yunanlıların kültürümüzü sahiplenmesi sonucu ortaya attıkları iddiadır.örnek:
(bkz: yunan mantısı)
(bkz: yunan baklavası)
bunları sahiplenenlerin rakıyı da sahiplenmesine şaşırmadım doğrusu...
vay be bilmem kaç yıllık meşhur türk rakısı yunanlarınmış...! *
çok zorlandığım tek yumurta ikizi benzerliği olan bu içki arasında kesinlikle küçük nüans farklılıkları var. ama nihayetinde iki benzer içki arasında farkı bulabildiğim zorlu bir süreçten sonra rakı türk içkisi uzo ise rum içkisidir.. nerden mi biliyorum. ikisinden de galon galon içtim de oradan biliyorum! galon dediysek hemen heyacanlanmayın. şirinler tipi golan yahu.
benim hiç anlam veremediğim ise bu başlığı açan ve derin müslüman! olan kişinin bu sonuca bu yargıya nasıl ulaştığı. her gün ara ara boy abdestini bir rakı bir uzo ile alıyor galiba. bilgin yoksa öyle uzaktan teyemmüm etmeye hiç luzum yok değil mi ama.
ulan adı üzerinde rakı rakı! rakı farsçadır, yani farsi kökenli, iran menşeyli bir içkidir! bu topraklarda yaşayan insanlar da 18. yüz yılın ortalarına kadar rakı neydi bilmezlerdi, genelde şarap içerlerdi ya da viskiye benzer ağır aromatik kokusu olan değişik alkol derlemelerini boca ederlerdi boğazlarından. yunan rakısı dediğin nanenin de bizim alıştığımız rakı ile alakası yoktur. içki kültürü olmayan lavuklar bir daha başlık açmasın artık!
kafam güzel
ben güzel
bu şahsiyet hepinizi bir güzel düzer...
rakı kelimesi , kazaklar gibi orta asya türki topluluklarındaki ARAK isimli içkiden gelir. bugun bulgaristanda votka ve şarapla birlikte en popüler içkilerdne biridir arak. yunanlıların ulusal içkisi uzodur.
iddianın devamı olarak boğma rakısı da arabistanda icat edilmiş sonra ırak'a ve iran'a ardından afganistan üzerinden azerbaycan'a oradan da doğu anadolu ve akdeniz bölgesine göç etmiştir. *
iddanın devamı olarak arabistan derken Saudi arabia kast ediliyorsa, orada üzüm yetişmesine uygun iklim ve su yoktur.
arabistan derken suriye lübnan tarafları kast ediliyorsa belki olabilir. Araplarda hurma şarabı içilir. orta asyadaki arak denilen içki erik elma üzüm gibi malzemeden yapılırdı.
sırf müslüman olduğu için türklerin içki içmeyeceğini ve bir içki keşfedemeyeceğini düşünen düz mantık büyük ihtimalle osmanlı devletinde padişahların bazılarının içtiği şeyin ''içki'' olduğunu bilmiyor.
aynı şekilde müslüman olup içmesi düşünülemeyen bir şey neden osmanlı'da bir dönem yasaklansın? sorusu daha bir yaman çelişkiye düşürüyor insanı.
Etimolojik açıdan bakıldığında Yakındoğu ve Ortadoğu ülkelerinde "araki" , "ariki", "arak" ve "rakı" gibi aynı kökten geldiği belli olan değişik birçok isim damıtılmış anasonlu veya sakızlı içkiyi tanımlar. Bir başka varsayım ise Arapçada "arak" sözcüğünün "ter" anlamına gelmesidir. Rakının üretim tekniğine dayalı bu varsayım akla daha yakın olmalıdır. Zira sonuçta imbikte damıtma işlemi sırasında ter damlacıkları gibi damlalar oluşmakta ve birleşerek oluktan dışarı akar. Doğu Hindistan, Malezya, Seylan ve iran'da çeşitli bitkilerin damıtılması sonucu ortaya çıkan içkilerin tamamına "arak" denmesi bu görüşü kuvvetlendirmektedir.
Günümüzde, Rakı adı altında üzüm harici pek çok meyveden alkollü damıtılmış içki üretimi yapılmaktadır. Erik, incir vs. farklı coğrafyalarda kullanılmaktadır. Üzüm ve anasondan elde edilen damıtılmış içki dediğimizde ise, bugün Türkiye'de içilen rakıyı anlamaktayız. Bu içkinin tarihi kökeni ise biraz karışıktır. işin mantığı gereği, önce hammaddelere bakmalı, yani üzüm ve anasona. Üzümün anavatanı Anadolu, Ortadoğu ve Kafkasya yakınlarını kapsayan coğrafyadır. Anasonun anavatanı ise doğu Akdeniz'dir. Bu iki bitkinin kesiştiği coğrafya ise Suriye, Lübnan ve Türkiye olarak sayılabilir.
Bu bölgelerde antik Yunan kültürünün ne kadar sürdüğü tartışılır, ancak belki Roma imparatorluğu döneminde söz konusu olabilir.
Tarihi kaynaklar incelendiğinde, Bizans döneminde istanbul'un tanıdığı rakının atası olan anason-üzüm damıtması, kuvvetle muhtemel doğu Akdeniz kıyılarından gelmektedir. Bizans içki kültürünün devam ettiği Osmanlı coğrafyası ise bu lezzetli içkisi tüm imparatorluk vilayetlerine tanıtmış ve gelişmesini sağlamıştır. Zira, rakının günümüz şeklini alması, bakır imbiklerde damıtılması, anasonun ve alkol oranın artık rakı; denebilecek şekle gelmesi, 16. yüzyıl kayıtlarında ortaya çıkmaktadır.
Sonuç olarak, rakının atası olan içki doğu Akdeniz kökenli olup, modern anlamda Türk rakısı ise zaten Yunan uzosundan oldukça farklıdır. Yani Yunanlılar rakıya uzo diyorsa onların sorunudur ama Uzo'ya rakı diyen kimseyi duymadım.
yunanlıların ulusal içkilerinden biri de metaxas tır.
bulgarların da arak adında bir içkisi vardır ve balkanlara türklerle beraber getirmiş olmaları olasıdır.
dün akşam arayıp bayramımı kutlayan yunanistanlı bir arkadaşımın diğer türklerle bu tartışmaya her girdiğinde sürekli beni arayıp, türk arkadaşlarına telefonu verip, bana aynı şeyleri açıklattırdığı gerçekliktir. hiçbir alakası yoktur, olamaz türklerin rakı ile.
saçmalığın en alasıdır, yunan rakısının adı uzodur ki rakıya pek benzemez aslında. aynı tadı vermez o bakımdan. neyse 10 numara muhabbet çilingiridir işte yav, sofrası da kurulur süper olur.
saçmalıktır.rakı bir defa yunanlılar tarafından değil araplarca sokulmuştur.hatta kelimenin aslı da araktır.anlamı ise damıtılmıştır.bazı kaynaklar ise bunun başka arapça kelimelerden türediğini iddia etmektedirler.yani hiçbiri yunanca bir kelimeden söz etmez.bunu inandırıcı bulmayan arkadaşlara birkaç örnek;
hamburger-ingilizce isimli bir amerikan yiyeceği.amerika'nın dili zaten ingilizce.
cola-aynı şekilde ingilizce adlı bir amerikan içeceği.
örnekler çoğaltılabilir.fakat,gerçek olan şu ki rakının kökeni yunanistan veya türkiye değil,bir arap ülkesidir.
bir tartışmadır gidiyor bu konuda rakı türk içkisi mi yoksa yunan mı? çözüm gayet basit. 1 yıl türk içkisi, 1 yıl da yunan içkisi olsun. sırayla oynayın. üstünüzü başınıza da kirletmeyin. hadi canım.
ouzo veya uzo her ne haltsa ismi rakıyla tad olarak, içim zevki olarak alakasız birşey daha böyle cin gibi shot bir içki. hani içmiyorsunuz bari sallamayın bir tarafınızdan böyle saçma önermeler.