bugün

kayseriye özgü bir yiyecektir.yenildiği evde tuvalete girmek işkencedir.etrafı çemenle kaplı ettir.
kızarırken etrafa yaydığı koku her şeye değerdir ..
tamamen türk kökenli bir yemek olmasına rağman , romenler ve ermenilerde kendilerine ait olduklarını iddia ederler .. gerçi onlar eskiden ne idi ki ?! ..
(bkz: pastırma yazı)
orta asya türklerinin evlerinden uzak kalacakları zaman yanlarına aldıkları et parçalarının, güneşte kuruması sonucu ortaya çıktığı rivayet edilen yiyecek.

çemen nasıl katıldı bu konuda bir bilgi yok.*
(bkz: pastirma wmv)
yendikten sonra bünyenin attığı terde kekremsi,çivit,mide bulandırıcı kokular barındıran yiyecek. öyle ki yazın kayseri'nin her yerinde böyle bir koku hakimdir. kayseri'de "pastırmacı fikret" bu işin erbabıdır.
pastirma yedikten sonra özellikle yaz aylarinda kollar asla yukariya kaldirilmamalidir. mümkünse robot gibi kollarinizi koltuk altlariniza dogru bastirarak yürünmelidir, aksi takdirde koltuk altinizdan çikan kokular etrafinizdaki insanlarin köse bucak kaçmalarina sebep olabilir.
çoğunlukla kayseriye mal olmuş et..çiği bir şekilde yenilir...memeletinde bile pahalıdır...
orta ve fakir kesimin yediği en son 3.jeolojik dönemde görülmüştür...kısacası marketlerde tadına bakmak bahanesiyle götürülmediği sürece pastırma yemek türklerin jüpitere astıronot göndermesi kadar imkansızdır...
pacanga boreginin icine ne de guzel yakısan ettir. ete meraklı yurttaşlarımıza kilosunu 20-30 milyon civarı yaparak en buyuk kazık atılmaktadır.
kayserilerin ünlü pastırması ne hikmetse nadide sultanın konyalıdan başkasına bastırmayacağını idda ettiği yiyecek türü.. ayrıca ne zaman bir eşek görülse bunu neden pastırma yapmamışlar diye adından söz ettiren gıda çeşitidir.
(bkz: pastırmacılar tedirgin)
yenildiği zaman rakının bile kokusunu bastırabildiğine dair söylentiler vardır.
osmanlı zamanında uzun yola çıkılmadan önce, etlerin ince ince doğranıp daha sonra atın vücudu ile semerinin arasına konulup, birkaç gün at üstünde gidilip etin orda o sıcaklıkta pişmesi sağlandıktan sonra çıkarılıp yendiği yiyecek. tabi ki günümüzde böyle yapılmıyor. *
orgazmik yiyecekler kategorisinden, kokusu olmasa uğruna ölünebilecek bir lezzet abidesi.

(bkz: oruç kafa)
büyükbaslarin sirt etinden (kusgomu) yapilan,icerisine katilan baharat ve tuz ile uzun zaman dinlenmeye birakilarak pisen,etin yumusak olmasi icin etrafi cemen ile kapatilan , kayseri altini.
insanın idrarından bile kokusu duyulabilen, kokusuna rağmen karşı konulamayan yiyecek.
kokusunun tamamen cemenden kaynakli oldugu, kayseri altini diye tabir edilen, tavada yumurtayla karistirildiginda harikulade bir tat birakan, erman toroglunun kayserispor maci yorumunda ses getiren söylesinin kaynagidir. http://www.youtube.com/watch?v=fFiBEdsuHgo
kilosu yeni opel corsanın kilosundan pahalı olan yiyecek. bide kokusuna pis diyolar saçmalık zengin gösterir efendim kokusu.
kokusu koltuk altı terlerine bile sinen besindir. ama bu olumsuz durum bile beni pastırma yemekten vazgeçiremez.
tadini cemenden almis olan, kokusu maalesef ki bunyeye zararli, "bir de etin siniri olmasa" dedirten, super yiyecek. lakin, fiyati nedeniyle her eve girememektedir.
on tane kayseri tanıdığımın onunada sipariş verdiğim halde bir tanesinin henüz getirmeyi beceremediği kötü kokulu yiyecek olmasına rağmen tadından vazgeçilmez besin. yumurtayla nasılda yakışır.*
asgari ücretlilerin kolay kolay alamayacağı Kayseri'ye özgü bir yiyecek.
insanın türk olduğum için ne kadar şanslıyım sözünü söylemesi için bir sebep daha veren muhteşem yiyecek. tavada tereyağı ve yumurtalı kombinasyonları harika olur. evde yapabileceğiniz bir tarifte ben vereyim. (bkz: orgazmik tatlar) (bkz: başyazıcı sucukları)
200 gr kuşgömü pastırma
60-70 gr tereyağı
1 adet fırın poşeti

öncelikle fırın poşetine tereyağını ve pastırmaları koyarak poşetin ağzı bağlanır. poşetin üzerine birkaç ufak delik açılarak poşet ocağın üstünde bulunan teflon tavanın üzerine konur. orta ateşte teflon tavanın üzerinde pişmeye bırakılır. eriyen ve fokurdayan tereyağının içinde banyo yapan pastırmalar takriben 5 dakika sonra müthiş bir hal alır, ekmek banarak yenir.
bu lezzetten edilen diğer lezzetler; (bkz: kagitta pastirma).
kuru fasulyenin lezzetini iki kat arttıran yiyecek.