osmanlı devleti nin yaptığı en büyük hata

entry1307 galeri3 video1
    26.
  1. pusulanın bulunmasına, coğrafi keşiflere ve sanayi devrimine duyarsız kalmasıdır.
    3 ...
  2. 27.
  3. Musul ve Kerkük'ü bu kadar kolay ingilizlere bırakmak . Daha sonra hiç geri alamadık.
    3 ...
  4. 28.
  5. hata değildir. yapılması gerekendir. dünyayı hakimiyetiniz altına alacaksanız baba gibi düşüneceksiniz, büyük düşüneceksiniz. herkesle kucaklaşacaksınız. sorunları ele alış biçiminiz çözmeye yönelik olacak.
    3 ...
  6. 29.
  7. Hataların, Kanuni'nin oğlu Mustafa'yı öldürmesiyle başladığı söylenir ve eğer tahta o geçseydi Osmanlı'nın sonunun çok daha farklı olacağı belirtilir bazı tarihçiler tarafından.
    (bkz: kapitülasyonların sürekli hale getirilmesi)
    (bkz: lale devri)
    (bkz: ekber ve erşed sistemi).
    4 ...
  8. 30.
  9. -gereksiz kapitülasyon dağıtımı
    -küçük yaşta tahta çıkan padişahların kararlarını anneleri doğrultularında almaları yani bir bakıma hanedanın valide sultan yani harem tarafında yürütülmesi.
    -en yaşlı olanın tahta çıkması kuralına göre saçma sapan beceriksiz yöneticilerin tahta çıkması.
    -tımar sisteminin kaldırılarak hazinenin kaybolması.
    -devleti değil kendini düşünen yöneticiler.
    -ülkenin iç hakimiyetine sahip olunamaması.
    3 ...
  10. 31.
  11. -gereksiz kapitülasyon dağıtımı
    -küçük yaşta tahta çıkan padişahların kararlarını anneleri doğrultularında almaları yani bir bakıma hanedanın valide sultan yani harem tarafında yürütülmesi.
    -en yaşlı olanın tahta çıkması kuralına göre saçma sapan beceriksiz yöneticilerin tahta çıkması.
    -tımar sisteminin kaldırılarak hazinenin kaybolması.
    -devleti değil kendini düşünen yöneticiler.
    -ülkenin iç hakimiyetine sahip olunamaması.
    2 ...
  12. 32.
  13. coğrafi keşifleri engelleyememesi. En azından portekizden hızlı davranmalıydı. Sonrasında olaylar çorap söküğü gibi geliyor zaten.
    4 ...
  14. 33.
  15. yenilmez olduğunu düşünen idarecilere sahip olması. ayrıca türk kızı yerine ecnebilere yönelme isteği. (hoş bu durum iki ucu boklu değnek olayı biraz. ama bir hata olarak görüyorum.)
    3 ...
  16. 34.
  17. kafes sisteminin getirilmesi ve azınlıkları cok rahat bırakmaları.
    3 ...
  18. 35.
  19. fazla açılmasıdır, o kadar büyük bir toprağı o zamanın koşullarında yönetmek imkansızdır. bunun yanında bilim ve teknolojide ilerleyememek, devşirmelerin ihanetleri, entrikalar yüzünden padişah olmaması gerekenlerin padişah olması falan eklenince beklenen son hasıl olmuştur.

    hiç bir imparatorluğun günümüze gelemediği gözönüne alınırsa durum anormal falan değildir.
    3 ...
  20. 36.
  21. hoşgörü politikası.

    bak ermenilere,rumlara,araplara hemen zikmeye kalktılar.

