osmanlı imparatorluğu içerisindeki etnik halkların, osmanlı milletinin çıkarları doğrultusunda hareket etmelerini sağlamak üzere geliştirilmiş bir düşünce şekli. temelinde, osmanlılık düşüncesini pekiştirme vardır.
genç osmanlılar hareketinin benimsediği ve yerleştirmeye çalıştığı anlayıştır. tanzimat döneminden itibaren yerleştirilmeye çalışılmış, meşrutiyete bu akımla geçilmiştir.
1. meşrutiyetten sonra 2. meşrutiyete de osmanlıcılık düşüncesiyle geçilmiştir. zamanın egemenleri batının telkinleriyle meşrutiyin osmanlı'yı koruyacağına azınlıkların bağımsızlık taleplerinin biteceğini iddia etmişlerdi fakat 2. meşrutiyetin ilanından hemen sonra hızlı toprak kayıpları yaşanmış, Anadolu'dakiler dışında gayrimüslim azınlık kalmamıştır ve bu osmanlıcılık düşüncesinin çökmesine neden olmuştur. enver paşa ve arkadaşları bu tarihten sonra türkçülük düşüncesine bağlanmış "turan"ı kurmak istemişlerdr.
Ülkenin yine din sömürücülüğü yine kanlı döneme ve yine savaş yıllarına dönmesini istemektir.Onların asıl amacı hırsını tazelemektir.Çünkü Osmanlı'nın toprak büyüklüğü onların aklını çeler.Ancak önemli olan toprak büyüklüğü yada nüfus değildir.Önemli olan halkın refahı ve kalkınması,Doğru siyaset,Doğru gençlik vb. şeyler.Ancak Osmanlıcıların kafasında faşizm olduğundan bunlar önemli değildir.Başka milletlere kin duymak yunan dölünü öldürmek ermeni b.kunu asmaktır amaçları yani güç gösterisidir.
Milliyetçilik isyanlarını durdurup ülke bütünlüğünü koruyabilmek için din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit haklar verilmesini savunan düşünce. Savunucuları genç osmanlılar diye de bilinen jön türkler. milliyetçilik akımlarının güçlenmesi ile osmanlıcılık etkisini yitiriyor.
bugün türklüğün ayrımcılık olduğunu düşünüp türkiyeliliği savunmak gibi.
osmanlı'nın kurtulma çabalarından yalnızca biridir.
bir çok etnik kimliği içinde barındıran imparatorluğu bir arada tutmak için ortaya atılmış düşüncedir. kısmen başarılı olmuştur. ancak emperyalistler etnik kimlik kartını oynayıp, osmnalı imparatorluğu'nu devletçiklere ayırmıştır.
bu devletçikler bugün emperyalistlerin elinde kukladır. böyle bir devletçik olmayı reddeden başbuğ mustafa kemal atatürk ve vatanseverler özgür bir cumhuriyet yarattılar.
batı'nın böl ve yut politikası yıllarca ortadoğu'ya şekil verdi. cetvellerle çizildi haritalar ! araplar birleşmeye çalıştıkça nifak tohumları ekildi.
bir ara parçalayarak istediklerini elde edemeyen emperyalistler osmanlı impartorluğunu geri getirmeye niyetlendiler :
bugün osmanlıcılık fikri türkiye'ye nakşedilmektedir. son halifeler ortaya çıkmakta birileri davos faitihi olmaktadır. amerikan düşünce dernekleri (!) ve dergileri osmanlı haritaları yayınlamaktadır. bölgeyi yeniden himaye altına almanın yollarından birisidir artık osmanlıcılık !
Bazı belgelerden çıkartılarak ottomanization, Yeni Osmanlıcılık sözcüğünü kullanıyorum. Türkiye Cumhuriyetinin yıkılma teşebbüslerinin arkasında bu Yeni Osmanlıcılık trajedisinin olduğunu söylüyorum. Başka bir deyişle Cumhuriyet, kuruluş hikmet-i vücudunu, varlık nedenini, enternasyonal planda kaybetmiş görünüyor. Bunun yerine bir Yeni Osmanlıcılık planlarının var olduğu görülüyor.
amerikanın kucağında gelişerek sonra efendilerine madik atacağını zanneden neo-islamcıların yeni politik hevesi. hele stratejik derinlik sahibiyseniz tadından yenmez.
içinde farklı din, dil ve milletten birçok insanın bulunduğu Osmanlı imparatorluğu'nu bir arada tutmak için ileri sürülen en mantıklı fikir akımıdır. Toprakları üç kıtaya ulaşmış bir imparatorlukta Osmanlıcılık dışındaki akımları benimsemek imparatorluğun sınırlarını daraltmak olacaktır. O dönemde var olan toprakları korumak ve yönetiminizdeki halkı bir arada tutmak için izlenebilecek en iyi ve en geçerli yöntemdir. Bu akımı tüm tarihi olaylarda olduğu gibi günümüz fikir anlayışına göre değerlendirmek yanlıştır. Osmanlı'nın etnik yapısına çok uygun bir anlayış olmasına rağmen soysuz Avrupalıların kültürünü Osmanlı'ya yaymak isteyen Batıcılar ve milliyetçilik akımı etkisiyle bağımsız olmaya çalışan ulusların çıkardıkları ayaklanmalar yüzünden bu akım hedefine ulaşamamıştır.
