bu nisan ayında düğünler var diye öyle bi sıktım ki harcamaları şu an ay sonu ve benim yeni kıyafetler alabilecek param var hesabımda. normalde mutlaka kıt kanaat gelirdim bu günlere.
Zorunlu harcamaların iki üç katı maaş almak. Sorun bizim israflığımız değil ki. Faturaları ev kirasını mutfak masrafını çıkınca maaştan para arttı da biz mi biriktirmedik.
Eline geçen parayı bir yere koy, almaya üşeneceğin. Zamanla o hep fakirmişsin gibi hissediyorsun çünkü cepte para yok ama aslında değerlisin karşim.anladın sen.
Parayı niye kazanıyorsun? Eğer o parayı abartı olmadan kendi ihtiyaçların ve hayattan zevk almak için harcamayacaksan ne diye kazanıyorsun ki? Para biriktirmek insanoğlunun en saçma alışkanlıklarından biridir.
harcamayı en aza indirmek.
gereksiz sohbet ortamlarına sırf 2 muhabbet ederim şeklinde bir istek ile gitmemek ( ulaşım ve yemek derken fazla para yapıyor)
asgari ücret kazanılıyorsa ve ev kira ise daha yuksek maaşlı işler aramak.
amaç belirlemek. istediğiniz bir şey olmazsa biraz zor birikir o para. bu aşamayı geçersek, çok para harcayan biriyseniz küçük meblağlardan başlayın. haftada 5 lira atın kenara. sonraki ay haftada 10 lira. böyle böyle arttırırsanız belki alışkanlık haline gelir.
kimseye simit bile ismarlama hem parandan olursun hemde arkandan enayi derler...
ikinci yol ise kimseden bi sey isteme minnet duygusu kalmasin o zaman borclu hissetmezsin...