bugün

Peyzaj Mimarlığı Bölümü faaliyetlerinin temel hedefleri arasında; doğal kaynakların ve kültürel zenginliklerin sürdürülebilirliği, insanın yaşama mekanı ile dinlenme gereksinimleri arasında en uygun düzenin sağlanması, imar ve kalkınma amaçlı fiziksel planlamalarda dış mekan düzeninin oluşturulması ve bitki materyalinin peyzaj planlama çalışmalarında kullanım ilke ve olanaklarının ortaya konulması yer almaktadır.

(http://www.agri.ankara.edu.tr/peyzaj/meslek.htm)
(http://www.peyzaj.org)
otellerin, fabrikaların çok zengin şahısların evleninin bahçelerini düzenleyen bir nevi yüksek bahçıvan kurulu. türkiyede pek şehir bölge planlama, hatta planlama bile görülmediğinden peyzaj mimarlarının çoğu aç gezmektedir.*
ismi ve izlenimi güzel olsada yapılması gereken son işlerden biridir.. mesai saatleri yoktur...
iş imkanları cok sınırlı olan meslek.
bahçıvanlıkla uzaktan yakından alakası olmayan meslektir.peyzaj mimarları peyzajın yani; algılanabilir fiziksel çevrenin mimarisini yaparlar arkadaşlar..yani mimarlığın bir koludur.endüstriyel tasarım, yapı mimarlığı, iç mimari ve peyzaj mimarlığı bu başlık altındadır.binlerce mühendis de boş gezmektedir daha çok kişinin kendisini yetiştirmesiyle ilgili bi durumdur bu.türkiyede hızla gelişen toplu yapılar da iş imkanlarının sınırlı olduğu tezini yalanlar niteliktedir..
çevre mühendisliğiyle karıştırılan, lakin yakından uzaktan ilgisi olmayan yaratıcı olunabilecek, ancak ülkemizde kısır bir meslektir.
mimarlığın bi dalı olduğu için ne olduğunu bilmeden yazdığım ancak eğitimini almaya başladığımda gayet hoşuma giden güsel bi meslek.
Ayrıca mesleğe mensup kişilerin bu mesleğin bahçıvanlıkla alakası olmadığını bilmeyenlere öğretmeyi görev edindiği çevremizi ve dünyamızı güzelleştirmeyi,yaşanabilir kılmayı hedefleyen meslek disiplini.
iş imkanının kısıtlı olmasını da karnını doyuramayan insanların çevresini düzenlemeye para harcamak istememesine bağlıyorum.
Bitki turlerinin latince isimlerinin ogretildigi bolumdur.
kabaca; açık alan tasarımı.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden mezun olanlar bina ölçeğinden kent, ülke ve bölge ölçeğine kadar her türlü peyzaj proje ve uygulamasında etkin rol alılar. Peyzaj Mimarları, bina düzeyinde teras ve bina bahçeleri ile toplukonut bahçeleri, çocuk oyun alanları, spor alanları, yaya alanları, meydanlar, kıyı alanları, değişik büyüklükteki parklar, botanik ve hayvanat bahçeleri, tema parkları, otoyol peyzaj tasarımları, açık hava rekreasyon alanları ile milli parklar gibi değişik ölçeklerdeki kentsel ve kırsal açık alanların planlama, tasarlama ve uygulama aşamalarında yer alırlar. Mezunlar kamu ve özel sektörde çalışma olanaklarına sahiptirler. Kamu sektöründe çalışan peyzaj mimarları genellikle Bayındırlık ve iskan, Ulaştırma, Tarım, Orman ve Çevre, Turizm ve Kültür Bakanlıkları ile valilikler ve belediyelerde görev yapabilirler. ayrıca özel sektörde çok geniş iş olanaklarına sahiptirler. Peyzaj Mimarlığı Büroları, fidanlıklar, kent mobilyaları ile uğraşan firmalar, mimarlık ve planlama büroları, çevre düzenleme konularında çalışan inşaat firmalarında peyzaj mimarı olarak görev alabilirler.*
Yeşil alan, çevre düzenleme, planlama ve tasarımı ile uğraşan meslek disiplini...
çevrenin sürdürülebilirliği ve doğa koruma temelinde; kırsal, kentsel ve arada kalan tampon bölgenin planlanmasını, tasarımını her yönden ele alıp değerlendiren, analiz eden bu doğrultuda insan ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte mimari plan tasarım uygulayan meslek disiplinidir.
eski adıyla 'süs nebatları mimarlığı' olan peyzaj mimarlığı ne yazıkki türkiye de hakettiği yerde değil. zengin ülke mesleği olarak öngörülen peyzaj mimarlığına verilen önem çok az. gelişmiş ülkelerde aksi sözkonusudur. evimizden, işyerimizden ya da herhangi bir dört tarafı kapalı bir mekanın kapısından çıktığımız anda peyzaj başlar.
ülkemizde peyzaj mimarlığının, üniversitelerde çeşitli fakülteler altında olması son derece tezat bir durum olup yanlış bir sistemdir.
mimarlık bürolarının yeni gözdeleri. inşaatcıya ayrı mimara ayrı para mı, hayır. peyzajcı üçü bir arada ile mimarlık bürolarınız şıkır şıkır.
itü deki şubesi için ders programı;

http://earth.sis.itu.edu.tr/plan/PEM/000000.html
akrabalara anlatılması en zor mesleklerden biri peyzaj mimarlığı.. uğraşılan sayısız denemeden sonra vazgeçtim ben artık, akrabalardan birisi olsun, dolmuş durağındaki yaşlı teyzenin ısrarla sohbet etme çabası olsun konu 'ne okuyosun' a geldiği anda ben 'mimarlık' diyorum artık.peyzaj kelimesini dahi söyleyemeyen insanlara peyzaj mimarlığının ne olduğunu anlatmaya çalışmak sadece zaman kaybı oluyo
istanbul üniversitesinde orman fakültesine bağlı bölümdür. ne alakaysa artık. mimarlardan hiçbir eksikleri yoktur. projeyse proje plansa plan herşeyi yapar maketini çakarlar. çoğunlukla kızların tercih ettiği bölümdür. bölümün mezunları mimarlık ya da şehir bölge planlama gibi bölümlerde master yapabilirler. ama güzide ülkemizde peyzajı çim, çam, gül sanan dangozların sayısı çoktur.
trakya üniversitesi peyzaj mimarlığı fakültesinde okumuş saygıdeğer kişilik;
(bkz: erkan akalan)
bahçıvanlıkla eşdeğer bölüm.
"şu çiçeği buraya mı dikelim yoksa oraya mı?" sorusunun cevabını 4 yılda bulan insanların okuduğu bölüm.
ne yaptığı tam olarak belli olmayan meslek.
" "şu çiçeği buraya mı dikelim yoksa oraya mı?" sorusunun cevabını 4 yılda bulan insanların okuduğu bölüm "şeklinde bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak için çabalamaktan asla vazgeçmeyen insanların tanım yapmaktan, bölüm üzerine kendi zekaları yettiğince şakalar söylemekten bıkmayacakları bölümdür, bu tip zihniyet devam ettikçe de hakettiği değeri görmesi mümkün değildir tabi ki.
hak ettiği yerde olsaydı , ali ağaoğlu gibi densizler istediği yerde top koşturamazdı.
Gitmeyi düşündüğüm, ege'de okuyan ya da ege'den mezun olanların mesaj atmasını beklediğim bölümdür.
3. sınıfı okuduğum harika bölümdür.
çim biçme makinesinin yapımını öğrettikleri bilim dalı.*
(bkz: işte bunlar hep işsizlik)