osmanlı devletinde en çok sevilen padişah

entry19 galeri1
    1.
  1. şüphesiz ki kanuni sultan süleymandır. muhteşem süleyman.
    1 ...
  2. 1.
  3. Bence en çok sevilen padişahlar fatih sultan mehmet , kanuni sultan süleyman ve yavuz sultan selimdir. En çok bu üç padişah konusuluyor ve haklarında bilgi alınıyor (benim gözlemimce). Bundan kaynaklı olabilir.
    2 ...
  4. 2.
  5. Yükselme dönemi padişahlarıdır. Özellikle yavuz sultan selim çok sevilir.
    1 ...
  6. 3.
  7. Genç osman, delikanlı adamdır
    4 ...
  8. 4.
  9. orhan bey'dir. kendisi tahta geçme konusunda başka bir örneği olmayan bir padişahtır. Osman Bey'in ölümü sonrası kardeşler bir taht kavgası yapmak yerine bir toplantı yapmış ve toplantıda orhan bey babasına danışmanlık yapan alaeddin bey'i önermiş, fakat alaaddin bey hem askeri başarıları hem de devletin ileri gelenlerinin önerisi üzerine orhan bey'in tahta geçmesini tavsiye etmiş ve öyle de olmuştur. (maalesef bu bilgi tarih kitaplarımızda yer almaz.) ayrıca bursa'yı fethedip başkent yapması da ayrı sevdiğim bir konusudur.
    7 ...
  10. 5.
  11. bayezid dindar diye sevildiğini biliyorum. fatihin sevmeyeni de varmış, dinden uzaklaşıldı diye.
    0 ...
  12. 6.
  13. Fatih.
    Osman Gazi.
    Kanuni olabilir.
    2 ...
  14. 7.
  15. 7.
  16. hiçbirini sevmem..
    al birini vur ötekine..
    osmanlı dışında başka bir türk devlet adamı derseniz timur, şah ismail ve atatürk derim..
    0 ...
  17. 7.
  18. (bkz: fatih sultan mehmet) sanmayin ki istanbul icin. Istanbulu aldiktan sonra bilime gelismeye bilimadamina sanata verdigi deger icin taktir ediyorum kendisini. Ondan sonra 3 tane daha boyle padisahimiz olsa cok ilerde olabilirdik bugun.
    1 ...
  19. 8.
  20. Tarih değil, hatalar tekerrür ediyor! Sultan II. Abdülhamid Han.
    0 ...
  21. 9.
  22. Fatih, 1. süleyman, 2.abdülhamit. bu 3 padişahı özel olarak seviyorum. Evet.
    4 ...
  23. 10.
  24. Hepsinin ozellikleri ve faaliyetleri farkli olsa da ii. Abdulhamid benim icin farklidir.
    3 ...
  25. 11.
  26. döneminde yaşayanlar halka sorulursa

    en sevilenler: yavuz sultan selim ve sultan abdülaziz'dir

    en sevilmeyenler: fatih sultan mehmet ve ikinci abdülhamit'tir

    nasıl oluyor öyle demeyin. yavuz mısır hazinelerini getirmiş uzun zaman vergi almamış masraftan kaçınmış ve sürekli savaş kazanarak halka mutlu haberlerle dönmüştür. keza abdülaziz han ise döneminde hiç savaş yaşamayıp vergileri arttırmamış hatta dış borçlarla devleti idare edip halkın son zamanlarda en rahat geçirdiği yıllara sebep olmuştur.

    fatih döneminde osmanlı sürekli savaş halindedir. doğu'da batıda bir sürü ittifaklar kurulmuş osmanlı'ya karşı istanbul fethi sonrası bütün avrupa hatta anadolu'da bazı türkmenler bile karşı koymuş ve bu buhranlı dönemde muzaffer olarak çıksa da diler siniz ki halktan çok vergi almıştır. aynı şekilde abdülhamit han'da otoriter bir padişah olup dış borçları ödemek ve ülkeyi kalkındırmak için çok vergi almış ve çok fazla sansür uygulamıştır.
    4 ...
  27. 12.
  28. Bir karar vermek sor zira hepsi çok büyük işler başardı ve hiçbirisini biz görmedik seversek ancak yaptıkları işlerden gösterdikleri tavırlardan ötürü severiz.
    Örneğin:
    Osman gazi: kurucudur böyle büyük bir cihan imparatorluğunun ilk halkası düşünebiliyor musunuz ?

    Orhan gazi: bu küçük beyliği teşkilatlandırarak devlet formuna ulaşmasını sağlamış düzenli bir ordu kurmuştur.

    Çelebi Mehmet: ikinci kurucudur kardeşlerini yenerek devleti bir bunalımın içerisinden kurtarmış fetret sona ermiştir.

    Fatih: sanırım söylemeye gerek yok çağ açıp çağ kapatmıştır tahtta kaldığı sürede birden fazla inparatorluğa son vermiştir ve nadide bir güzellik olan istanbulu fethetmiştir ayrıca yaşadığı dönemin en entelektüel kişilikleri arasında zikrediliyordu.

    Yavuz Selim: onun döneminde osmanlı dünyadaki süper güç haline gelmiş hilafet gibi bir ayrıcalık osmanlıya geçmişti ve devlet hazinesini öyle bir doldurdu ki bir daha hiçbir padişah o kadar dolduramadı.

    Kanuni Süleyman: çoğu tarihçi aslında zaten babasından kalma koca bir imparatorluk ve dolu bir hazineyle tahta çıktı diyerek onun siyasi anlamda öneminin az olduğunu savunsada o viyana kapılarına dayandı onu kanuni yapan cesareti ve otoritesiydi ona özgü olan bu otorite çokça toprak fethetmesini sağladı tahtta en uzun kalmış padişah o idi ve ayrıca şairane yönüyle bilinmekteydi.

    I. Ahmet: yönetimde ve sarayda çok sayıda değişiklik yaptı ekber ve erşed sistemi getirildi
    Şehzadeler artık saray içinde yetişiyordu.

    Genç osman: onda en büyük dedesi osman gaziyi görmek mümkündü gençti fakat oldukça yetenekli güçlü ve zekiydi düzeni bozulmuş yeniçeri ocağını kaldırmak istedi ve yeniçeriler tarafından öldürüldü.

    IV. Murat: belkide osmanlı tarihinin gördüğü en hırslı ve cesur padişahtı bağdatı fethetti ve imparatorluğa gerileme döneminde yükselmeyi yaşattı ayrıca fiziken çok güçlüydü.

    III.selim: modern tarzda ilk yenilikleri gerçekleştirmiş isimdir. Sanatçı kişiliğiyle tanınmıştır klasik türk müziği ve batı müziğiyle ilgileniyordu valse örneklerini görmek mümkündür.

    II. Mahmut: inkılapçı bir padişahtı birçok yenilik yaptı devleti ali osmaniyye tahtında uzun kalan padişahlardandı yeniçeri ocağı onun döneminde nihayet kaldırıldı.

    I.Abdulmecit: tanzimatı fermanını ilan etmesinden dolayı tanzimatçı olarak anıldı o da tıpkı babası II. Mahmut gibi yenilikleri sürdürmeye devam etti Islahat fermanını ilan etmek zorunda bırakıldı ayrıca çok başarılı şehzadeler yetiştirdi zira abdülhamit tarihte iz bırakacak ve halkı tarafından çok sevilecek başarısını dünyanın konuşacağı bir yönetici olacaktı.

    II. Abdulhamit: devletin en kötü zamanlarında tahta geçti amcası sultan azizden çok şey öğrendi ve yukarıda da belirtildiği gibi dünyanın konuşacağı bir siyasiydi kanuniden sonra tahtta en çok kalmış padişah unvanına sahipti ve onun tahtta bulunduğu zamanlarda böyle bir devleti idare etmek çok zordu ama o bunu başardı batılı devletlerin bir çok emellerinin gerçekleşmesine engel oldu halkına ve değerlerine çok bağlı bir padişahtı bu yüzden gözü bu konularda çok karaydı halkı da bundan olsa gerek onu çok severdi o da fatih gibi çok birikimli ve entelektüeldi ayrıca marangozdu bu konuda muazzam yetenekliydi.
    2 ...
  29. 13.
  30. Tabiki de Fatih Sultan Mehmettir fikrimce .
    0 ...
  31. 16.
  32. 17.
  33. 18.
  34. Mehmet Çelebi olabilir. 11 yıllık fetret dönemine son vermiş ve ikinci kurucu olarak tanınır bunun yanında Düzmece Mustafa isyanını bastırarak halkın gözünde daha iyi bir izlenim bırakmıştır. Gerçi o padişah, iyi izlenim bıraksada bırakmasada o döneme göre sevmelidir. Gelelim neden Fatih veya Kanuni gibi ün salmış padişahlar değil konusuna? Öncelikle Kanuniden bahsedeceğim. Getirdiği çoğu yeni kanunların iyileri yanında halk tarafından kötü olarakta yorumlanabilecek kanunlar vardı. Bunlar sert kanunlardı. imparatorluğu yükseltti mi? Yükseltti ama o ayrı bir konu. Yani Kanuni için yorumum bazı sert kanunları ile halkın pek hoşnut olmaması olabilir. Fatih için diyebileceğim iki şeyden biri genç yaşta tahta çıkınca halkın ilk başta " bu kadar genç padişah mı olur ? " sorusudur. Tabii sonradan yaptığı fetihlerle halkın gözüne girmiştir ancak burada ikinci yorumum devreye giriyor. Getirdiği ' Kardeş Katli ' yasası ile halkın gözünde biraz kötü bir etki bırakmış olabilir. Kim kardeşini öldürmek istesinki ? Yanlış amlaşılmasın burada Fatihe kötü bir imparatordu demiyorum ama benim görüşüm Mehmet Çelebinin daha çok sevilmesi yönünden.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük