devlet-i aliyye-i osmaniye ile özel hiçbir bağı olmayan şehir.
özel tek ilişkileri yörük türkmen derebeyliği olan kozanoğulları ile osmanlı sürtüşmesinde kozanoğullarına tabi oluşları.
bir dönem (1700-1865) istanbul yerine yörük türkmen kalesi kozan'a tabi olmayı seçmişlerdir.
bu şehrin asıl adı cebelibereket'tir.
ilk kurulduğu yer ise bugün cebel yaylası olarak bilinen cebel'dir. cebel kelimesinin kendisi dahi dağ anlamına gelir.
ancak dağlık ve sapa olmasının asayiş ve güvenliği sağlama noktasında yarattığı sıkıntılar, sapa kalmasının gelişmeyi engellemesi, bulunduğu sarp yörenin gelişmeyi engellemesi gibi faktörlerle şehir 'resmen' günümüzde bulunan noktaya taşınmış ve bereketli çukurova'ya atfen cebelibereket adını almıştır.
1900'lerin başına tekabül ediyor bu dönem.
şayet günümüzdeki gelişmeye müsait, adana-gaziantep gibi işlek bir yolda transit noktada yer alan, verimli noktaya taşınmasa idi; akdeniz'de de artvin tadında bir ilimiz olacaktı.
şu an ise şehir merkezi nüfusu 230 binin üstünde, pek bilinmese de afyonkarahisar büyüklüğünde bir şehirdir.
bir adanalı olarak insanlarını sevmiyorum. çok fesatlar. çıkarları söz konusu olmayan hiçbir işe girmezler. zaten gezilecek görülecek yerleri de yok. o yüzden boşverin osmaniyeyi gelin adanaya hayatınızı yaşayın.
Osmaniye Köyü Aydın ilinde yer almakta olup, Bozdoğan Köyleri semtinde bulunan Osmaniye Köyü Bozdoğan ilçesine bağlıdır.Osmaniye Köyü haritası konumu ise 37° 46' 49.4508'' Kuzey ve 28° 17' 55.3020'' Doğu gps koordinatlarıdır. Osmaniye Köyü bağlı olduğu Bozdoğan ilçe merkezine 12 kilometre mesafe uzaklıktadır. Osmaniye Köyü Aydın şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 40 kilometredir.
geçtiğimiz gün beni hayretler içinde bırakmış halka sahip il. bugün devlet bahçeli’nin kayseri programı vardı.
son iki gündür kayseri trafiğinde en az 30-40 tane 80 plakalı araç gördüm. bu kadar sahip çıktıklarını bilmiyordum. helal olsun.
Edit: zoruna giden soysuzlar eksilemeye başladı bile.
halkı ekseriyetle iyidir. artniyetli, haset, kıskanç bir halka sahip değildir.
misafirperver, milliyetçi, kendi halinde geçinip giden bir halka sahiptir osmaniye.
halkı aradan çıkan birkaç münferit vaka haricinde genellikle iyi. tabi osmaniye'de doğup, büyüyenleri kastederek konuşuyorum.
ama şehir olarak nüfusu 200 bin geçmesine rağmen görüntü olarak kasabadan hallicedir.
gidin yanıbaşındaki 170 bin nüfuslu iskenderun'a, 110 bin nüfuslu ceyhan'a, gidin 90 bin nüfuslu kozan'a şehircilik ne imiş görün.
içimizde yazar barındıran bir il olsun istediğim il, bir kaç hafta içinde anteb'e oradan kahramanmaraşa arada urfa ve osmaniye tereddütündeyim, şehrin %48'i orman kıymetini bilin ki; istanbul'dan kalkıp kamp yapmaya gelmek istiyorum, orada yaşayan varsa yeşillendirsin.
adana'ya tekrar bağlanmalıdır.
zaten gidin sorun kadirli'ye, düziçi'ye, bahçe'ye. halen adanalıyız derler.
adana'dan il olması gereken tek ilçe tek bir adanalının yolunun düşmediği feke, saimbeyli, tufanbeyli gibi ilçelere hizmet gitmesi adına bölgede merkez görevi üstlenen kozan'dır. bu ilçelere adana mı, kozan mı diye sorun. hepsi kozan diyecektir.
zaten osmaniye il omadan önce il olması planlanan, televizyonda adeta il olduğu ilan edilen kozan'dı.
osmaniye'nin vefat eden belediye başkanı ve sonrası herkesin malumu.
Tam olarak neden şehir olduğunu anlayamadigim bir kent. Yollar berbat, kimlik zaten yok, çok ortada. Osmaniye denilince aklıma gelen fazla bir olay yok. Askerligimi yaptığım yer o ayrı. Güzel hatırlamıyorum.