bugün

Prisren, Prisrend, Prisrendi, Prezdra, Perzerin veya günümüzde söylendiği şekliyle Prizren. Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin güneyindeki Metohiya - Dukacin düzlüğünde bulunan Prizren kenti, kuzeybatı tarafinda zengin ovalanyla, güneydoğuda Şar dağına düşen Svilen tepesi yamaçlannda, 412 metre deniz yüksekliğinde yer almaktadır. Prizren, bugünkü 200.000 nüfusuyla Kosova Bölgesi'nin ikinci kentini oluşturmak tadır. Aynı zamanda önemli kültür merkezlenmizden biri de sayılmaktadır. Eski ve yeni kültürlerin kaynaşması ve çok sayıda tarihi kültür anıtlarına sahip olmasından dolayı, çok ilginç bir kenttir ve çok geniş bir tarihe sahiptir.
Her şeyi ile Türklüğü yaşatan ve günümüze dek bölgemizdeki Türkler'in en kalabalık sayısının burada yaşaması ve bu ahalinin %70inin Türkçe konuşmasına rağmen, kimi etkenler yüzünden yıldan yıla, burada Türk sayısının azalması karşısında bile Türk özel liğini koruyan bir kenttir Prizren. Bunun dışında günümüzde çağdaş mimarisinin yoğun şekilde yayılmasına rağmen, Prizren kenti bugüne kadar, Türk mimarisini, kültürünü tek sözle Türk medeniyetini gururla koruyan bir kenttir.
(bkz: prizren türküleri)
arnavutca ile karısık turkce konusulur.
cogunluk turklerden olusur.
orda yasayanların bursa ve bayrampasa' da cok akrabası bulunur.
koklerim orasıdır, anne tarafından.
kosova da bulunan ve ege veya akdeniz bölgesindeki bir kasabanın kopyası şehir. bu bölgelerimizi iyi bilenler kendini balıkesir in, antalya nın bir ilçesinde bile zannedebilir. çarşıdaki hemen hemen her dükkanda türkçe konuşabilirsiniz, sanki türkiye de gibi alışveriş yapabilirsiniz. abazanların yazın gitmemesi tavsiye edilir. zira kızları rus kızlarının eline verecek seviyededir ve giyim olarak da kemer de tatil yapan ruslardan farksız kıyafetler seçerler. ancak giyim kuşam yanıltmasın nasıl türkiye de hatun düşüremiyorsan orda da avucunu yalacaksın. ankara büyükşehir belediyesi nin katkılarıyla yapılmış bir parkı vardır. zaten hemen her yerde türkiye den bir iz görürsünüz. halkının çoğu türkçe bilir ve konuşur. haftada iki sefer istanbul üzerinden bursa ya otobüs kalkar. aynı şekilde dönüşü de vardır. nato bünyesinde bir türk taburu vardır şehirde. osmanlı mezarlığı adından bir mezarlık bulunur hemen şehir merkezine çok yakın bir yerde. ayrıca namazgah denen ve yanılıyorsam uyarın fatih sultan mehmet in ordusu ile namaz kıldığı bir yer vardır. bunun bir de meczup bir bekçisi var korkmayın. ayrıca tam bir asimilasyon hedefidir. alman ve türk devletleri tarafından yoğun propaganda altındadır. şehir dışında da fetoş un okulu var. üzerinde amerikan bayrağı olan bina *. prizren gezmek için bir gün fazlasıyla yetecek kadar küçük ama şirin bir yerdir. gece hayatını merak edenler özelden ulaşsın. *
sokakta gezerken yabancı dil bilmenize gereksinim duymayacağınız bir şehirdir. zira gittiğiniz her yerde insanlar türkçe konuşabilmektedir.
bir lokantada oturduğunuzda yaklaşan garsonun buyrun demesiyle şoke olabileceğiniz bir şehirdir. türkçe bilmekle kalmayıp türkü tahmin etme yeteneğine sahiptirler. tepelere çıktıkça müthiş bir manzarası vardır.
görmesem de aşığı olduğum kosova'nın türk nüfusunun en yoğun olduğu kent...
Bütün Kosova bir yana, Prizren bir yana.
Ali Şen( fenerbahze! eski başkanı) burada doğmuş ilk gençlik yılları burada geçmiştir.Keza Melih Gökçek de köken olarak buralıdır.
kimin arnavut kimin türk olduğunun anlaşılmadığı bir kosova şehridir.

