bugün

derin ven trombozu, polisitemi, kalça ameliyatları, kalça ve bacak kırıkları veya atriyal fibrilasyon sonrası gelişebilen, pulmoner arterlerde trombüs birikimiyle oluşan, ani başlayan göğüs ağrısı ve nefes darlığıyla karakterize hastalıktır. mortalitesi yüksektir.
uzun süre hareketsiz kalmak veya az hareket etmek de nedenleri arasında sayılabilir. uzun yolculuklar,uzun süren yatak istirahati,pc başında çok zaman geçirmek vs.
(bkz: TANIDIK GELDi AMA ÇIKARAMADIM)
* (bkz: EKO SÖZLÜK)
Emboli bir arteri tıkayan küçük bir yabancı madde, genellikle kan pıhtısıdır. Fakat bazen bir yağ topağı, bir hava kabarcığı, bir tümörden kopmuş bir doku veya bir bakteri kümesi olabilir.
Embolilerin çoğu kan pıhtılarından gelir. Bunlar toplardamarlarda veya pelvis veya bacak-ayak bölgelerinden gelir. Pıhtılar, kan tarafından kalbin sağ yanından akciğerlere taşınır.
Bunlar kalbin cidarlarından da kaynaklanabilir. Eğer kalbin sol tarafında meydana gelirse emboli akciğerlere değil, bunun yerine beyine veya vücudun başka bir yerine gidecektir. Dokuya kan gidişi engellenmişse (yolu tıkanmışsa), doku ölümü (enfarktüs) oluşur.
*
Pulmoner trunkusta, her iki ana pulmoner arterde, lobar, segmental ve subsegmental dallarda aranır. pulmoner bt anjiografi tetkiki ile tanı konur.
Oldukça yaygınlaşan durum.
Hareketsizlik ile cidden mücadele edilmeli, sigaradan uzak durulmalı, ihtiyaç varsa kilo verilmeli, hayata ufak tefek yürüyüşler eklenmeli, ve tıbben mani yoksa ecopirin\çocuk aspirini\coraspin alınmalı, su tüketimi yeterli seviyeye çıkarılmalıdır.

Yakın akrabam 7 gün yoğun bakımda kalınca ben bunları öğrendim.
Basit tedbirler hayat kurtarabilir ve muhtemelen de kurtarıyor. Aşırı obez akrabam, neredeyse morbid, bir süredir direnç bantları vs ile çalışmıştı. Onun faydasını gördü.
Akciğer damarının emboli (pıhtı) ile tıkanması anlamına gelen ölümcül klinik durum.
bacaklarında dvt (derin ven trombozu) sorunu olan kişilerde ve kanser tedavisi gören kişilerde daha çok görülmektedir, kanser ilaçlarıyla bağlantısı olsa gerek.