 ...
  37. 45.
  38. 46.
  39. varlıktan şüpheyi başa alan filozof.. tabii ki, bu başlangıç orijinal değildir; gazali'nin bir taklididir. ama gazali'nin doğu'da bir taklidinin çıkmayıp, batı'da çıkması orijinaldir..

    bu başlangıcın ardından descartes, büyük bir filozoftur...
    1 ...
  40. 47.
  41. adını, dekart ve deskartes olarak okuyan arkadaş gruplarını birbirine düşüren ve birçok dostluğu ortadan kaldıran zat-ı muhterem filozof abi. toprağı bol olsun.
    5 ...
  42. 48.
  43. Meditasyonlar eserinde, bir suru arkadasi bir araya toplamis daha sonra kendi dusuncelerine anti-tez uretmelerini istemistir. Daha sonra da hepsine gerizekali * damgasi vurarak, argumanlarini curutmus, bunlari da sorbone universitesine meditasyonlar adli esri ile yollamistir.

    kisaca tassak bir adamdir...
    1 ...
  44. 49.
  45. şüphecilik bakışına farklı bir anlam yüklemiştir septik şüphe ve metodik şüphe.Septik şüphenin bir anlamı yoktur olması gereken metodik şüphedir.Şüphe etmek düşünme söylemini güçlendirir düşünmek ise varlığın bir kanıtıdır.*
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük