bugün

Sultanahmet semtinde bulunan, 19. yüzyıl sonlarında Osman Hamdi bey tarafından yaptırılan, içinde çeşitli kültürlere ait 1 milyondan fazla eser sergilenen tarihi mekan.

Tel: 0212 520 77 40
Faks: 0212 527 43 00
müzenin koleksiyonları içinde balkanlar dan afrika ya, anadolu ve mezopotomya dan arap yarımadası na ve afganista na kadar osm. imp. nun sınırları içinde yer alan medeniyetlere ait eserler yer alıyor.
büyük iskender lahitinin olduğu müzedir. bizzat osman hamdi bey tarafından ırak tan getirilmiştir. ilginçte bir hikayesi vardır, osman hamdi bey kendini lahite zincirletmiş ve o vaziytte istanbula getirmiştir. sebebini kimse bilmez ama, rivayete göre ya çok değerli bir tarihi eser olduğu için yada lahitin üstündeki motiflerin harikulede bir sanat eseri olup ona aşık olduğu içindir.
aşmış güzellikte bir müze olup öğrencilere ücretsizdir. dünyanın en zengin müzelerinden biridir. çoğu eser sergilenmemektedir. tanıtım eksikliği yüzünden pek ilgi çekmemektedir. hafta sonu gittiğimde müzede toplam 20 kişi felan vardı. gidilmesi şiddetle tavsiye olunur.
ankara anadolu medeniyetleri müzesinden sonra belki de bu topraklarda bulunan en iyi ve en çok materyale sahip müzedir. benzeri için: (bkz: tahran müzesi), (bkz: bağdat müzesi).
"T.C Kültür Bakanlığı , Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü Sultanahmet Semti'ndeki Gülhane Parkı girişinin sağından Topkapı Sarayı Müzesi'ne çıkan Osman Hamdi Bey Yokuşu üzerindedir.

istanbul Arkeoloji Müzeleri; Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç müzeden oluşmaktadır."
görülmesi şart olan gez gez bitmeyecek harika bir müzedir.
türkiyede ki diğer tüm müzeler gibi avrupanın herhangi bir müzesiyle karşılaştırılamayacak kadar önemli eserlerle doludur. bizden çalınıp dışarıya gidenler de cabası...
üç ayrı binadan oluşur bu müze ve asıl adı "istanbul arkeoloji müzeleri"dir..
çünkü alanda yapılmış ilk bina, bugün eski şark eserleri müzesi olarak bilinen ve şark eserlerinin yer aldığı binadır. onun ardındansa bugünkü klasik eserlerin sergilendiği "klasik" bina açılmıştır. o koca merdivenli bina o binadır işte..
bir de istanbul'un ilk osmanlı dönemi yapılarından biri, fatih sultan mehmet'in av köşkü de o müzeler kompleksi içindedir bugün ve çinili köşk adıyla ziyarete açıktır..
gülhane parkı'nın girişinin yan tarafındaki yokuşu takip ederek ulaşabileceğiniz müzedir. bahçesi insana ayrı bi huzur verir. ayrıca giriş öğrencilere ücretizdir.
Dünyanın En Eski Aşk Şiiri'nin bulunduğu müzedir. Sümer kenti Nippur'da bulunmuş 4 bin yıllık bir tablet üzerindeki şiirdir.
ünlü ressam ve müzeci osman hamdi bey tarafından kurulan, sultanahmet'in en güzel müzelerindendir. fotoğrafçıların ve özellikle resim öğrencilerinin uğrak yeridir.
okurken içinde kaybolmaktan en zevk alınası yerdi.
eserlerin sergilendiği binalar, en az eserler kadar muhteşemdir. izlemeye doyamaz, bahçesinin her köşesini karelemek istersiniz.
dedelerimizin şimdi görüp, utanç duyacağı mahzun mekan.
kurucusu osman hamdi bey olan ve nedense layık olduğu ilgiyi göremeyen müze. yanılmıyorsam dünyada müze olarak inşaa edilen 10 müzeden biridir. british museum'u da gören biri olarak buradan aşağı kalır bir yanı olmadığını düşündüğüm gibi , istanbul arkeoloji müzesini daha başarılı bulduğumu da itiraf etmeliyim. tarihteki ilk yazılı antlaşma olan kadeş antlaşması ve tarihteki ilk yazılı aşk şiiri bu müzededir. topkapı sarayı'na gidenler gitse sadece ziyaretçisi pek çok olur; ama insanlar burayı neden ihmal eder anlamam. * gezmek için fazla zaman ayırın. aceleye getirmeyin.
türkiye de gezebileceğiniz en iyi müzedir denilebilir. Avrupayla bile boy ölçüşeceğini düşünüyorum.

içindeki eserler çoğu kültürü barındırdığı için çook geniş bir yelpazeye sahip. Ve çıktıkça da çıkıyor zaten kazılarda.

müzenin bulunduğu konum da yer itibariyle şahane. fakat insanlarımızın dikkatini çekmiyor. Müze oldukça da büyük. fotograf çekebiliyorsunuz. gezmek için zaman ayırmalısınız. ayaküstü bakınmak haksızlık olur.

Muhtemelen en önemli eseri "'iskender lahti`" dir. hayranlık uyandırıyor işçiliği. onun kadar hiçbir eser büyülememiştir.
detaylar alıp başını gitmiştir adeta.

işin diğer yanı da antik kentlerdeki çoğu eser müzeye gelmiş olduğu için antik kentlerde pek bişey göremez olmuşuz.
ilk kez grup gezisiyle gittiğimde öylesine bir kalabalıkla bir iki saatte gezilemeyecek müze.Dünyada sayılı müzeler arasında yer alır. en fazla iki kişi gidilmesi tavsiye edilir ve toplamda bir gün gezmek yetmez müzeye. Hayran kaldım. iskender lahdi'nin ve mumyaların büyüsüne kapıldım..

iskender lahdi olarak litaratüre geçen lahit, sidon krallarından birine aittir. sayda kralı'nın mumyası ürpertici. heykeller göz kamaştırıcı.. Tek kelimeyle harika.
gülhane parkında bulunan iskender lahtinin bulundugu içinde full turist bulunan tarihi müze.
giriş kattaki lahitler, mumyalar görülmeye değerdir.
giriş kattaki lahitler, mumyalar görülmeye değerdir.
Açıldığı gün olan 13 haziran ülkemizde müzeciler günüdür.
soğukçeşme sokağından yürüyenlerin, gülhane parkını gezmeye gidenlerin birçoğunun gözünden kaçan ülkemizin saklı müzelerindendir.

avrupadaki müzelerde ve ankara'daki müzede yer alan eserler bir bütün halinde sergilenmediği sürece anadolu uygarlıkları tüm hatlarıyla ortaya serilemiyor ne yazık ki.
kadeş antlaşması burada.
sultanahmet'te, gülhane parkı'nın arka tarafında bulunur.