bugün

kanuni sultan süleyman döneminde kazanılmış zaferlerden sadece biridir.

Osmanlıların Akdeniz'de kuvvetlenmeleri ve tüm Ege denizine hakim olmaları Avrupa'yı telaşlandırmıştı. Ayrıca devam eden Avusturya ve Macaristan seferleri büyük bir Haçlı donanması hazırlanmasına neden oldu. Andrea Doria komutasındaki Haçlı donanmasında Venedik ve Cenevizlilerden başka Malta, Portekiz ve ispanya'ya ait gemilerde bulunuyordu. Haçlı donanması 602, Osmanlı donanması ise sadece 122 parçaydı. Preveze körfezinde 27 Eylül 1538'de yapılan savaşta Barbaros Hayreddin komutasındaki Osmanlı donanması büyük bir zafer elde etti. Tarihe Preveze Deniz Zaferi olarak geçen bu savaş sonunda Akdeniz bir Türk Gölü haline geldi.
preveze'den dönüyor prezervatifli donanmam!

(bkz: küçük iskender)
deniz kuvvetleri günü.
Türk tarihinin en büyük deniz savaşı 1538 Kanunî Sultan Süleyman zamanında,Mohaç Zaferi'nden 12 yıl sonra kazanılan Preveze Deniz Savaşı, Türk ordusunun denizlerde de gücünün doruğuna ulaştığını kanıtlayan bir savaştır.
Turk tarihinin en buyuk deniz savasidir. Akdeniz'in bir turk golu haline gelmesinden korkan avrupa devletleri 600 gemi, 3000 top ve 60000 askerden olusan hacli donanmasini, barbaros hayreddin pasa komutasindaki 122 gemiye karsi puskurtunce buyuk bir hezimete ugradilar. Bu zafer kanuni sultan suleyman'a buyuk bir prestij kazandirmistir.
tansu çiller'in bir gafına konu olmuş deniz savunma zaferi.
3 tarafı denizelerle çevrili milletimizin 3 büyük deniz zaferi'nden birisi.

haçlı donanması komutanı andrea doria'nın savaş bitmeden kirişi kırdığı deniz savaşıdır ayrıca. barbaros hayreddin* bu savaştan sonra kaptan-ı derya'lığa terfi ettirilmiştir Kanuni sultan süleyman tarafından.

ayrıca bahriye askerlerinin kıyafetlerinde yer alan palet üzerindeki 3 çizgiden birisi bu savaşı temsil etmektedir.

diğer büyük deniz zaferleri için

(bkz: koyun adaları deniz zaferi)
(bkz: cerbe deniz zaferi)
rivayete göre;

--spoiler--
barbaros hayrettin paşa sefere çıkmadan önce kanuni sultan süleyman nın huzuruna çıkar

barbaros hayrettin paşa "padişahım hazırlıklarımız tamdır. destur verirseniz yola çıkalım."
kanuni sultan süleyman yanına çağırır ceketinden tutup kulağına "dara düşersen yunusu takip et" der.

savaş esnasında denize sis çöker bu arada osmanlı donanması çembere alınmıştır. durum zora düşmüştür sisin arasından gelen düşman topları zaiyat vermektedir. barbaros cemberden kurtulmak istemektedir ne var ki sis yüzünden eli ayağı bağlıdır. tam bu esnada tayfalardan biri geminin önünde bir yunus olduğunu barbarosa haber verir. barbaros derhal yunusun takip edilmesini emreder diğer gemilere de kendilerini takip etmeleri buyrulur. yunusu gözden kaçırmamak için mızrak firlatıp öyle takip edelim derler. bir mızrak fırlatırlar mızrak yunusun karnını cizer ama saplanmaz daha sonra mızrak atmamaya karar verirler. en nihayetinde çemberdeki tek açıklıktan yunusu takip ederek çıkarlar ve savaşı kazanırlar.

savaştan sonra istanbula dönen barbaros kanuni nin karşısına çıkar müjdeli haberi verir.

kanuni tebrik etmeden barbarosu yine kendisine doğru çeker çeketinin sol kısmını aralar karnını gösterir ve

"ne yaptığını gördün mü?" der

--spoiler--
Üç büyük deniz zaferinden biridir.
Preveze
Cebre
Koyun
bir denizci tarafından her daim hatırlanacak günlerden biridir.
öyle ki donanma'da bulunmuş her askerin iyice hatırlaması için palet üzerindeki üç çizgiden birisi preveze deniz savaşı'na ithaf edilmiştir.
(1538)
sebepleri;
osmanlı devleti'nin akdeniz'de üstünlüğü ele geçirmek istemesi,
türk donanmasının ege denizi'nde venedik'e ait kaleleri alması,
korfu adasının kuşatılması,
italya kıyılarına baskınlar düzenlenmesi
akdeniz'de osmanlı devletinin gücünün giderek artması avrupalıları telaşlandırdı. bu nedenle;
avusturya,
venedik,
ceneviz,
malta,
ispanya,
portekiz
hükümetleri büyük bir haçlı donanması oluşturdular. andrea doria komutasındaki bu haçlı ordusu ile barbaros hayrettin paşa komutasındaki osmanlı donanması preveze'de karşılaştı.
salih reis, seydi ali reis ve turgut reis'in de katıldığı osmanlı donanması kendi kuvvetlerinden kat kat üsütn haçlı donanmasını kısa sürede mağlup etti.
sonuçları;
bu zaferin yıl dönümü günümüzde donanma günü olarak kutlanmaktadır (28 eylül 1538)
venedikle antlaşma imzalanrak mora ve dalmaçya kıyılarındaki kaleler ve barbaros'un aldığı yerler osmanlılara bırakıldı.
osmanlı devleti'nin akdeniz'deki üstünlüğü kabul edildi.
dünyanın en büyük savaş gemilerinden biridir. barbaros hayrettin paşa andrea doria madara eder doria feneri söndürüp zor kaçmıştır. türklerin taktiği düşman donanmasını ortadan ikiye yarıp geçmektir ki başarılmış. turgut reis en solda kaçmaya çalışan gemileri yakalamak ve donanmanın arkasına geçişi kapatmakla görevlidir. barbarosun yarmaya başlamasını görmesiyle o ve filosu ilerlemeye başlar ve düşmanın 2.safını dağıtır yakar. kendinden 6 kat büyük bir donanmayı barbaros hayrettin paşa ve turgut reis önderliğinde türkler kazanmıştır. barbaros un donanmayı yarıp geçme taktiği daha sonra yabancılarda birçok savaşta kullanmıştır. dünyanın en büyük deniz savaşıdır. 27 eylül 1538.
1538 yılının ilkbaharında tarihin gelmiş geçmiş en büyük donanması oluşturuluyordu; ispanya, Almanya, Venedik, Portekiz, Ceneviz, Vatikan, Floransa, Malta gibi Avrupa devletlerine ait 600 gemiden meydana gelen bu büyük Haçlı donanmasının başına Almanya imparatoru Charles Quint tarafından Andrea Doria getirtildi.

