aslında osman hamdi bey bir maceraperesttir. bu maceraperestliği sayesinde türkiye bugün birbirinden değerli arkeolojik eserlere, antik kentlere sahiptir.
osman hamdi bey'in indiana jones'un maceralarını aratmayan maceralarında yanında yakın arkadaşı samatyalı oskan efendi vardır.
oskan efendi bizim ilk heykel ustamızdır ve osman hamdi bey'in kurduğu sanayi-i nefise mektebi'nin heykel bölümünün kurucusu ve müdürüdür.
osman hamdi bey burada kral 4. antiochos'un tümülüs şeklindeki mezarını bulmuştur ve bu kazı ile ilgili le tumulus de nemroud-dagh (nemrut dağı tümülüsü-1883) adlı kitabı oskan efendi ile birlikte yayınlamıştır.
ikili daha sonra 1887'de sayda'daki aya'da fenike ve makedonya krallarına ait 24 metre derinliğinde bir yeraltı nekropolünde istanbul arkeoloji müzesinin ününü sağlayan lahitleri buldular.
bunların arasında en ünlüsü pantelik dağı'ndan çıkarılan iskender lahidi olduğu sanılan mermer lahittir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/1956566/+
osman hamdi bey sadece arkeolojik kazılar yapmıyor, tarihi eserleri gün ışığına çıkarmakla kalmıyordu.
bu tarihi eserleri bizden çalmaya çalışan batılı yağmacılarla da mücadele ediyordu.
(bkz: Asar-ı Atika Nizamnamesi)
boşuna kendisine yerli indiana jones demiyoruz ya.
kimbilir böyle ne maceraları vardı...
osman hamdi bey bir amerikalı olsa onun hakkında onlarca film çekilir, romanlar yazılırdı. ama biz malesef böyle değerlerimize sahip çıkmıyoruz. bugün osman hamdi bey denildiğinde kaplumbağa terbiyecisi geliyor insanların aklına sadece. oysa kaplumbağa terbiyecisi, hamdi bey'in hayatındaki çok küçük bir ayrıntıdan başka bir şey değildir...
ruhu şad mekanı cennet olsun...
not: bu arada osman hamdi bey'in yeşil camii'nde kuran okuyan adam adlı tablosu geçtiğimiz günlerde new york'taki sotheby's müzayede evinde 4.640.100 sterline (yaklaşık 35 milyon tl) satıldı. (bkz: #42158197)
ve bu fiyatla osman hamdi bey bir türk ressamı tarafından yapılan en pahalı tablonun sahibi ünvanını egale etmiş oldu.
Osman Hamdi Bey'in 1908 tarihli “Silah Taciri” adlı resminde elinde bir kılıçla ayakta duran oğlu Edhem ve hemen yanında oturmuş konuşur halde kendini resmetmiş.
Osman Hamdi Bey ve Tablosu 1908.
- Ankara Resim ve Heykel Müzesinde sergileniyor ...
iskender lahitini büyük uğraşlar sonucu ülkemize kazandırmış kişidir. kimine göre tarihi eser kaçacısıdır kimine göre değildir. denildiğine göre iskender lahitini iran dan buraya getirirken kendini lahite zincirlemiştir. bunu kimileri lahit teki sanata aşık olduğu için der kimileride elinden almasınlar diye yapmıştır der. bu tarz işlerle uğraşanlar ikisinide yapabilir.
batili anlayisla,figurlu resmin ilk temsilcisi,muzeci,arkeolog ve sanayii nefise mektebi nin kurucusu bir osmanli aydinidir.19. yy in son doneminde,sanat ve kultur alaninda yenilesme ve batililasma akiminin oncusudur.
ülkesini seven gerçek bir vatanperver. nemrut'a çıkan ilk türk'tür. kendisini geliştirebilmiş dönemin arkeologlarıyla boy ölçüşecek seviyeye gelmiştir. nemrut gözlemlerini kitaplaştırmıştır. bu eser avrupa'da kaynak eserlerden olmuştur. ülke topraklarında ki tarihi eserleri koruma bilincini ülkemizde yerleştirmeye çalışan en önemli isimdir.
aynı zamanda iyi bir ressam olan osman hamdi bey'in bazı eserleri,
Kahve Ocağı (1879)
Haremden (1880)
iki Müzisyen Kız (1880)
Kuran okuyan Kız (1880)
Çarşaflanan Kadınlar (1880)
Vazo Yerleştiren Kız (1881)
Gebze'den Manzara (1881)
Çekik Gözlü Kız-Tevfika (1882)
Türbe Ziyaretinde iki Genç Kız 1
Türbe Ziyaretinde iki Genç Kız 2 (1890)
Feraceli Kadınlar (1904)
Pembe Başlıklı Kız (1904)
Kaplumbağa Terbiyecisi (1906)
Mimozalı Kadın (1906)
Şehzade Türbesinde Derviş (1908)
Silah Taciri (1908)
Beyaz Entarili Kız (1908)
Sarı Kurdeleli Kız (1909)