oy vermek icin en az lise mezunu olma sarti

entry34 galeri0
    1.
  1. 1961 anayasası referandumu öncesi, anayasanın kabulünü kolaylaştırmak için düşünülen bir öneriydi. reddedilmesine rağmen, anayasa genel seçmen kitlesince kabul edildi. belki kabul edilmemesinin o gün için bir etkisi olmadı, ama daha sonra yapılan önemli bir referandumda demirel, ecevit, erbakan, türkeş vs.nin siyasete dönmesinin önüne geçemedi; ve türkiye'nin bu isimlerin bayraktarlarının uyguladığı politikalardan hala kurtulamamasına ciddi bir etken oldu.
    3 ...
  2. 2.
  3. birilerine dokunduğu için asla gerçekleşmeyecek hadise. 30 milyon kişi açlıktan sürünür, bir milyon ise kral hayatı yaşar. ama iş sandığa gelince dış sermaye'nin galip gelmesi için ister akp isterse chp, dp, mhp, gp vs. iktidar olsun farketmez; halk eşit koşullardayken seçim yapılmalıdır. bunun için de geri bırakılmış, gelir uçurumlarının yaşandığı güzel ülkenin birinde profesörle çobanın oyu bir sayılır ki sömürü devam etsin; petkim, tüpraş, telekom vs. ona buna rahatça peşkeş çekilsin.

    edit: işbu entry sadece ekonomi baz alınarak yazılmıştır. imf, ab, abd vs.ce oluşturulan dayatmalar karşısında sayılan beş parti arasında bir fark görülmemiştir. %10luk barajda geriye ciddi bir çözüm bırakmamıştır. laiklik-gericilik, şehir güvenliği, terörle mücadelede başarı vs. gibi seçenekler üzerinden ortalama olarak cahil bırakılmış halka kötünün iyisini seçmek kalmıştır sadece. onu da ne kadar yapabildiğini en son 2002'de gördük.
    2 ...
  4. 3.
  5. Eğitim sistemi bu şekilde olduğu sürece üniversiteden mezuniyet şartı koyulsa bile fazla birşey düzeltmeyecek önerme.
    2 ...
  6. 4.
  7. gerçekleşse bile, meslek liselilerin oylarının katsayı problemi yüzünden yarım oy sayılması muhtemel uygulamadır.
    6 ...
  8. 5.
  9. bu ülkeyi müreffeh hale getirmesi gerekipte getiremeyenlerin tümü zaten yüksekokul mezunu değilmi diye sormazlarmı adama?
    1 ...
  10. 6.
  11. 7.
  12. fransa, isviçre, belçika, isveç, finlandiye gibi ülkelerde hala anayasa'da bulunan kuraldır. birilerinin aktardığı gibi bu kural anayasa'dan kalkmamış fakat önemini yitirmiştir. çünkü düzenli eğitim programı ile bu ülkelerin hepsinde de lise mezunu olmayan insan kalmamıştır.

    ülkemizde uygulanmasının gerektiğini düşündüğüm bir kanundur aynı zamanda. çünkü herkes çok iyi bilecektir ki hala bir çok yerde atlıya ver, okluya ver, ampüllüye ver şeklinde insanlara oy verecekleri parti tarif edilmektedir. bu ise asla tam anlamda demokrasi olmayıp bir kişinin oyunun bir çok kişinin oyu olması anlamına gelmektedir. çünkü bu, kişinin özgür iradesi ile değil başkalarının yönlendirmesi ile verdiği oydur. yine herkes çok iyi bilecektir ki son yerel seçimlerde bir parti ip boyu ölçüp okur yazar olmayanlara dağıtmış ve ip nereye gelirse oraya verin şeklinde açıklama yapmıştır. bu yapılanların hepsi demokrasiye aykırı olup, başka bir ülkede yapılsaydı seçimin iptal sebebi olarak görülürdü. ağanın oyunun 50.000 oy olması gibi etmenlerden dolayı ise biz canım ülkemde bu tip şeylere alıştık bunların adını da demokrasi koyduk.
    5 ...
  13. 8.
  14. insanların eğitimle ehilleştirildiğini ya da eğitimin bir fikri yaymada, kabul ettirmede önleyici bir faktör olduğunu düşünmek yeteri kadar aptallıkken lise mezunu olmanın bir seçmen olmak için ön şart olması aynı derece de aptallıktır. bir insanın kendi iredesiyle bir fikri olabileceğini kabul etmek bu kadar zor mu? illa ki bir fikrin peşinden gitmek için eğitim seviyesi belli bir düzeyde mi olmalı? belki de bu düşüncede olan insanlar aslında kendilerinde böyle bir farklılaşma olmasından mutevellit herkeste aynı değişim olası olduğunu düşünüyorlar. ama yok işte anlamak lazım belki de; eşek semer olayı.
    0 ...
  15. 9.
  16. akp'nin silinme sebebidir.evet öyledir.daha adamlar seçim otobüsü üstünde yazan seçim propagandasında ki istikrar sözcüğünün ne anlama geldiğini bilmiyorlar,özgürlük diyen var.
    2 ...
  17. 10.
  18. bir insana sen cahilsin demek o yaftayı yapıştırmak kadar saçma düzeysiz bir şey olmasa gerek. bu hakkı kendinde bulup böyle bir şartı olabilir kabul etmek sadece insanların kendi cehaletini ortaya koyan kabul edilmez bir ifadedir. bir zamanlar bir mankenin kendini bilmez şekilde dudaklarını büke büke " dağdaki çobanla benim oyum bir değil!" demesi ne kadar abesle iştikalse bu durumda o kadardır. kimin kimden farkı var?
    0 ...
  19. 11.
  20. koy vermek icin o zaman üniversite mezunu olmak lazım desene cok calışmak lazım .
    0 ...
  21. 12.
  22. bu ancak lise ve öncesi eğitim olanaklarının kayıtsız şartsız sağlanması ile olabilir. zira doğuda ve diğer yerlerde köylerde ailesi tarafından okula gönderilmeyen çocuklara, maddi yetersizliklerden okuyamayan çocuklara devlet sahip çıkamıyorsa bunları okutamıyorsa böyle bir şey istemesi ve teklif edilmesi düşünülemez.
    0 ...
  23. 13.
  24. akepe'nin sonu olur ünkü oy aldığı kesimler belli.
    0 ...
  25. 14.
  26. cahilliğin ne kadar sürede geçtiğini hesaplamak lazım belki de bu şartı getirmek için. bir ülkeyi kitaplarda yazdığı gibi gelişmekte olan ülkeler kategorisinden alıp gelişmiş ülkeler vasfına sokmak bir el şıklatması süresiyle gerçekleşecek bir şey değilken bazı şeyler için ciddi anlamda zamana ihtiyaç varken halen daha insanları cahil olarak sınıflandırmak ciddi anlamda ciddiyetsizlik olsa gerek.
    oturduğun koltukta bir arkana yaslan ve düşün bakalım; senin bulunduğun şehirde belki de okula gitmemek ayıptı, ama birçok yerde okula gitmek yoldan çıkmanın işareti sayıldı. belki senin okul kitapların dışında cehaletini yenmek için ufkunu genişletmek için romanların hikaye kitapların oldu, ama bazıları o okul kitaplarını zor buldu. hani sen dersaneler için paralar döktün ya o cahiliği alan üniversitelere girmek için işte o beğenmediğin oy hakkını vermek istemediğin insanlar karınlarını doyuracak parayı zor buldu.
    aslında daha çok devam eder farkındasın değil mi? bir ülkede yol yaparsın, köprü yaparsın, sınavlar koyar sınavlar kaldırırsın. her şeyi vatandaşın için yaparsın. bazı şeyler anında farkettirir kendini ama bazısı seneler sonra etkiler hayatı. bu ülkede kimse aynı şartlarda değil. ama bunun sorumlusu sadece bu iktidar değil. ve en dehşet verici olanıysa kürtü türkü lazı çerkezi alevisi diye kutuplaşmalar varken bu ülkede herkes bunların kötülüğü üzerine yorumlar yaparken yine hiç çekinmeden saçma bir snıflamayla üstünlük yarışı başlatmak akıl karı değil aslında.
    0 ...
  27. 15.
  28. -Geçersiz oyların büyük oranda azalması,
    -hayatı köyünün dışarısı olmayan insanların küresel çapta ekonomistler gibi davranmasının engellenmesi,
    -Yol yabtılar gibi beton kemirmeye dönük argümanların tarih olması adına

    Şart olan gerekliliktir.

    Lise şartı üniversiteye de yükseltilebilir.
    13 ...
  29. 16.
  30. demokrasi pıtırıcıklarının, diktatör nağmeleriyle ortalığı inletenlerin antidemokratik diktatöryal söylemidir.
    3 ...
  31. 17.
  32. cumhurbaşkanı olmak için de, üniversite mezunu olunması gerekli. ancak....
    19 ...
  33. 18.
  34. fırıncıya söyleyin ekmek de vermesin.
    2 ...
  35. 19.
  36. hatta lise mezunu olmayanlardan oksijen tüketim vergisi alalım. senin benim oksijenimle lise mezununki bir olmamalı.
    8 ...
  37. 20.
  38. Bence “her Türkiye cumhuriyeti vatandaşının bilmesi gereken sorular” rastgele dağıtılmalı bilemeyenin oyu geçersiz olmalı.
    2 ...
  39. 21.
  40. Lise mezunu olunca ne değişecek? Diploma cehaleti aliyor mu sanki?
    0 ...
  41. 22.
  42. 23.
  43. Doğru değil ama bazen bu da yetmez, daha sıkı kurallar koymak gerek diyorum. Televizyondaki 50TL ye 10kg bal reklamına kanma cehaletinde bazı vatandaşlar. Üstelik sayıları da az değil...
    1 ...
  44. 24.
  45. Liseye kadar babadının parasıyla zorla okumuş gerizekalıya oy hakkı verecekler, imkansızlıktan okuyamayan zehir gibi evlatları yok sayacaklar.

    Beyninizi sikeyim sizin.
    2 ...
  46. 25.
© 2025 uludağ sözlük