Yemekleri evde yemek, sigara içiliyorsa paket almak yerine tütün sarmayı tercih etmek, arkadaşlarla kafede oturunca çay gibi ucuz lezzetlere yönelmek. Ben bir ara denedim dikkat edince gerçekten para birikiyor. Yok ben macchiato içerim, uzun parliament'imden de ödün veremem diyorsanız biraz zor tabi.
Para biriktirmek icin bogazdan kesme taraftari degilim.
Temiz olduktan sonra yirtilana rengi solana kadar ayni elbiseleri giymekle sagliginiz bozulmaz ama karbonhidrat agirlikli beslenirseniz hasta olursunuz.
az yiyerek. mesela bi tavuk ekmek 2 buçuk. ben genelde tam ekmek yerim. ama sıkıştığımda bi yarımla yetiniyoz. e her gün tavukmu yenir mk diyeceksiniz. ara ara menü değiştir. karışık tost 3 tl. veyahut tavuk sote 3 buçuk tl.
en kötü senaryoyu hesaplıyorum. aylık 500 tl alsan günde 3 ögün yesen ve bu öğünler 3 tl'yi geçmese günde 9 tl. ayda 270 tl. 230 tl cepte kaldı. bu parayı da kıza yatırırsınız. 1000 tl alıyorsanız, daha iyi menüler yiyebilirsiniz.
ha siz doymak için bir öğünde 20-30 tl harcıyorsanız bilemicem. ben öğrenci milletine gore hesabımı yaptım.
edit: faturalar göz önüne alınmadı. sadece elektrik, su ve telefon faturasiınıda 230 TL nın üstüne çıkarmassınız herhalde.
öğrenci için ütopyadır, öğrenci için hayaldir gibi sözler beni benden alıyor abi... bende öğrenciyim. hatta 3 sene önce elimde haftalık olarak 30 -35 lira geçerdi. üniversite 1 deyiz daha. kendimce kaba hesap yaptığımda bile o haftalık 30 lira cebimde kalıyordu. abi bir kere toplu olarak cafelerde oturuluyorsa bırakın masadakiler söylesin. sizde şöyle bir yöntem deneyin. karnınız toksa içeceğiniz bir çayın veya bir kolanın fiyatını bilin. kumbaranıza her içmediğiniz içeceğin parasını atın. görmemişler gibi davranmanıza gerek yok. yine okulun kantininde yemek yiyip en az 5 lira verip doymamak var, okulun yemekhanesine girip 2,5 lira verip doyup çıkmak var. yani aslında çok ufak ayrıntıyla bile öğrenciyken para biriktirilir. bunda o kadar zor bir durum yok. nasıl para biriktirdiğimi merak edenler mesaj atabilirsiniz.
Hesap açıp, yanında hiç nakit bulundurmayarak. Zira pos olmayan yerler çoktur veyahut 2 3 liralık şeyler için pos çektirmemek gibi bir aşağılık duygusuna kapılıp harcanmaya bilir.
Afedersiniz ama fıtratını sikerler böyle yolun. Kusura bakmayın arkadaşlar, memleketin ekonomisi piyasası belli. Çok yüksek gelirli işiniz veya babadan kalacak mirasınız yoksa bok para biriktirirsiniz. Gidin loto oynayın piyango çekin.
1. Piyasayı takip edin. Az riskli çok kazançlı şeylere yatırım yapmaya bakın ki bu genelde vadeli mevduat demek. Mesela yeni çıkan şubesiz bankacılıklar daha çok faiz getiriyor. Cepteteb ve enpara.com’u tavsiye ederim. çünkü bu bankalarda eft, havale ve hesap işletim ücreti yok. ayrıca bu bankalarda günlük faiz seçeneği de var. vade gününü beklemeden kazanmaya başlıyorsunuz.
2. Maaş karşılığı çalışıyorsanız maaşınızın maksimum bölümünü bankaya yatırın. Kendinize minimum cep harçlığı ayırıp ayın sonunu getirmeye çalışın.
3. Eğlenceye ve lükse çok az hatta neredeyse hiç para ayırmayın. Sinema, tiyatroyu unutun. Evde online izleyin. Dergi aboneliklerinizi sonlandırın. internetten film izleyip gündemi takip edin.
4. Normalde paraya ihtiyacım yok deyip geri çevirdiğiniz extra iş tekliflerini hemen kabul edin. Her zaman ki işiniz dışında para kazanmak için ne yapabilirsiniz? Bunu bir düşünün. Mutlaka başka bir yolu olmalı.
5. Evde yiyin, hatta işe de evden yemek götürün.
6. Ekonomi ve finans konusunda bilgilenin, böylece yanlış yatırım yapmazsınız.
7. Son olarak, ümitsizliğe kapılmayın. Biriktirmeniz gereken para er ya da geç birikecek ve siz de eski rahat günlerinize döneceksiniz.