popüler edebiyatçı, popüler olmuş ve herkesçe tanınan yazar demek değildir. popüler edebiyatçı; gündelik kaygılarla yazar, zamanın modasına uygun eserler verir.yazardan çok yazmandır. ( bkz: mikhail bahtin) bu sebeple basıldığı yıllarda okunur saha sonra okunmaz. örnekleri verilen cemal süreya, can yücel, nazım hikmet popüler edebiyatçı değil dir; fakat iskender pala, tuna kiremitçi, ayşe kulin popüler edebiyatçıdır.
not 1: bir de popüler edebiyatçının en büyük dostu reklam sanayisidir. eğer bu edebiyatçıların reklam yapılmazsa okunmazlar ama cemil meriç reklam yapılsa da yapılmasa da okunur.
not 2: peki popüler edebiyat neden bu kadar geniş? cevabı gayet basit: gündelik kaygılarla yazanlar her zaman karşılarında geniş kitleler bulur.
not 3: 1990dan sonra ( bkz: kapitalist edebiyat) yazılan bütün bestsellerlar kötüdür. çünkü herkesin anladığı eserler derin ve edebi değildir. herkes için yazılmıştır.
pink freud
tuna kiremitçi
kısmen elif şafak
kısmen yekta kopan
kahraman tazeoğlu
kısmen hakan günday
bir de sonradan yüzeyselleştirilerek popüler edebiyata malzeme yapılanlar vardır. cemal süreya bunların balında gelir. can yücel ve nazım hikmet vesaire.
anlamak için herhangi bir entelektüel birikim gerektirmeyen, genelde polisiye, gerilim-macera, aşk gibi konular üzerine olan çöp kitapların yazarları. sadece türkiye'dekilerin sayısı bile saymakla bitmeyecek olmakla birlikte sağ baştan ilk akla gelenleri sayarsak; tuna kiremitçi, hakan günday, ahmet ümit, canan tan, ipek ongun, ayşe kulin, buket uzuner, pınar kür ve elif şafak'ı ve hatta iskender pala'yı sayabiliriz. orhan pamuk bu listede yoktur. hakkını yemeyelim şimdi.
ek; sayılan isimlerin yüzde 60'ının kadın olması ilginç. yani şimdi cinsiyetçi bir yaklaşım göstermek istemem ama kadınlar edebiyattan da pek anlamıyorlar. üzgünüz.