an itibariyle tezahürünü gördüğüm fantastik akım. ha bilsem ki hümanist bir yaklaşımla bu kadar çok savunuyorlar, amenna. ama belli ki liseden, para peşindeki işini bilen birkaç pohpohçu yazardan fazla etkilenerek hatta aslında umurlarında bile olmayan, sadece benimsedikleri için kendilerini savunduklarını düşünerek bu fiile müşterek oluyorlar. kızmıyorum. olsun, ben de dwarfları, elfleri çok seviyorum. onlara laf söyletmem, hele biri söylesin tepemin tası atar. haklılar yani kendilerince.
saçmadır. Osmanlı devleti yıkılmıştır. Fiilen ve hukuken yoktur öyle bir devlet. Onun yerini daha modern, demokratik, sosyal, hukukun üstünlüğünü kabul etmiş üniter bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti almıştır.
Kaldı ki Osmanlı devletinin sonunu getiren düşünce de osmanlıcılık düşüncesidir. Halen Osmanlıyı diriltmeye çalışmak düşüncesi saplantılı bir düşünceden başka birşey olamaz.
Sevin veya sevmeyin, kabul edin veya etmeyin, devletimiz Türkiye Cumhuriyeti'dir. Açın bir zahmet anayasanın ilk üç maddesini ve okuyun. Ve ağlayın.
OSMANLI devletinin son zamanlarına doğru denenen üç ideolojiden biri. başarısız olan iki ideolojiden biri. ** günümüz tc'sinde karşılığı ulusalcılıktır.
bu ideolojinin uygulandığı zamanlarda; hepimiz osmanlıyız, mohaçta beraber savaştık, kosava'da beraber dövüştük vs gibi şeyler söyleniyordu.
ama daha sonra birileri -mesela araplar- '' bize osmanlı diyemezsiniz'' dedi ve ayrılma başlandı.
aslında osmanlının son zamanları iyice irdelenirse tc'nin mevcut durumuyla çok benzer olduğu görülecek. osmanlıda önce osmanlıcılık, sonra ümmetçilik en sonda türkçülük uygulandıydı. tc'de de önce ulusalcılık, şimdi islamcılık uygulanıyor. bu güzel günler göreceğimizin habercisi.
osmanlıcılık, islamcılık karşısında geliştirilmiş bir jöntürk ideolojisidir. batılı esaslara göre osmanlı devletini reforme etmeyi savunur ve özünde batıcılık'tır.
kendisine osmanlıcı demesi ise, imparatorluğun hristiyanlarını cezbedebilmek ve onlara eşitlik dağıtmak adınadır. bilindiği gibi osmanlı klasik düzeninde, gayrımüslimler, statü olarak müslümanlar'dan düşüktü; silah milah taşıyamazlardı.
yani, önüne gelene kullanılmaması gereken bir kavram. biz "madde bağımlıları"na materyalist mi diyoruz?
şimdilerde, osmanlı sınırları içerisinde kalan devletler arası, siyasi, ticari, askeri ve kültürel iş birliği içeren akımdır.
kimilerine göre hayal olan bu düşünce esasında basit bir iş birliği platformudur. güçlü bir devlet duruşu, başarılı bir dış politika sonucunda olmaması için bir sebep yoktur. yanı başımızda batakta olan avrupa birliği ve değişen dünya düzeninde her ülke kendine bir yer bulmak istemektedir. birlik her ülke için iyidir, her ülke de bunun farkındadır. sorunlar vardır ancak hiç biri aşılmaz değildir. 10 yıl önce savaş eşiğinde olduğumuz suriye ile şuan olan durumumuza bakın. şuan şam'da iş yapmam sinop'ta yapmam kadar basit. esas olan duvarları yıkmaktır.
he bu arada bu bahsi geçen ülkelerin %90ı ile vizeler kaldırılmış durumda. sırbistan dahil.
biz böyle bir birliktelikten yanayız. tabi isteyen elflerle dwarflarla birliktelik kurmakta özgürdür. tutan yoktur.
ulus devlet modeli ile kıyasladığımızda bir devlete (-ki uzunca bir dönem dünya tarihini yazan bir devlete) en çok yakışan ve fazlaca fayda sağlayacak olan akımdır.
bugün osmanlının ne olduğunu bilmeden, sadece kitaplardan okuyarak, tarih derslerinden duyarak, artık o zamandan kalan kimsenin bile olmadığı bir zamanda, sırf ayrım yapmak aykırı olmak için bazı insanların içine düştüğü durum.