kosova bölgesi ezelden beri bir arnavut diyarıdır, osmanlı fütuhatıyla birlikte buradaki arnavutların tamamına yakını müslüman olurlar. bu sebeple osmanlı devleti bu ülkeye büyük bir türk iskanı yapma gereği duymaz, yani misalen bulgaristan'da ve yunuanistan'da yaptığı gibi koca koca türkmen aşiretlerini getirip dağa ovaya yaymaz. sadece şehir merkezlerine ve kısmi köylere türkler yerleşirler.

işte prizren de anadolu'dan gelen türklerin yerleştiği nadir kosova şehirlerinden biridir. rivayet odur ki altını çok olduğu için farsça "pür-i zerrin" yani bol altın adını vermiştir türkler bu şehre. türkler şehirde arnavutlarla iyice karışmışlardır. kosova'nın diğer şehirlerindeki arnavutlar türkçe hakkında hiçbir bilgiye sahip değilken, prizren arnavutları akıcı bir şekilde türkçe'nin batı rumeli ağzını konuşabilirler.
18. yüzyıl manisa sı nasılsa öyle bir şehir.
kosova cumhuriyeti'nin ikinci büyük ilidir.
herkesin çok güzel türkçe konuştuğu bir şehirdir. küçük bir yer olmasına karşın, gece hayatı çok hareketlidir. akşam olunca gençler, şadırvan adı verilen; kafelerin, barların olduğu nehir kenarındaki meydana giderler. ve burada yaptığı yürüyüşlere korza adını verirler. nüfusunun çoğunun müslüman türkler'den oluşmasına rağmen, kızlar geç saatlere kadar sokaklarda tek başına dolaşabilir. kimse kimseye karışmaz.
Memleketimdir.türkçe konuşulan güzel yerdir.
Süleymaniye değil Prizren

Barış Gücü bünyesinde Kosova'da görev yapan Türk Barış Taburu'na bağlı Yüzbaşı Orkun Özeller, dört Alman askerinin saldırısına uğradı.
KFOR içinde Sivil Askeri işbirliği'ne (SAiB) bağlı olması nedeniyle tugay sahasının dışına çıkma yetkisi bulunan Türk yüzbaşının Alman askerlerinin saldırısına uğraması, Prizren halkını da öfkelendirdi. Süleymaniye'den sonra Prizren'de de Türk askerine yönelik saldırı, geçen cumartesi günü yerel saatle 22.30 sıralarında meydana geldi. Diplomatik kaynaklardan aldığımız bilgiye göre, Yüzbaşı Özeller taburuna geri dönerken, Prizren'in en işlek yeri Şadırvan'da devriye görevi yapan 4 Alman askerince durduruldu. Özeller, Alman askerlerinin neden dışarıda olduğu sorusuna, SAiB'e bağlı olduğunu belirtip rütbesini göstererek yanıt verdi. Gerekli bilginin Türk tabur komutanından da alınabileceğini söyleyen Türk yüzbaşıyı, iki Alman askeri yaka paça gözaltına alıp tugaya götürmek istedi.

Yüzbaşı Özeller, bu duruma karşı koyunca Alman askerleri takviye güç istedi. iki kişinin daha gelmesiyle dört kişi olan Alman askerleri Türk yüzbaşının silahını zorla almaya çalıştılar. Özel kuvvetlerden olduğu için Alman askerlerine karşı koymayı başaran Yüzbaşı Özeller, bu kez coplanmaya başlandı. Çıkan arbedede Türk yüzbaşının üniforması yırtıldı. Bu arada olay yerinde toplanan Prizren halkı da Alman askerlerine karşı koydu. Alman askerleri halkın üzerlerine yürümesi üzerine yakındaki bir kiliseye sığınırken, Yüzbaşı Özeller de derhal Türk tabur komutanını olaydan haberdar etti. Hemen Prizren Devlet Hastanesi'ne giden Yüzbaşı Özeller'e aldığı darbelerden dolayı üç gün iş göremez raporu verildi. Yüzbaşı, karşı tarafın olası senaryolarına karşı alkolsüz olduğuna dair de rapor aldı.

