motorlu taşıtların tasarımı, üretimi, geliştirilmesi ve test edilmesiyle ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Makine, elektrik-elektronik, malzeme ve yazılım mühendisliğinin birleşimi olan bu alan; otomobiller, kamyonlar, motosikletler ve diğer kara taşıtlarının daha verimli, güvenli ve çevre dostu hale getirilmesini amaçlar.
Otomotiv mühendisleri genellikle üç ana alanda çalışır:
1. Tasarım ve Geliştirme – Araçların aerodinamik yapısını, motor sistemlerini ve güvenlik unsurlarını geliştirirler.
2. Üretim ve Üretim Süreçleri – Araçların fabrikalarda verimli ve hatasız üretilmesi için süreçleri planlarlar.
3. Test ve Güvenlik – Araçların dayanıklılık, yakıt tüketimi ve çarpışma güvenliği gibi konularda test edilmesini sağlarlar.
Bu alan, içten yanmalı motorların yanı sıra elektrikli ve hibrit araç teknolojileri, otonom sürüş sistemleri ve alternatif yakıtlar gibi yenilikçi konuları da kapsar.
Makine mühendisliğinin alternatifi bir bölümdür , her yer makine mühendisi olmuşken, bu bölüm tercih edilebilir. okul bittiginde bu bölüm üzerine master yapmayı düşünüyorum.
Not: makine mühendisliği okuyorum.
Lise zamanlarında 2.çok istediğimdi bölüm olup her mühendislik gibi içinde bolca fizik barındırmasından dolayı vazgeçtiğim mühendislik dalı. Ayrıca makine mühendislerine batan bir mühendisliktir.
"Makine muhendisligi kazanamayanlarin avuntusu" yazacak kadar bos kafada olmamak gerek tabii. Makine muhendisinin cevap veremedigi noktolarda otomotiv muhendisi var. Hem makine muhendisi otomotiv sektorune yeterli olsaydi boyle bi bolum acilmazdi. Makinecilerin her firsatta kotuledigi bolumdur. işlerine gelmez cunku. Otomotiv muhendisinin gordugu dersler makine muhendisiyle ayni olmakla beraber ayrica motor uzerine ozel dersleri de mevcuttur. Bitirmek hic kolay degil.
Şu anda Mersin Üniversitesi'nde okumakta olduğum program. Puanı düşük evet ama dersleri bir hayli zor olan program. Diploma notuna ve ingilizce seviyesine bağlı bitirince gayet güzel iş bulunabilecek bir program. Hatta sadece dil koysanız ve mezun olacak kadar diploma notunuz olsa da yeter. Bize prof. tarafından söylenen de bu yönde. Tercih edecek arkadaşlara seve seve yardimci oluruz.
kafamda halihazırda büyük bir arzuyla yer etmeye devam eden projelerim için kesinlikle bitirip bilgisayar mühendisliği lisansımın üstüne eklemem gereken mühendislik bölümüdür.
çukurova üniversitesi bünyesinde prof. dr. kadir aydın öncülüğünde kurulmuştur. okuması zordur. mezun olduktan sonra iş sıkıntısı olmadığı söylenen bölümümdür.
makine mühendisleri, otomotiv, uçak, enerji ve tüm imalat sektörlerinde iş imkanına sahipken, sadece otomotiv alanında kendini geliştirmek isteyen bünyelerin tercihidir.