iupac adlandırma sistemine göre 4-(Asetilamino)fenol bileşiginin ticari adıdır.
vücutta emilimi ve atılımı cok hızlı olması, hemen hemen toksik bir yan etkisi olmaması, kısa zamanda etki göstermesi, gebe kadınlarda da guvenle kullanılabilmesi ve kolay temin edilebilen bir agri kesici olması nedeniyle ideal bir etken maddedir.
Kimyasal formülü: C8H9NO2
Moleküler ağırlığı : 151,17 g/mol
Biyoyararlanma: %100
Metabolizma: Karaciğer
Yarı ömrü: 1 - 4 saat
Atılımı: Böbrek
Erime noktası : 169°C
Yoğunluğu : 1.263 g/cm3
Suda ki çözünürlüğü : 1.4 g/100 ml (20°C) etanol'de
çok feci kulak çınlaması yapabilmektedir bu meret. her türlü soğuk algınlığı, ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlarının ana maddesidir.* kullanırken dikkat etmek lazımdır.
bağımlılık yapmayan ağrı kesicidir(ağrı kesiciler iki sınıftır; narkotikler ve narkotik olmayanlar parasetamol ikinci sınıftadır) ve birçok ilaçtan da güvenilirdir.ilaçla zehiri ayıran dozdur ilkesine göre tavsiye edilen miktarda alınırsa hiçbir yan etki gözlenmez(alerjik bünyeler ve karaciğer böbrek yetmezliği olanlar hariç).ateş düşürmedede oldukça başarılıdır.
etken madde adıyla yani paracetamol şurup 150 ml olarak,saba ilaç tarafından üretilmektedir.
ateş düşürücü özelliği, agrı kesici özelliğinden fazladır.
günlük alımı 1000 mg. geçmemesi gereken 8son araştırmalar karaciğer rahatsızlığına neden olduğunu söylüyor), bunun dışında ateş düşürücü ve analjezik etkiye sahip madde. "Zehir ile ilacı ayıran şey dozudur" mantığını bir kez daha hatırlamış oluyoruz bu vesile ile..
Onun için Tylolhot alımını günde en fazla 3 kereye düşürün diyorlar.
Alerjim oldugunu yeni ogrendigim ve ates dusurucusu olarak yanlislikla aldigim ve hastaneye gitmeme sebep olan madde.Vermidon a-ferin calpol gibi hemen elimizin altinda bulunan ve neredeyse bütün ilaclarda mevcuttur.
ağrı kesici ateş düşürücü bilinen tüm ilaçların ana maddesidir. içildiğinde kişiye bir gevşeme, rahatlama (hafiften pilot) sağlayan aynı zamanda vücut ısısını artıran madde.
vücutlarında bu zıkkımı kıracak enzimler olmadığından kedilerde ölümcüldür. bir kedinin parasetamol aldığı kuşkusu duyduğunuz anda veterinere götürmeniz gerekir. tedavide asetilsistein kullanılır ancak %100 etkili değildir.
köpeklerde ise uygun dozlarda kullanımının zararı yoktur. antienflamatuar etkisi olmamasına karşın köpeklerdeki kas ve iskelet ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
yılanlarda da ölümcüldür. guam'da farelere verilerek yılanların yoğun bulundukları bölgelere atılmaktadır. fareleri avlayan yılanlar da nalları dikmektedir.