NE OLUR BÜYÜTMEYiN

Olaydan sonra Alman tugay komutanı ile Türk tabur komutanı bir araya geldi. Alman komutan olaydan duyduğu üzüntüyü bildirdi ve konunun büyütülmemesini rica etti
hürriyetDünya 18 Temmuz 2003
okullarında hem arnavutça hem türkçe olarak çift müfredat olduğundan eğitimde bölünme sıkıntıları yaşayan, kozmopolit bir bölge.
konsolos olursam yazacağım ilk yerdir.

iki ve üçe gelecek olursak:
(bkz: saraybosna)
(bkz: priştine)

saygılar.
hakim dilin türkçe olduğu, türkçe bilmeyen neredeyse kimsenin olmadığı kosova şehri.

şehrin %30-50 arası bir oranı türk olmasına rağmen türkçe prizren'deki arnavutlar ve diğer halklar arasında da genel anlaşma dilidir.

aynı zamanda prizren'e bağlı mamuşa ilçesi vardır.
adını mahmut paşa'dan, mahmut şah'tan alan. mamuşa'da da türkçe hakim dildir ve türkler çoğunluktur.

insanı güzel topraklardır.
türk dünyası için, türkiye için; kerkük'ten, tebriz'den, gümülcine'den farksızdır.

prizren'in nüfusu 170 bindir.

not: bir gün gidip görülecek.
Gidip görülmüş olup aşırı derecede abartılmış yerdir. türk mimarisini korumuştur vs diyen arkadaşlara plovdiv'i, selanik'i gezmelerini öneririm. gidip görün, suyunu için, kalesine çıkın ama çokta birşey beklemeyin...
eğer sırplar bu şehre saldırırsa sırplara destek olarak gönüllü giderim. Küfür yazsam silineceği için yazamıyorum daha fazlasını.
bir güzel kalesi vardır. tepenin tam ortasında. kalenin de manzarası vardır. şehre hakim.

onun da yukarısında yani tepenin hemen hemen zirvesinde bir nato karargahı vardır (yanlış hatırlamıyorsam. bm ile ilgili bir yer de olabilir). fakat o bölge yasaklıdır. yerlilere dahi yasaklıdır. bir prizrenli biri şöyle söylemişti: "her gün bir helikopter iner oraya. ne götürdüğünü allah bilir." şehrin biraz dışında da bir türk askeri gücü var. bölgedeki türkler'in tutuğunduğu dal gibi bir şeydir o tabur.

tam anlamıyla bir osmanlı şehridir prizren. özellikle taştan eserleri, kentin tam orta yerindeki sebili, camileri ve hamamları ile. üç etnik unsur yaşıyor bugün prizren'de başlıca; türkler, boşnaklar ve arnavutlar. üç grup da üç dili konuşabiliyor. böyle ilginç bir yer. zaten türkçe bilmeyen yok gibi bir şey şehirde.

duygusal hatıralar bıraktığım bir şehirdi zamanında. soğuk bir kış vakti varmıştım. her yer bembeyaz. kar kıyamet. sonra gece bir türk misafir etti evinde. oradan bm türk gücünü ziyaret. bir de gittiğim her yerde kendimi gazeteci diye tanıttığım için -yalan yok okul gazetesinde yazılarım çıkardı- işlerim de kolayladığı olurdu. türk birliğini de bu kimlikle ziyaret ettim. ertesi güne randevu verdiler. ama ertesi günü erkenden ayrılmak durumunda kaldığım için bir daha gidemedim oraya. o içimde bir acıdır.
Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.
görsel
görsel