Doria, 16. yüzyıl Avrupası'nın en büyük amirali olarak biliniyordu. Bu büyük donanmanın asıl amacı, Cezayir Beylerbeyi, Kaptanıderya Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasını ortadan kaldırmaktı. Donanma, Avrupa ülkeleri için Akdeniz sularında büyük bir tehdit oluşturuyordu. 1538 yılının Eylül ayı başlarında, Haçlı donanmasına ait gemiler büyük bir saldırı için ion Denizi'nde toplanmaya başladılar. Kötü haber çok geçmeden istanbul'da divanıhümayuna, oradan da Ağrıboz'da bulunan Barbaros Hayreddin Paşa'ya ulaştı. Andrea Doria, Osmanlı donanmasının Akdeniz'deki en önemli deniz üssü olarak bilinen Yunan sularındaki Preveze'yi topa tutmuş, limanda demirli gemilerden bir kısmı da sulara gömülmüştü.
Bunun üzerine Barbaros Hayreddin Paşa, yirmi parçadan oluşan bir filoyu donanma komutanlarından Turgut Reis'in emrine vererek, keşif için ion Denizi'ne gönderdi. Turgut Reis, ion Adaları'nın güneyindeki Zanta Adası açıklarına ulaştığında, Haçlı donanmasına ait kırk parçadan oluşan filoyu görerek düşmanın konumunu Barbaros'a iletti, alınan haber üzerine Osmanlı donanması Ağrıboz'dan çıkıp Mora kıyılarını takip ederek güneydeki Modon üssüne geldi. Onun yaklaştığını öğrenen Andrea Doria da, Preveze kuşatmasına son vererek, donanmasını kuzeyde yer alan Korfu'ya doğru çekti. Bunun üzerine Osmanlı donanması da Arta Körfezi'nin kuzeybatı ucunda yer alan ve girişi dar bir boğazdan oluşan Preveze deniz üssüne girerek demir attı.

Amiral Andrea Doria'nın da istediği buydu. Yapmış olduğu plana göre Türk donanması, güç bakımından daha üstün olan Haçlı donanmasına karşı açık denizde bir savaşa girmekten çekinerek, Preveze'de hapis kalacaktı. Haçlı donanması, Türk donanmasından üç kat daha güçlü konumdaydı. Barbaros Hayreddin Paşa, 27 Eylül Cuma günü amirallerini etrafında topladıktan sonra yaptığı görüşmelerde karşılarındaki düşmanın stratejisini, silah üstünlüğünü göz önüne alarak, Preveze'den çıkıp bu güçlü armadaya hücum edilmesini önerdi. Ona göre, en büyük avantajları Türk gemilerinin üstün hareket kabiliyeti ve Türk toplarının menzil üstünlüğü idi! O gece, bütün donanma hazırlanarak, 28 Eylül Cumartesi sabahı güneş doğmadan önce Preveze Boğazı'ndan çıkıp üssü terk etti ve güneş doğduktan birkaç saat sonra iki donanma karşı karşıya saf tuttu.

Osmanlı donanması üç kanada bölünmüştü. Orta kanattaki gemilere Kaptanıderya Barbaros Hayreddin Paşa, sağ kanattaki gemilere Salih Reis, sol kanattaki gemilere ise Seydi Ali Reis komuta ediyordu. Turgut Reis ise arkada yer alan yedek kuvvetlerin başındaydı.
Osmanlı donanması karşılarında toplanmış bulunan Haçlı gemilerini üç koldan top ateşine tutarak büyük bir taarruza geçti ve birkaç saat içinde de gemilerin yarısını Akdeniz'in sularına gömdü. Amiral Andrea Doria hiç beklemediği bu durum karşısında daha fazla kayıp vermemek için savaş alanını süratle terk ederek, geride kalan sağlam gemilerini toplayıp Arta Körfezi'nden uzaklaştı.
Preveze deniz zaferimiz kutlu olsundur.
yeni yıla girer girmez şu konunun akla gelmesi ciddi anlamda insanlığı sorgulattı. sikerim termo çalışmıcam ben.
Yıl dönümü olan zaferdir.

Ayrıca deniz kuvvetleri günüdür.

Kutlu olsun.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar