bugün

Tarihin ilk savaslarindandir.Bu savasi ozel kilan Kral Pirus ve adamlarinin savas bitiminde 15 kisi kalmalaridir.(savasa katilanlar toplam 10.000 asker civarindaymis ne zafer ama!)
orjinal adı pyrrhus zaferi'dir.
kazanırken biryanda da kaybetmek anlamını taşır. kral pyrrhus ise italyan'lara yardım eden yananlı bir kraldır.
kazanan tarafın da kaybının çok fazla olmasından dolayı zafere sevinememesi.
tersi için: (bkz: kaybederken kazanmak)
pirus un yaptigi , kazanmasina ragmen verdigi buyuk kayiplar yuzunden cok zarara ugradigi savastan turemis kavrama denir. pirus zaferi yenerken yenilmek anlamina gelir. ornegin fenerbahce, antalyaspor'a karsi oynadigi futbol macinda 2 0 galip gelse fakat 7 tane sakat oyuncu verse bu olaya* pirus zaferi (pyrrhic victory) diyebiliriz.
Galibi olmayan zafer.

Pirus Zaferi, askeri ve siyasi literatürde sıkça kullanılan bir kavramdır. Ağır kayıplar verilerek kazanılan, aslında kazananın da kaybetmeye mahkum olduğu galibiyetleri anlatmak için bu kavram kullanılıyor. Makedon imparatoru Büyük iskender'in uzaktan akrabası Yunan Epir Kralı Pirus, MÖ 280'li yıllarda italya'ya fethe gider. Pirus'un 20 fil desteğindeki ordusu çok kanlı savaşlara tutuşur. Romalılar, topraklarını büyük bir özveriyle savunur. Ne pahasına olursa olsun zafer kazanmak isteyen Pirus, geri çekilmez. Çok kanlı geçen, iki tarafın da büyük kayıplar verdiği savaşlardan Pirus galip çıkar. Bazı kaynaklara göre Pirus, önemsiz zaferler için ordusunun neredeyse tamamını heba etmiştir. iddiaya göre Pirus, Tanrım bana bir daha böyle zafer verme dedirtmiştir. O zamandan bu yana sahte zaferleri, yenenin de aslında yenilmeye mahkum olduğu galibiyetleri anlatmak için Pirus Zaferi kavramı kullanılıyor.

http://www.aksam.com.tr/a...7/politika/politika1.html *
ikinci dünya savaşında sovyetler birliğinin durumunu anlatır kavram. sovyetler yaklaşık 20 milyon kayıpla ikinci dünya savaşının açık ara en büyük insan kaybına uğramış ülkesidir. savaşta kazanan taraf olmaları bu gerçeği değiştirmez.
çanakkale savaşı da bu kategoriye konulabilir zannımca.
Boğazdan zorla geçen yemek gibidir. Tadını çıkaramıyorsun.
(bkz: her kaybettiğimde kazanan yanlarımı sevdim)
tam olarak ikinci dünya savaşından çıkan ingiltereyi betimler aslında.
19 yy sonu 20 yy başının en büyük devleti bu savaşta kazanan taraf olsa da dünya liderliğini bir zamanlar koloni diye küçümsedikleri abd ye devretmiş ve abd nin hegemonyasına girmiştir.
epir’in şan şeref düşkünü kralı pirus'un başrolünde yer aldığı, tarihin en ibretli öykülerinden biri.

http://amerikabulteni.com...liyor-nasil-ortaya-cikti/
Milattan önce 280 yılında bir grek kolonisinin kralı olan Epiruslu Pirus'un roma'ya karşı kazandığı zafer. Zafer denilebilirse tabi. Savaş kazanılmıştır fakat galibiyetin faturası ağır olmuş, savaştan sonra sadece üç beş kişi kalmıştır. Kendisin zaferin ardından: "Tanrım, bir daha böyle bir zafer verme." dediği rivayet edilir. bu olaylardan sonra yenilmeye mahkûm galibiyetleri anlatmak için kullanılan bir söz haline gelmiştir. Epiruslu Pirus bu zaferin ardından yine daha önce fethettiği sicilya'daki halkı tarafından taşlanarak öldürülmüştür.
(bkz: intikam isteyen iki mezar kazsın)
yok yere kazanmaktır. kazanırsın ancak elindeki herşeyi yitirirsin ve bunun bir anlamı olmaz tam aksine sana zarar getirir.
mala vuracam diye 500 lira hesap ödemektir.
dün akp'nin zaferine benzer. (bkz: ak parti seçimin gizli kaybedenidir)
(bkz: 16 nisan referandumu)
16 nisan başkanlık referandumuna soner yalçın'ın da örnek gösterdiği savaş. referandumu evet kazandı ama akp yüzde 10, mhp yüzde 35 oy kaybetti.

http://www.sozcu.com.tr/2...anarak-kaybetmek-1801063/
Büyük kayıplar vererek kazanılan zaferdir. Yani Attığınız taşın ürküttüğünüz kuşa değmemesi zaferidir.

"yüksek bedeller ödenerek kazanılan zafer gerçek bir zafer değildir. savaşmadan kazanmak en büyük başarıdır."
Soylu'nun istifasının kabul edilmemesinin, soylu için bir zafer olduğu gibi.
Millet ittifakından çıkan zafer çeşidi. He tamam siz de kazandınız.