4-5 metrelik mizrakli disiplinli istikrarli askerlerin adete duvar gibi olduğu sistemdir.
Ama bi yerden sonra o mizraklari kulllanmakta oyle kolay degildir yani.
deniz kuvvetlerine ait suüstü gemilerinde bulunan güdümlü mermi* savunma sistemi.
esasen 1982 yılında cereyan eden falkland savaşında arjantin uçaklarından atılan g/m'lerin ingiliz muhriplerini batırıp batırıp durması sonucu silah firmaları bu yöndeki savunma sistemlerine önem vermiş, yapılan çalışmaların ardından phalanx meydana çıkmıştır. amerikan donanması için yapılan phalanx yakın mesafe silah sistemi suüstü gemilerde kullanılan ilk yakın mesafe silah sistemidir.
80'li yıllırdan günümüze değin geliştirilmiş ve günümüzde en modern halini almıştır.
phalanx yakın mesafe silah sisteminin amerikan donanmasının savunmasına sağladığı avantajları gören silah firmaları güçlü donanmaya sahip olmak isteyen ülkelerin yakın mesafe silah sistemlerine ihtiyaç duyacaklarını düşünürek bu yöndeki projelerine hız vermiş ve phalanx'ın ilk kullanımından 4 yıl sonra 1984 yılında hollanda silah firması signal tarafından goal keeper yakın mesafe silah sistemi yapılmış ve bunu 1987 yılında ilk kez türk donanmasının meko sınıfıfırkateynlerinde kullanılan seaguard yakın mesafe silah sistemi izlemiştir.
temel özellikleri
- platformu çepeçevre savunmak
- her çeşit hedef tespiti
- hassas hedef bilgileri elde etme
- her koşulda sorunsuz çalışma
- tam otomatik çalışma
- yüksek atış ve imha gücü
- güvenilir olma
günümüzde kullanılan phalanx topu 30mm'lik uranyum karışımlı mermi çekirdeğine sahiptir. bu şekilde savunma yaptığı g/m'lere karşı atış üstünlüğü elde eder. manuel olarak kullanılıyor olsa da kendi radarıyla kendi başına çalıştırılması en makbul şeklidir. dakikada 2000 mermi atış kapasitesi mevcuttur.
tarihte ilk olarak yunanlıların kullandığı, daha sonra makedonların da geliştirerek 16*16 lık askeri birimlerde kullandığı savunmaya yönelik taktik sistemidir. ilk iki sıra boylarının iki katındaki mızrakları ileriye doğru tutarken arkadakiler sırada beklerler. karşıdan gelen piyadelere, atlılara ve hatta fillere karşı üstün olduğu söylenebilir.*
phalanks ların tek sorunu ise arkadan sağdan ve soldan saldırıya açık olmasıdır. zaten yavaş olan bu sistem yanlardan gelen saldırılara karşı çok zayıftır.
her ne kadar uzun mızrakların karşıdan gelen saldırılara karşı durduğu söylense de bu sistemdeki asıl amaç herkesin bir yanındakini kalkanı ile koruması, mızrağı ile de öteki yanındakine gelen saldırıları savuşturmasıdır. yardıma dayalıdır. örnekleri görülmüştür.
makedonlar bu sistemde tektir. spartalılar da iyi derler.*