bugün

1982 yılında arjantin ve ingiltere arasında falkland adaları nedeniyle yaşanan, üç ay süren savaştır. ne yazık ki, üstün hava kuvvetleriyle ingiltere galip çıkmıştır. dört yıl sonra savaşın intikamını diego armando maradona, tanrının eli'nin yardımıyla ve dünya kupasının en şahane golünü atarak alacaktır.
kendi üretmediği silahlarla savaşan arjantin bu savaşta yenilmiştir,fransa da ticaret hukukuna aykırı davranarak silahların detaylarını ingilizlere açıklamış,arjantin ve aynı şekilde dışarıdan silah ile teknoloji satın alan ülkelerin çaresizliği gözler önüne serilmiştir.
arjantin, işgali birleşik krallık donanmasına ait içinde nükleer başlıklı füzeler taşıyan savaş gemilerinin yola çıktığını duyar duymaz sona erdirmek zorunda kalmıştır.
(#1007061)
aslinda ingiltere üzerinde sadece bir düzine penguen yasayan bu adaya 300 bin mil öteden asker göndererek sadece dünyaya iste ben bitmedim hala üzerinde günes batmayan ülkeyim mesaji vermek istemistir.bunun da nedeni 2.dünya savasindan beri devamli girdigi savaslari kaybetmesidir.bu savasin tek hayirli yani arjantin halkinin canina okuyan cunta nin savasi kaybedince pili pirti toplayip topuklamasidir.
harrierların arjantin donanmasını yerle bir ettiği savaş.
(bkz: margaret thatcher)
(bkz: yeni sağ)
tarihin gördüğü en saçma savaşlardan biridir.

göt kadar ada parçası için durup dururken savaşan iki devlet. husumetleri de hala devam eder. manasız.
2 nisan 1982'de arjantin'in ingiltere'ye ait olan lakin arjantin'e yakın olan falkland ve georgia adalarını işgal etmesiyle başlayan ve yaklaşık iki ay süren savaş.

(bkz: 22 haziran 1986 arjantin ingiltere maçı)
(bkz: hand of god)
benzer olayı, top yekün olmasada bizde yaşamaktayız, hemde en soğuğundan.*
(bkz: kardak kayalıkları)
(bkz: kardak krizi)
kayıplar

arjantin :

649 ölü
1.068 yaralı
11.313 esir
75 hava aracı
25 helikopter
1 hafif kruvazör
1 denizaltı
3 kargo gemisi
2 devriye botu
1 nakliye botu

ingiltere :

258 ölü
777 yaralı
115 esir
10 Sea Harrier
24 helikopter
2 destroyer
2 fırkateyn
1 çıkarma gemisi
1 amfibi botu
1 konteyner gemisi
*
görsel

görsel
1982'deki ünlü savaşın * yanı sıra ayrıca da 1. dünya savaşı sırasında aynı adalarda ingiliz gemileri ile alman gemileri arasında yaşanmış bir deniz savaşının adıdır. detaylı bilgi için,

(bkz: maximilian von spee)
30 ncu yılında ölen arjantinlileri saygıyla andığım savaştır. düşmanımın düşmanı dostumdur.
emperyalizm ile faşizmin tokuşup her zamanki gibi yine gençlerin kırıldığı bir savaştır. resmi rakamlara göre 907 kişinin ölümüne sebep olmuştur. başlatanları, gözünü kırpmadan gençleri ölüme yollayanları hiç de saygıyla anmıyoruz.
akabinde * arjantin'de faşist cunta rejiminin son bulduğu savaştır. margaret thatcher ise ingiliz gençlerinin kanı üzerinden elde ettiği zaferi seçim zaferine dönüştürmüştür.
Arjantin'in o zamanki yönetiminin tam bir politika cahili olduğunu gösteren savaş.

Biz nasıl iki kayadan başka bir şey olmayan Kardak adasını gurur ve strateji meselesi yapıp koca filoyu indirip indirip kaldırıyoruz, ingiltere de kuru taş bile olsa prestij uğruna orayı koruyacaktı. Nitekim korudu da.
iki tarafın da savaş gemileri de kaybettiği bir savaştır.

(bkz: sheffield destroyeri)
(bkz: general belgrano)
ingilizlerin tarihi, siyasi ve ekonomik nedenlerle işgalde direttikleri falkland adalarının, en yakın devlet olan ve adalarda hak iddiası bulunan arjantin tarafından işgal edilmesi ile başlayan ve ingiliz donanmasıyla arjantin güçleri arasında 1982 yılında geçen savaştır. fransızların kodları ingilizlere vermesi ile, exocet füzelerine sahip arjantin'in tüm ingiliz donanmasını yok etmesi önlenmiş ve savaş ingilizler tarafından kazanılmıştır.

(bkz: exocet füzesi)
.maradona ve tanrının eli efsanesine neden olan savaş.
sadece gurur meselesi olmayan savaştır. bir adaya sahip olmak, sadece o kara parçasına sahip olmak değildir. karasuları ve ada etrafındaki suların hakimiyeti, bu sulardaki doğal zenginlikler ve altındaki petrol vs. de söz konusudur. aynı zamanda ingiltere için değerli bir üs niteliği taşır falkland adaları. bu nedenle bu savaş sadece gurur meselesi değildir.

kardak adacıklarının da durumu farklıdır. eğer türkiye o adacıkların yunanistan a ait olduğunu kabul ederse, lozan anlaşmasında adı geçmeyen tüm adacıkların yunanistan a ait olduğunu kabul etmiş sayılır. ve ege denizi bu kaya parçalarıyla doludur. kaya parçası küçüktür işe yaramaz ama karasularına sahiptir. karasuları ege denizinde 6 mil olduğu için, 12 mil çapı olan daireler yunanistan ın hakimiyetine girecektir.

bu arada "falkland adaları halkı referandumla ülkelerinin hangi ülkenin özerkliğine gireceğini seçecek." şeklinde bir altyazı okudum trt 2 de.

bir tanım daha: referandum sonrası siyasal etkisini kaybedecek olan savaştır.
hemen dibimizdeki süleyman şah türbesini yani bir türk toprağını bile koruyamadan tek bir mermi atmadan onursuzca ordusunun çekilmesini izlemektir,utanıyorum bu onursuzluktan bu güçsüzlükten.
görsel
görsel
Bomboş bir ada için yapılan tamamiyle prestij meselesi olan bir savaştır.

Arjantin güçlerinin topları 9 kilometreye kadar gidiyorken, ingilizlerin toplarının menzili 17 kilometre olması ve bunu fark eden ingilizlerin gemilerini adaya tam 10 kilometre mesafede durdurup, hasar almadan güle oynaya arjantinlileri bombalayarak savaşı kazanması insana yetişkin bir adamın küçücük çocukla kavga etmesi daha doğrusu tokatlamasını andırıyor. Olsun arjantin de futbolda tokatladı onları.

Aslında sırf prestij uğruna bomboş, üzerinde ot bile olmayan kaya parçaları için birbirleriyle diplomatik krizler yaşayan, defalarca savaşın eşiğine gelen hatta savaşan ülkelere aşinayız hepimiz. Onun için her ne kadar manasız bir savaş olsa da çok da garipsememek gerek.