    bak ingilizlere, sömürüp bırak milletler kendilerine ingiliz diyor, bayraklarında yaşatıyorlar.
    ingiliz milletler topluluğunu kurmuşlar amk daha ne olsun.
    4 ...
  22. 37.
  23. asimilasyon çalışmalarında bulunmaması.
    3 ...
  24. 38.
  25. kendi kafasının dikine gidip, avrupadaki teknolojik gelişmeleri takmaması.
    4 ...
  26. 39.
  27. son dönemlerinde din ve allah youndan uzaklaşılması. sonra çöküş kaçınılmaz oldu.
    4 ...
  28. 40.
  29. son dönemlerinde gelişen teknolojiyi gözardı etmesi, üretim yapamaması, ordusunu modernize edememesi vs.
    3 ...
  30. 41.
  31. avrupa'daki etkinliğini kaybetmesi. sonra oradan gelen "işbirlikçiler" devleti içten yıktılar. osmanlı'nın ölüsünü bile savaşla bitiremezlerdi ne zaman ki mason-ittihatçı-dönme ittifakını soktular işte o zaman çöküş başladı.
    4 ...
  32. 42.
  33. osmanlının yaptığı en büyük hata kanuninin oğlu şehzade mustafayı katline izin vermesidir. devlet büyüklerinin araya girip olayı önlemesi gerekirdi. nitekim kanuniden sonra gelen padişahlar osmanlıyı o eski parlak günlerine döndürememişlerdir.
    5 ...
  34. 43.
  35. avrupa'daki bilim ve teknolojiye önem vermemesi.
    2 ...
  36. 44.
  37. tek ve en büyük hatası vardır. birazdan söylüycem. bakınız bir hata koskoca 2 milyarlık müslüman aleminin 400 yıl boyunca hıristiyanlar karşısında ezilmesini sağlıyor bu kararın verilmesi bir veya birkaç kişinin işi. umarım şimdi onlar yattıkları yerde huzur içindedirler.
    o hata: medreselerde hikmet denilen matematik ve fen gibi akli bilimlerin tamamen kaldırılıp yerini tamamen dini bilimlere bırakmasıdır. osmanlının en büyük hatası budur. allah bu kararı verenin belasını versin. o zamanlar eminim adam diye dolaştılar ortalıkta. çok büyük iş yaptıklarını sanarak öldürler. dini kurtacaz derken, kendi dindaşlarını başkalarına muhtaç ettiler.
    4 ...
  38. 45.
  39. feth ettiği ülkelerde vergi haricinde halkın neredeyse hiçbir şeyine karışmaması. elin oğlu öyle mi yapıyor? diğerleri ele geçirdikleri ülkeyi önce bir güzel kılıçtan geçiriyorlar. kadınlarını bir güzel yataktan geçiriyorlar. sonrada soruyorlar ahaliye, ''hristiyan olmak isitiyormusunuz, istemiyormusunuz''

    hayır diyenlerde bir güzel kılıçtan geçiriliyor veya kurşuna diziliyor. geriye zaten 3-5 kişi kalıyor. onlarda sorun çıkaramıyor. asimile olup gidiyorlar.

    eğer osmanlı bu yukarda söylediklerimi yapmış olsa idi şu an hala süper güçlerden biri olmuş olurdu. sadece bu değil hatası tabi ki, son 3 yüz yılında ilim ve bilime şeytan icadı diyerek karşı çıkıldı. aslında yozlaşmış islamdır osmanlıyı yıkan.
    2 ...
  40. 46.
  41. hata mata yoktur.
    hayatın kaçınılmaz sonuçlarıdır. şimdiye kadar hangi imparatorluk ayakta kalabilmiştirki osmanlıda bu kaçınılmaz sondan kurtulabilsin. osmanlı devrindeki diğer büyük imparatorluklarda parçalanmış dağılmış hatta yok olmuşlardır tıpkı kendilerinden öncekiler gibi vede kendilerinden sonra olacaklar gibi.
    tek bir hatayla devletler yok olmaz, zira osmanlıda yok olmamış dönüşmüştür, tıpkı diğer devletler gibi.
    osmanlının parçalanması aslında kendi rakiplerinin vizyon değişikliklerinin yansımasıdır. özellikle batılı devletlerin (bkz: sömürgecilik) hareketlerinden tutunda (bkz: rönesans)ın getirileri, (bkz: ulus devlet anlayışı)nın ortaya çıkması ve bir takım (bkz: bilimsel gelişmeler) bunlar batının peydahladıkları olduğundan osmanlının öz malı olmayan bu gelişmelere adaptasyonu beklenemezdi vede zaten bu gelişmelere ayak uyduramadı ve mağlup oldu. saydığımız bu gelişmeler; çok uluslu osmanlının dağılmasına, bilimsel-ekönömik alanda geri kalmasına neden oldu.

    aynı süreçler günümüz tarihine baktığımızda görünür. örneğin almanya ve türkiye arasındaki durum. 1. dünya savaşından ikimizde yenik çıktık hatta üstüne almanya 2. dünya savaşına girip kaybettiği halde bizden birçok alanda ileridir. sebebini (bkz: alamancılar) a sorun söylerler.
    1 ...
  42. 47.
  43. 48.
  44. dirlik yerine iltizam sisteminin getirilmesi.
    2 ...
  45. 49.
  46. 50.
  47. imparatorluk olduğu halde, onlarca milletten oluştuğu halde diğer ülkelerdeki milliyetçilik isyanlarına destek vermesidir. Milliyetçilik bi virüstür. o virüs osmanlıya da sıçramıştır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük