psikiyatrist bizim ülkemizde sadece ilaç yazıp gönderen, psikolog ise hayvan gibi para ödediğiniz için sizi dinleyen ama dinlemekten başka bir şey yapmayan kişi.
Nasıl bir gerizekalısınız ki işinin eğitimini almış bir psikolog ile kıçı kırık kendinizi bir tutuyorsunuz, beyin hücreleriniz nerede sikilip viran eylendi de bu kadar aptal olabiliyorsunuz anlamıyorum.
bugünün türkiye'sinde artık psikoloji bölümü mezunu olmayan kişilerin de yüksek lisansı klinik psikolojiden yapabilmesi ile işlerin iyice bulanmaya başladığı versus:
kasap sedat amca dese ki pedagogum inanırım, neden inanmayayım? pedagogum diyen ofis abilerinden ne eksigi var? bence ikisinin de eksiği var. konumuz bu değil.
oyun ablalarına pedagog diyorlar, allahım mucizenden sual olunmaz.
Psikiyatristler psikolojik zorluk ile ortaya çıkan belirtileri (semptomu) etkili ama geçici bir yöntemle (ilaçla) gideririler. Psikologlar ( klinik psikolog) psikolojik zorluğa neden olan sebepleri bulmaya çalışıp direkt kalıcı yöntemle ( psikoterapi) giderirler. Her iki disiplin de son derece önemli ve gerekli bir ruh sağlığı disiplinidir.
Psikolog 4 yıllık fen edebiyat fakültesi mezunudur, psikiyatr tıp fakültesi mezunudur. Psikologlar terapist değildir ve terapi yapamazlar, eğitim almaları gerekir. Psikiyatr ve psikologlar pedagog değildir, psikolojik danışmanlar bu konuda pedagojik formasyon eğitimi almıştır. Psikologlar ve psikolojik danışmanlar ilaç yazamaz, psikiyatr yazar.
Her biri, terapi eğitimi alarak terapi yapabilirler. Her biri, ruh sağlığı alanında uzmandır ve bu alanın paydaşlarıdır. Hiçbiri birbirinden üstün veya aşağıda değildir. Her biri, aynı alanda fakat farklı konularda hizmet verirler. Örneğin psikolojik danışmanlar eğitim ve danışmanlık psikolojisi alanında uzmandır. Önleyici ve geliştiricidir. Psikologlar da benzer şekilde çocuk, ergen ve yetişkinlere psikolojik destek sunabilirler. Ancak bu destek önleyicilikten çok çare bulucu odaklıdır. ayrıca psikologlar çeşitli alanlarda yüksek lisans yaparak uzmanlaşabilirler. Örneğin spor psikolojisi, endüstri psikolojisi, sosyal psikoloji veya deneysel psikoloji gibi.
Psikiyatrlar ise daha çok psikopatolojik vakalarda (kişilik bozuklukları, psikozlar ve nevrozlar) kendi uzmanlıklarını konuştururlar. Bu nedenle daha ağır vakalar psikiyatrlara gider. Ancak vakanın ağır olması, bir diğer alanı daha bilgin veya daha üstün kılmaz. Elbette psikiyatrlar daha uzun bir eğitim alır ve daha geniş alanlarda hizmet verebilirler. Fakat ruh sağlığı alanı çok geniştir ve her bir alan birbirinden farklıdır. Yani spor psikolojisi alanında uzman olan biri danışmanlık psikolojisi alanında uzman birinden daha iyi veya kötü değildir. Bu durumda aynı ağacın farklı dalları gibidir, kökü aynıdır ve insana iyi gelmek amacı taşır.