bugün

iki tipi vardır;
1-lineer potansiyometre: ayarı lineer olarak değişen potansiyometrelerdir. bir lambanın ışık şiddetini ayarlamada kullanılır.
2-logaritmik potansiyometre: ayarı logaritmik olarak değişen potansiyometrelerdir. radyo daki sesi artırma azaltma düğmelerinde kullanılır.
Direnç değerinin sık sık değiştirilmesi gereken yerlerde kullanılır. Telli ve karbon olmak üzere iki tipte yapılırlar. Bu dirençlerde ayar ucu orta uçtur. Bir daire üzerindeki tel veya karbon direnç üzerinde çevrilerek ayarlanır. Ayar ucu bir mille ayarlanıyorsa bu dirençlere potansiyometre, şayet ince uçlu tornavida ile ayarlanıyorsa bu tip küçük ayarlı dirençlere trimer direnç denir. Potansiyometre üç uçlu olarak imal edilir. 1 ve 2 uçları sabit, 3 ucu ise hareketlidir. 3 ucu konum değiştirdikçe potansiyometrenin direnç değeri değişir.

Potansiyometre gerilimi kontrol eden bir alettir. 1 ve 2 uçlarına uygulanan sabit değerde bir gerilimden 3 ucu yardımı ile değişken değerde bir gerilim elde edilir. Gerilimin değişme miktarı 3 ucunun konumuna bağlıdır. Potansiyometrenin değeri sürekli veya kademeli olarak değiştirilebilir. 3 numaralı ucun hareketi ile orantılı olarak direnç değeri sürekli olarak değişir. Kademeli olarak değişen tiplerde ise 3 numaralı ucun konumu ile bire bir olarak değişen bir direnç elde edilemeyebilir. Ayrıca kademeli ayarda bazı ara direnç değerleri elde edilemeyebilir.
mekanik değer değiştirme tipi olarak sürgülü(slide), döngüsel(rotary) ve trimpot(tornavida ile ayarlanan) çeşitleri mevcuttur. iç yapısal olarak çokturlu, karbon boyalı veya telli(orta uca bağlı mil tel sarımı üzerinde hareket eder ve genellikle yüksek akım geçen yerlerde kullanılır.) çeşitleri bulunmaktadır. [görsel ]
[görsel ]
not: tek mil ile 2 potansiyometre kontrol edilenlerine piyasada stereo potansiyometre denilmektedir. 6 bacağı bulunur birbirinden elektronik olarak bağımsızdır.
lektrik potansiyelini, standart bir pil potansiyeliyle karşılaştırarak duyarlı biçimde ölçmeye yarayan aygıt. Çoğu Ohm Yasası'na bağlı olarak çalışır ve hem doğru akım, hem alternatif akımda kullanılabilir. Potansiyometre oluşturmak için bir üreteç ile uzun bir telde potansiyel düşüşü meydana getirilir. Sürgülü bir kontak aracılığıyla bu potansiyel düşüşü artırılıp azaltılırken bir ucu telin ucuna, öbürü de sürgüye bağlı ikinci bir üreticin potansiyelinin dengelenmesine çalışılır. Elektromotor kuvveti bilinen bir üreteçle bu işlem tekrarlandığında sürgünün ayırdığı tel uzunluklarının oranı, üreteçlerin elektromotor kuvvet oranını verir. Elektronik devrelerde, üçüncü bir hareketli uç aracılığıyla potansiyometre, değişken bir direnç olarak (örneğin ses düğmelerinde) kullanılabilir.

http://www.ansiklopedim.net/p/potansiyometre.html